ΓΔ: 895.82 0.07% Τζίρος: 33.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:38:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skaramanga
Οι εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πώς εξηγούν οι «μνηστήρες» τις μικρές προσφορές

Άγονος λόγω χαμηλών προσφορών αναμένεται να κινηθεί ο διαγωνισμός. Ο όμιλος Πριόβολου εξηγεί γιατί πρόσφερε μόνο 15 εκατ. ευρώ, ενώ η ONEX αναφέρει ότι η προσφορά της ήταν συμβολική και όχι ανταγωνιστική.

Σε αδιέξοδο και εκ νέου προκήρυξη οδηγείται ο διαγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στη διαδικασία υποβολής οικονομικών προσφορών ήταν «αναιμικό».

Από τους δύο ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν προσφορές, την Pytelch του ομίλου Πριόβολου και την ONEX, μόνο η Pyltech υπέβαλε πραγματική οικονομική προσφορά για τη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων, ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, η οποία όμως κρίνεται μη ικανοποιητική, ενώ η ONEX διευκρίνισε χθες το βράδυ ότι η προσφορά της, ύψους μόλις 1 εκατ. ευρώ, είχε συμβολικό χαρακτήρα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και του ειδικού διαχειρστή, που «έτρεξε» το διαγωνισμό για τα επόμενα βήματα αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς, αλλά το πιθανότερο είναι πως ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό βγήκε προς εκποίηση έκταση 350 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει και τη δεξαμενή 4 του ναυπηγείου, ενώ στο διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου για την άλλη μεγάλη έκταση του ναυπηγείου, 300 στρεμμάτων, το ελάχιστο τίμημα έχει προσδιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ.

«Πώς υπολογίσαμε την προσφορά μας»

Οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές εξήγησαν με ανακοινώσεις τους το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τις προσφορές που υπέβαλαν. Από την πλευρά της Pytelch του ομίλου Πριόβολου τονίζεται ότι η πρότασή της βασίσθηκε στα εξής κριτήρια:

  • Στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή. Ήδη έχουν πωληθεί από τον εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.
  • Στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
  • Στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Η Pyltech σημειώνει επίσης ότι η προσφορά της είναι μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από το νέο ιδιοκτήτη εντός μηνός και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας.

Για το ζήτημα των εγκαταστάσεων, η Pyletech επισημαίνει πως το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μία δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960), ενώ οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ).

Επίσης η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (ShipLift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ το χρόνο, ενώ και η δεξαμενή Νο. 5 δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.

Η εταιρεία υπογραμμίζει πως με την πώληση η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης με προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημειώνει ότι από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

«Συμβολική προσφορά»

Από την πλευρά της, η ONEX διευκρινίζει ότι η προσφορά της δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά έχει συμβολικό χαρακτήρα. Η εταιρεία εξηγεί ότι δεν θεωρεί πως υπάρχουν προϋποθέσεις βιωσιμότητας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπό τους όρους που διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

  1. Οι διευκρινίσεις που μας δόθηκαν στα πλαίσια της κλειστής και απόρρητης διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι 48 ώρες, προ της εκπνοής του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κρίναμε πως δεν μπόρεσαν να καλύψουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις μας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου μας, με μοναδικό σκοπό μας την διατήρηση της λειτουργίας των υπό πώληση υποδομών «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», ως ναυπηγείο.
  2. Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό, όπως ενημερώσαμε τους αρμόδιους την 10-12-2020, αλλά και με ειδικό δεσμευτικό υπόμνημα εντός του φάκελου / προσφοράς που υποβάλλαμε την 11-10-2020, ήταν «μη ανταγωνιστική» και συμβολικού χαρακτήρα. Ο μοναδικός λόγος που το πράξαμε, όπως δηλώσαμε και  επεξηγήσαμε στην προσφορά μας, ήταν για να διατηρήσουμε το έννομο δικαίωμα  παρακολούθησης και επέμβασης στην διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί.
  3. Ο Όμιλος μας έχει, ήδη, αποκτήσει τα ναυπηγεία Νεώριου Σύρου με αξία εξαγοράς μέσα από διαδικασία εξυγίανσης περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαπραγματεύεται την αξία απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω διαδικασίας εξυγίανσης περί τα 270 εκατομμύρια ευρώ.
  4.  Ως εκ τούτου, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε αποδεδειγμένα τις αξίες των Ναυπηγείων της Πατρίδας μας, κάτι το οποίο, αν η διαγωνιστική διαδικασία ικανοποιούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις μας, θα είχαμε την δυνατότητα για άλλη μια φορά, μέσα από μία ανταγωνιστική προσφορά μας, να καταθέσουμε ένα τίμημα αντάξιο του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, τίμημα που δεν μπορεί φυσικά να υστερεί των προηγούμενων ιστορικά καταγεγραμμένων αξιών που προαναφέραμε.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά, νέα προσπάθεια στις αρχές 2021

Το τίμημα των 15,1 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Πριόβολου κρίθηκε υπερβολικά χαμηλό από το Δημόσιο, την Τρ. Πειραιώς και το Σωματείο Εργαζομένων. Νέος διαγωνισμός με αλλαγές για να διασφαλιστεί η επιτυχία του.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μόνο δύο προσφορές για ΔΕΠΑ Υποδομών από τις Italgas και EP Advisors

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές.