ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στα 1,7 δισ. ανήλθαν οι ανακτήσεις της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση

Με ταχείς ρυθμούς έχει προχωρήσει η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων δανείων 15 τραπεζών που έκλεισαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σε εργαζομένους έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ, χιλιάδες ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων.

Ανακτήσεις 1,7 δισ. ευρώ έχουν πετύχει από το 2012 μέχρι σήμερα οι εκκαθαρίσεις, οι οποίες πλέον βρίσκονται υπό τη διαχείριση της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος έχει διοχετευθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το ΤΕΚΕ ως οφειλόμενο δημόσιο χρήμα από τη χρηματοδότηση τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση (funding gap).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την έναρξη λειτουργίας των ειδικών εκκαθαρίσεων, το 2012, μέχρι το τέλος του 2020 έχουν επιτευχθεί ανακτήσεις 1,7 δισ. ευρώ έναντι εξόδων 428 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική ώθηση στο έργο των εκκαθαρίσεων δόθηκε μετά το 2016, με την ενοποίηση όλων των εκκαθαρίσεων κάτω από την ομπρέλα της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση.

Από τα κεφάλαια που έχουν ανακτηθεί, τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις εργαζομένων ενώ το επόμενο διάστημα θα καταβληθούν επιπλέον 31,5 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό σε εργαζομένους τραπεζών και συνεταιριστικών τραπεζών. Η μερίδα του λέοντος, περίπου 875 εκατ. ευρώ, αποδόθηκε σε ΤΧΣ και ΤΕΚΕ για την κάλυψη ποσών που είχαν χορηγηθεί για το funding gap.

Σημειώνεται ότι το ενεργητικό της PQH ξεπερνά σήμερα τα 7 δισ. ευρώ και με την ενεργή διαχείριση του οποίου θα αυξηθούν περαιτέρω οι ανακτήσεις που θα πετύχει η εταιρεία υπέρ του Δημοσίου.

Επιπλέον, σημαντικό είναι το έργο της PQH στη διευθέτηση οφειλών μέσω ευνοϊκών όρων ρύθμισης σε περίπου 21.000 οφειλέτες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αφορά αγροτικά δάνεια. Όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ρύθμιση οφειλών στηρίζονται σε διαδικασίες αξιολόγησης και διαφάνειας ανάλογες των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 τέθηκε το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης (Proton Τράπεζα) και ακολούθησαν, μέχρι το 2015, ακόμα 14 πιστωτικά ιδρύματα, με μεγαλύτερα την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τον Απρίλιο 2016, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), εφαρμόζοντας σχετικές προτάσεις (της Bain το 2012, της BlackRock το 2015 αλλά και της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ), τοποθέτησε ως ειδικό εκκαθαριστή την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, μέτοχοι της οποίας είναι οι PWC Business Solutions, Qualco και Hoist Finance. Η PQH ανέλαβε τη διαχείριση των 16 εκκαθαρίσεων πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικού λογιστικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ, που αφορά κυρίως δάνεια σε καθυστέρηση.

Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, η PQH πέτυχε:

  • Ενιαία δομή και διακυβέρνηση: ευέλικτο και ολιγάριθμο μοντέλο διοίκησης, συνολικά για όλες τις εκκαθαρίσεις αντί των διαφορετικών ομάδων σε κάθε εκκαθάριση
  • Ενιαία πλατφόρμα δανείων: διατηρώντας την αυτοτέλεια κάθε δανειακής σύμβασης με την πρώην τράπεζα, όλα τα δάνεια παρακολουθούνται σε ενιαίο «βιβλίο».
  • Ενιαία διαχείριση: πολιτικές, προτάσεις και διαχείριση των οφειλετών, όλων των εκκαθαρίσεων, σε πελατοκεντρική βάση και όχι αποσπασματικά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της PQH ήταν η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία έχει επιλεγεί για τη θέση της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες επιχειρήσεις και γιατί «τρώνε πόρτα» από τις τράπεζες για νέα δάνεια

Οι έξι βασικοί λόγοι - «κόφτες» για τους οποίους οι τράπεζες λένε όχι στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Γιατί είναι απαραίτητη η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων και οι κίνδυνοι αν επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεδριάζει το ΤΧΣ για την έγκριση της συμφωνίας Πειραιώς – Intrum

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum.