ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τρ. Πειραιώς: Στην Intrum χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους 1,7 δισ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πως το χαρτοφυλάκιο που μεταβιβάστηκε στην Intrum αποτελείται από 53.000 δάνεια. Το τίμημα της συναλλαγής αντιστοιχεί σε περίπου 6% της μεικτής λογιστικής αξίας.

Σε συμφωνία με την Intrum στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης («EBRD»), ήρθε η Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ιδιωτών, μικρών επιχειρήσεων και χρηματοδοτικής μίσθωσης, με την τράπεζα να αναφέρει πως αυτή η συναλλαγή αποτελεί μέρος των ενεργειών της για να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην ανακοίνωση της, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει πως το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από περίπου 53 χιλιάδες δάνεια συνολικής πιστωτικής απαίτησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ και 0,7 δισ. ευρώ μεικτής λογιστικής αξίας. Το τίμημα της συναλλαγής αντιστοιχεί σε περίπου 6% της μεικτής λογιστικής αξίας.

Η συναλλαγή αποτελεί μέρος των συστηματικών ενεργειών της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού της για μείωση του αποθέματος των ΜΕΑ και όπως αναφέρει η τράπεζα, αυτή η συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συγκατάθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως είχε αναφέρει στις 23 Νοεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου στους αναλυτές, η διοίκηση της τράπεζας επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο, επιθετικότερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο θα παρουσιασθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της διοίκησης, εκτός από τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις (Vega – δάνεια 5 δισ. ευρώ, Phoenix – δάνεια 1,9 δισ. ευρώ), που ήδη βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και θα φέρουν αποτελέσματα το 2021, σχεδιάζονται πρόσθετη αποαναγνώριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (με τιτλοποιήσεις και άλλα μέσα) τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι και η Τράπεζα Πειραιώς θα μπει σε τροχιά εκπλήρωσης των απαιτήσεων που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές στις ελληνικές τράπεζες για μείωση των δεικτών «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πιθανή διανομή ομολόγων σε μετόχους μετά την ολοκλήρωση «Sunrise II»

Το 44% των ομολόγων ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αποκτήθηκε από την Intrum, ενώ το 7% από τη Serengeti Opportunities Partners, με την Πειραιώς να διατηρεί το 100% των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη σε συναλλαγές και τον Νοέμβριο στο χρηματιστήριο η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ηγείται της αγοράς, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση τα τελευταία χρόνια, με σταθερή άνοδο του μεριδίου αγοράς από το 10% του 2017 σε άνω του 20% το 2021 όταν πραγματοποίησε συναλλαγές που υπερέβησαν τα 7 δισ.ευρώ.