ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΣΙΔΜΑ

ΣΙΔΜΑ: Συρρίκνωση ζημιών το τρίτο τρίμηνο, αλλαγή επωνυμίας

Η ελάχιστη δυνατή η επίπτωση της πανδημίας στα αποτελέσματα του ομίλου. Αλλάζει από τις 28/12/2020, η επωνυμία της εταιρείας σε ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική ΑΕ.

Μειωμένες ζημιές κατά 82% ή 621 χιλ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος της ΣΙΔΜΑ το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αντίστοιχα, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 58% ή 611 χιλ. ευρώ.

Όσον αφορά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 94,1 εκατ. ευρώ ή 7,1% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 115,4 εκατ. ευρώ από 126,5 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 8,8% σε σχέση με πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 3.515 χιλ. ευρώ από 3.457 χιλ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές 1.902 χιλ. ευρώ από 1.086 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, η διαφορά στα αποτελέσματα προ φόρων οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αναδιάρθρωση μέρους του δανεισμού της Μητρικής, που έλαβε χώρα πέρυσι, απόρροια των διαπραγματεύσεων της εταιρείας με τις τράπεζες.

Όσον αφορά την καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου, βελτιώθηκε κατά 3,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 30/06/2020 ενώ η Καθαρή του Θέση βελτιώθηκε κατά 7,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 30/06/2020, γεγονός που οφείλεται στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με εισφορά σε είδος των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική ΑΕΒΕ ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι σημαντικότερες εξελίξεις του ομίλου κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου του 2020 ήταν οι ακόλουθες:

  • Λήψη εγκρίσεων από Επιτροπές Ανταγωνισμού Ελλάδος (την 21η Ιουλίου 2020) και Κύπρου (την 23η Ιουλίου 2020) για την απόκτηση από τη ΣΙΔΜΑ ΑΕ των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική ΑΕΒΕ που συνίσταται στην επεξεργασία/εμπορία χαλυβουργικών προϊόντων.
  • Απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εταιρείας ΣΙΔΜΑ ΑΕ, της 31ης Αυγούστου 2020, για έκδοση τριών κοινών εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων κατά τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, ύψους €44.635.000, €7.177.000, και €24.980.000 αντίστοιχα.
  • Υπογραφή στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ των εταιρειών ΣΙΔΜΑ ΑΕ και Μπήτρος Μεταλλουργική ΑΕΒΕ του συμφωνητικό μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού προς κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΙΔΜΑ ΑΕ.
  • Ορισμός της τιμής διάθεσης των νεοεκδιδόμενων μετοχών της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την 25/05/2020 Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ ΑΕ, οι οποίες καλυφθήκαν με εισφορά σε είδος στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική ΑΕΒΕ που αφορούσαν στην επεξεργασία/εμπορία χαλυβουργικών προϊόντων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την ημερομηνία πραγματοποίησης της εισφοράς, στις 31η Αυγούστου 2020.
  • Αδιάλειπτη λειτουργεία των παραγωγικών μονάδων και κέντρων διανομής της Εταιρείας και του Ομίλου.

Αναφορικά με την επίδραση του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, ένα σύνολο παραγόντων όπως:

  • οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με σαφή επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο και άρα στη ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων,
  • η αύξηση των τιμών πρώτων υλών με την ταυτόχρονη βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους του Ομίλου, και
  • η απορρόφηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική ΑΕΒΕ

οδήγησαν στην ελάχιστη δυνατή επίπτωση στα αποτελέσματα του όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Αλλαγή επωνυμίας 

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, μεταξύ των άλλων θεμάτων, αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας της και με απόφαση της εταιρείας, ορίζεται ότι από τις 28/12/2020, η επωνυμία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει σε «Σιδηρεμπορική Μακεδονίας ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο «ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική ΑΕ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΙΔΜΑ: Άνοδος 32,8% του τζίρου στο α' εξάμηνο, έφτασε τα 173 εκατ. ευρώ

Η μέση τιμή πώλησης οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τον κύκλο εργασιών της εταιρείας, ενώ υποχώρησε σημαντικά η κερδοφορία. Αύξηση του κύκλου εργασιών για τις θυγατρικές SIDMA Bulgaria και SIDMA Romania, κατά 38,6 % και 50,1% αντίστοιχα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απάντηση ΣΙΔΜΑ στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για την έκθεση στην Ουκρανία

Η εταιρεία αναφέρει πως αρκετοί από τους παραγωγούς χάλυβα, εξαρτώνται σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας. Αδύνατος προς το παρόν ο υπολογισμός των επιπτώσεων στους προμηθευτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντική αύξηση του τζίρου και κερδοφορίας για ΣΙΔΜΑ στο εννεάμηνο

Σε θετική πορεία για τρίτο τρίμηνο η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική που δεν δείχνει να ανησυχεί προς το παρόν για το τέταρτο κύμα πανδημίας καθώς δεν διαφαίνεται να επιβάλλεται νέο γενικό lockdown. Στα 197,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας.