ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
O CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλειος Ε. Ψάλτης

Β. Ψάλτης: Εντυπωσιακή η μείωση των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αποτελεσματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων NPLs λόγω της πανδημίας.

Στην προσπάθεια αλλά και τις επιτυχίες των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να μειώσουν δραστικά τα Μη Εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPLs), αναφέρθηκε εκτενώς ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο του επενδυτικού συνεδρίου 22nd Capital Link Invest in Greece Forum: «Greece – Looking Ahead With Confidence».

Όπως υπογράμμισε οι ελληνικές τράπεζες έως τα τέλη του 2019 είχαν κατορθώσει να μειώσουν κατά 60% το ποσοστό των NPLs στα χαρτοφυλάκιά τους και αυτό το πέτυχαν στη διάρκεια μίας τριετίας. «Μέχρι το τέλος του 2019 οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο κατά 60% ή 40 δισ. ευρώ από το 2016, μέσω οργανικών κυρίως ενεργειών», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η Cepal ήταν η πρώτη εταιρεία διαχείρισης που έλαβε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), για να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε ακόμη ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραμάτισε η δημιουργία του «Σχεδίου Ηρακλής» με αποτέλεσμα το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει σε «jumbo» τιτλοποιήσεις, ενώ προσέθεσε ότι η Alpha Bank΄ έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του project Galaxy  και μάλιστα αυτό το πέτυχε εν μέσω πανδημίας και επιβολής περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. 

Σχετικά με τη δημιουργία νέων NPLs εκτίμησε ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά ισχυρών μέτρων προστασίας οικονομίας και επιχειρήσεων, αυτά θα είναι διαχειρίσιμα, με δεδομένη και την εμπειρία που διαθέτουν, ήδη, οι ελληνικές τράπεζες. Πάντως σαφώς τα νέα NPLs αποτελούν μία πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Μία ακόμη πρόκληση έγκειται στη δέσμευση για μείωση του δείκτη στο 5% το 2022, υπενθυμίζοντας πως σήμερα η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο» φως για την δημιουργία εθνικών bad banks.

Επίσης επεσήμανε ότι προτεραιότητα των τραπεζών πρέπει να είναι και η κουλτούρα πληρωμών. Βραχυπρόθεσμα, όπως είπε, οι τράπεζες έχουν κάνει καλή δουλειά στον τομέα αυτό, ενώ μεσοπρόθεσμα, στη διαχείριση του θέματος αυτού, κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους πελάτες μας ώστε να έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και να κινητοποιήσουμε επίσης τους επενδυτές να επενδύσουν στα σχέδια αυτά και ιδίως σε τομείς κρίσιμους για την ελληνική Οικονομία», είπε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Δέσμευση για ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον

Τα νέα προγράμματα που θα εισαγάγει η Τράπεζα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ταλέντων των γυναικών, καλύπτουν ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων τους και όλο τον κύκλο ζωής τους.