ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nafpigeia_skaramanga
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πηγή: Shutterstock

Επίθεση από Πριόβολο στη διαδικασία διαγωνισμού για τον Σκαραμαγκά

Η Pyletech ισχυρίζεται ότι η προσφορά της ONEX δεν έπρεπε να ακυρωθεί και η ίδια θα έπρεπε να έχει ανακηρυχθεί ως πλειοδότης. Τι λέει για το τίμημα των 15 εκατ. ευρώ.

Σφοδρή επίθεση ενάντια στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εξαπολύει η εταιρεία Polytech Shipyards, υποστηρίζοντας ότι ο διαχειριστής τους έχει υποπέσει σε σειρά λαθών. Όπως επισημαίνει η ίδια παραμένει στη διαδικασία και είναι «έτοιμη» να επενδύσει.

Ωστόσο πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία τονίζουν ότι η διαδικασία ήταν σύμφωνα με το πλαίσιο ενώ οι εκκρεμότητες που απασχολούσαν τα ναυπηγεία έχουν λυθεί και είναι έτοιμα για επανεκκίνηση.

Πιο αναλυτικά η εταιρεία σημειώνει τα ακόλουθα: «Είναι σε όλους προφανές ότι ο ειδικός διαχειριστής της ΕΝΑΕ έχει υποπέσει σε μια σειρά λαθών, τα οποία τραυματίζουν το κύρος του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα:

 1. Σε ότι αφορά τη διαδικασία: στις 11 Δεκεμβρίου αποδέχτηκε ως απολύτως έγκυρα και σύμφωνα με την προκήρυξη, όλα τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά της ΟΝΕΧ S.A. και στη συνέχεια αποδέχτηκε επίσης ως έγκυρες την προσφορά και την εγγυητική της, όπως άλλωστε βεβαιώνει και η συμβολαιογραφική πράξη που μας κοινοποίησε. Τρεις ημέρες μετά, στην έκθεση του, θεωρεί την προσφορά της ΟΝΕΧ S.A. ως μη έγκυρη και καταχρηστική, λόγω δήλωσης εκπροσώπου της ότι το τίμημα είναι “συμβολικό”. Εισάγει έτσι μια παγκοσμίως πρωτότυπη πρακτική στη διενέργεια δημοσίων διαγωνισμών, όπου όποιος χάνει –αφού δει την προσφορά του πλειοδότη και των υπολοίπων– θα χαρακτηρίζει τη δική του ως “συμβολική” και θα τινάζει την εκάστοτε διαδικασία στον αέρα. 
 2. Αν διεπίστωσε πράγματι ότι υπήρξε καταχρηστική συμπεριφορά της άλλης εταιρείας, γιατί δεν ζήτησε την κατάπτωση της εγγυητικής της;

Είναι σαφές ότι τέτοιες μεθοδεύσεις υπονομεύουν την αξιοπιστία οποιασδήποτε διαδικασίας προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Δεν υπάρχει ούτε ένας επενδυτής στον κόσμο, ο οποίος, βλέποντας τέτοιες ενέργειες, να μην αισθάνεται απροστάτευτος από τα κόλπα, που μπορεί να μετέλθει ο κάθε διαχειριστής.

Η πραγματικότητα για το τίμημα

Ο ειδικός διαχειριστής επέτρεψε να δημιουργηθούν ψεύτικες και πλασματικές εντυπώσεις για την πραγματική αξία του αντικειμένου του διαγωνισμού, που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επικράτησαν έτσι λάθος πεποιθήσεις και συντηρήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες στην κοινή γνώμη, στους πολιτικούς και  –το χειρότερο– στους εργαζομένους. Διέδιδε ότι πουλάει ένα ονειρεμένο σύγχρονο ναυπηγείο, ενώ στην πράξη εκπλειστηρίαζε ένα οικόπεδο, με αυθαίρετες κατασκευές και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό (cold iron).

Ο ειδικός διαχειριστής όφειλε να γνωρίζει και να ενημερώνει τους πάντες ότι:

 1. Η αξία οποιουδήποτε προς πώληση αγαθού καθορίζεται από τη ζήτηση, δηλαδή από τιμή που προσφέρουν οι αγοραστές και όχι από τις επιθυμίες και τα όνειρα των πωλητών. 
 2. Οι δήθεν αποτιμήσεις περί της αξίας των χώρων της ENAE δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Γιατί έχουν όλες βασιστεί σε πλασματικές τιμές, με τις οποίες η ΕΝΑΕ και η ΕΤΑΔ αντάλλαξαν χώρους μεταξύ τους κάποια οικόπεδα. 
 3. Έχει ήδη πουλήσει 116 στρέμματα της ΕΝΑΕ έναντι 4.100.000 €, σε τιμή που δεν φτάνει ούτε καν το 25% των σημερινών του δήθεν αποτιμήσεων. Και αν δεχτεί κάνεις ως αληθινές τις αποτιμήσεις αυτές, τότε ο ειδικός διαχειριστής και η συνέλευση των πιστωτών πρέπει να απολογηθούν στους φορολογουμένους και να αιτιολογήσουν, γιατί οι ίδιοι πούλησαν σε αυτές τις τιμές.
 4. H εκτίμηση της αγοράς για την αξία των ακινήτων της ΕΝΑΕ ήταν ξεκάθαρη, καθώς υποβλήθηκε μόνο μια σοβαρή προσφορά. Ενώ, επί εβδομάδες διέδιδε ότι υπάρχουν δεκάδες υποψήφιοι, τελικά δεν υπήρξε κανένα σοβαρός ενδιαφερόμενος παρά μόνον εμείς.

Τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα

Ο ειδικός διαχειριστής όφειλε επίσης να ενημερώνει τους πάντες ότι:

 1. Τα συγκεκριμένα ναυπηγεία έχουν κοστίσει στον ελληνικό λαό πάνω από 900 εκατ. ευρώ. 
 2. Τα πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση πώλησης της ΕΝΑΕ αυξάνονται κατά 7,2 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης και συνολικά ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ από το 2012. 
 3. Η σημερινή κατάσταση είναι θνησιγενής και κάθε καθυστέρηση απαξιώνει ακόμη περισσότερο τις εγκαταστάσεις και λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων. 
 4. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ακόμα κι αν ο διαγωνισμός κηρυχτεί άγονος και επαναληφθεί, το τίμημα συνήθως μειώνεται, είτε παραμένει το ίδιο, για τον απλούστατο λόγο ότι η αγορά γνωρίζει πολύ καλά την πραγματική αξία του προς πώληση αγαθού.
 5. Ένα τίμημα που είναι υψηλότερο της πραγματικής αξίας και δεν συμβαδίζει με τα δεδομένα της αγοράς, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την επιχείρηση στη χρεωκοπία. Συμφέρον τίμημα είναι μόνον εκείνο που εγγυάται ότι το ναυπηγείο θα είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό. 

Είμαστε εδώ

Είμαστε εδώ με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες σίγουρες θέσεις εργασίας και θα ξαναζωντανέψει το ναυπηγείο. Η συνολική μας επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας και θα έχει σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική και τοπική οικονομία. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά, νέα προσπάθεια στις αρχές 2021

Το τίμημα των 15,1 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Πριόβολου κρίθηκε υπερβολικά χαμηλό από το Δημόσιο, την Τρ. Πειραιώς και το Σωματείο Εργαζομένων. Νέος διαγωνισμός με αλλαγές για να διασφαλιστεί η επιτυχία του.
Skaramanga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πώς εξηγούν οι «μνηστήρες» τις μικρές προσφορές

Άγονος λόγω χαμηλών προσφορών αναμένεται να κινηθεί ο διαγωνισμός. Ο όμιλος Πριόβολου εξηγεί γιατί πρόσφερε μόνο 15 εκατ. ευρώ, ενώ η ONEX αναφέρει ότι η προσφορά της ήταν συμβολική και όχι ανταγωνιστική.
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-ONEX
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ONEX: Υπέγραψε συμφωνία για τη ναυπήγηση 30 ρυμουλκών αξίας 280 εκατ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Π. Ξενοκώστας είπε ότι στόχος είναι η ναυπήγηση 30 σκαφών ρυμούλκησης, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 20 να έχουν παραδοθεί έως τέλος του 2026.