ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τρ. Πειραιώς: Στην Intrum χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους 1,7 δισ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πως το χαρτοφυλάκιο που μεταβιβάστηκε στην Intrum αποτελείται από 53.000 δάνεια. Το τίμημα της συναλλαγής αντιστοιχεί σε περίπου 6% της μεικτής λογιστικής αξίας.

Σε συμφωνία με την Intrum στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης («EBRD»), ήρθε η Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ιδιωτών, μικρών επιχειρήσεων και χρηματοδοτικής μίσθωσης, με την τράπεζα να αναφέρει πως αυτή η συναλλαγή αποτελεί μέρος των ενεργειών της για να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην ανακοίνωση της, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει πως το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από περίπου 53 χιλιάδες δάνεια συνολικής πιστωτικής απαίτησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ και 0,7 δισ. ευρώ μεικτής λογιστικής αξίας. Το τίμημα της συναλλαγής αντιστοιχεί σε περίπου 6% της μεικτής λογιστικής αξίας.

Η συναλλαγή αποτελεί μέρος των συστηματικών ενεργειών της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού της για μείωση του αποθέματος των ΜΕΑ και όπως αναφέρει η τράπεζα, αυτή η συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συγκατάθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως είχε αναφέρει στις 23 Νοεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου στους αναλυτές, η διοίκηση της τράπεζας επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο, επιθετικότερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο θα παρουσιασθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της διοίκησης, εκτός από τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις (Vega – δάνεια 5 δισ. ευρώ, Phoenix – δάνεια 1,9 δισ. ευρώ), που ήδη βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και θα φέρουν αποτελέσματα το 2021, σχεδιάζονται πρόσθετη αποαναγνώριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (με τιτλοποιήσεις και άλλα μέσα) τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι και η Τράπεζα Πειραιώς θα μπει σε τροχιά εκπλήρωσης των απαιτήσεων που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές στις ελληνικές τράπεζες για μείωση των δεικτών «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέτυχε μία ολική επαναφορά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε ότι η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια ύψους 10 δισ. σε ΑΠΕ, ξενοδοχειακό κλάδο και Real Estate, Ναυτιλία και αγροτοδιατροφικό τομέα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πλήρης στήριξη επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση

Η επικεφαλής του Επιχειρηματικού Σχεδιασμού Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG της τράπεζας κα Χρ. Μπερμπάτη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνδυάσει την επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της με την αύξηση των επενδύσεων».