ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γρίφος η είσοδος τέταρτου παίκτη στην αγορά κινητής τηλεφωνίας

Εγκαταλείπει η Forthnet το σχέδιό της να μπει στην αγορά ως εικονικός πάροχος. Άρχισε προετοιμασία η Volton για την είσοδό της, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα κάνει το μεγάλο βήμα. Ο ρόλος της πτώσης των τιμολογίων.

Θολώνει και πάλι το τοπίο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και δυσκολεύει η απάντηση στο ερώτημα αν θα κάνει την εμφάνισή του ένας τέταρτος παίκτης, καθώς η Forthnet εγκαταλείπει το σχέδιό της για είσοδο στην αγορά ως εικονικός πάροχος, ενώ μια εταιρεία από το χώρο της ενέργειας, η Volton, θέτει υποψηφιότητα για παράλληλη δραστηριοποίηση στην κινητή τηλεφωνία.

Τον περασμένο Μάιο, η έκθεση της Rewheel για τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών επισήμαινε ότι η κυριαρχία τριών παρόχων περιορίζει τον ανταγωνισμό στην αγορά, ενώ σε χώρες με τέταρτο παίκτη ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα και προς όφελος των καταναλωτών, οδηγώντας σε χαμηλότερα τιμολόγια.

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω της διαδικασίας εξυγίανσης με την είσοδο νέου βασικού μετόχου, της United που ανήκει στον όμιλο BC Partners, και ενώ είχε προηγηθεί σοβαρή προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία με κάποια εκ των τριών εταιρειών για την χρήση του δικτύου της (σχετική συμφωνία έγινε με τη Vodafone), η νέα διοίκηση της Forthnet «παγώνει» το σχέδιο της να εισέλθει στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας (Mobile Network Virtual Operator - MNVO).

Το σχέδιο είναι μάλιστα πιθανό να εγκαταλειφθεί οριστικά, με την Forthnet να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της μόνο στις ήδη υφιστάμενες δραστηριότητές της, καθώς το 2020 ήταν μια χρονιά επιτάχυνσης της πτώσης των τιμών στην κινητή τηλεφωνία και ιδιαίτερα στα δεδομένα. Αν και οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η πτωτική πορεία τους καθιστά πολύ λιγότερο ελκυστική τη δραστηριοποίηση εικονικών παρόχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Tefficient, η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη μείωση του κόστους της χρήσης δεδομένων κινητής το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς το κόστος χρήσης δεδομένων κινητής ανά gb μειώθηκε κατά 46%.

Η κίνηση της Volton

Η διαφαινόμενη εγκατάλειψη της κούρσας από την Forthnet αφήνει ένα κενό που ενδεχομένως να σπεύσουν να καλύψουν άλλοι πάροχοι. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι ενδέχεται να «ανοίξει το παιχνίδι» σε εταιρείες σε εταιρείες εκτός τηλεπικοινωνιακού κλάδου, όπως αυτές του ενεργειακού τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Volton, που δημοσιοποίησε χθες την πρόθεσή της να κάνει το επόμενο βήμα μετά την πορεία της στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ως εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Η Voltοn απέστειλε επίσημο αίτημα για λειτουργία ως εικονικός πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας (Mobile Network Virtual Operator-MVNO) προς όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με στόχο την πρόσβαση σε ραδιοδίκτυο και τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας και ενημέρωσε αντίστοιχα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η είσοδος του ομίλου στις τηλεπικοινωνίες θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον κλάδο, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές και υπηρεσίες. Πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστική απόοφαση για αυτό το σημαντικό βήμα δεν είναι ειλημμένη από τη διοίκηση της Volton. Η εταιρεία, που ελέγχεται από το εφοπλιστικό δίδυμο Καϋμενάκη - Μπάκου, το οποίο διεκδίκησε πρόσφατα και τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις εφόσον πρώτα εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με πάροχο κινητής τηλεφωνίας, η οποία θα προσφέρει προοπτικές βιωσιμότητας στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η πτώση των τιμών στη κινητή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forthnet, nova
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Forthnet: Η πρωτοπόρος στο ίντερνετ φεύγει από το ταμπλό του ΧΑ

Η ιστορία της πιο επιτυχημένης εταιρείας που γεννήθηκε στον πανεπιστημιακό χώρο, έγινε πρωτοπόρος στο διαδίκτυο, έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης, εξαγοράστηκε και τώρα φεύγει από το ΧΑ ύστερα από 21 χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

United Group: Αυξημένη κερδοφορία για την μητρική της Forthnet

H Forthnet δημιούργησε το 14% των εσόδων του ομίλου. Η είσοδος της United Group στην Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αύξησε τη συνολική αγορά που εξυπηρετεί η Εταιρεία περίπου στους 40 εκατομμύρια ανθρώπους.