ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Ασήμαντη επίδραση στα κέρδη της ΔΕΗ από τη συμφωνία για τον λιγνίτη

Η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη που θα διατεθεί από τη ΔΕΗ σε χαμηλές τιμές θα είναι πολύ μικρή και το κόστος για τη ΔΕΗ θα είναι μόλις 1% των ετήσιων EBITDA, εκτιμά η Pantelakis Sec.

Καμία ουσιαστική επίδραση δεν θα έχει στα οικονομικά της ΔΕΗ η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την Κομισιόν για το μονοπώλιο της εταιρείας στον λιγνίτη. Σύμφωνα με ανάλυση της Pantelakis Sec. η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να φέρει ουσιαστικά ζημιά στην εταιρεία, καθώς η παραγωγή από λιγνίτη έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η εταιρεία προωθεί ένα πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pantelakis Sec., η παραγωγή με λιγνίτη μειώθηκε κατά 50% σε 5,8TWh το 2020 και τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, η παραγωγή από λιγνίτη που προσφέρεται βάσει της νέας συμφωνίας θα είναι 2,9TWh το 2021 και 1,8TWh τις χρονιές 2022 - 23. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η ΔΕΗ θα διαθέτει την παραγωγή αυτή με έκπτωση 5 ευρώ / MWh σε τιμές χονδρικής, για να καταστεί το σύστημα ελκυστικό για τρίτους προμηθευτές, αυτό θα κοστίσει στην προ φόρων κερδοφορία της ΔΕΗ μόλις 14 εκατ. ευρώ το 2021 και 9 εκατ. ευρώ τις χρονιές 2022 - 23. Κόστος που ισούται με μόλις το 1% του ετήσιου EBITDA του ομίλου για την επόμενη τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει το Market Test (Δοκιμή Αγοράς) για τον λιγνίτη και μάλιστα παρατείνεται έως και τα τέλη του μήνα. Στόχος είναι να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Πρόκειται για μία υπόθεση που «βαραίνει» τη ΔΕΗ από το 2007.

Ως επανορθωτικό μέτρο για την στρέβλωση του ανταγωνισμού και μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 18 μηνών, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν να υιοθετήσουν έναν ρυθμιστικά καθοριζόμενο μηχανισμό διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης δεν παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας, δεδομένου ότι:

  • Η σύνδεσή της με το λιγνίτη περιορίζεται όλο και περισσότερο τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.
  • Οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση καθώς θα συνδέονται με την προημερήσια αγορά.

Παράλληλα, με δεδομένη τη μικρή συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας την τελευταία περίοδο, οι προς διάθεση ποσότητες θα είναι συγκεκριμένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες. 

Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σίριαλ των ερευνών εναντίον της ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από την έρευνα για το μονοπώλιο στους λιγνίτες που μόλις πρόσφατα διευθετήθηκε, ως τη νέα έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και τις προειδοποιήσεις των βιομηχάνων για προσφυγή στις Βρυξέλλες.