ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Shutterstock

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο 500 εκατ. της Alpha Bank

Στο 5,50% η καθοδήγηση για την απόδοση του τίτλου. Την έκδοση υποστηρίζει ισχυρή κοινοπραξία επενδυτικών τραπεζών, με επικεφαλής (Joint Lead Managers) τις JP Morgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays.

Άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Alpha Bank, με τους αναδόχους να δίνουν καθοδήγηση (guidance) για την απόδοση 5,50%, ενώ εκτιμάται ότι οι προσφορές των επενδυτών θα οδηγήσουν την απόδοση τελικά χαμηλότερα από το 5%.

Σημειώνεται ότι αυτή η κίνηση της Alpha Bank αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την τιτλοποίηση Galaxy με την ελληνική τράπεζα να βγαίνει στην αγορά για την έκδοση ομολόγου Tier 2, με το οποίο θα ενισχυθεί σημαντικά η κεφαλαιακή βάση και θα διαφοροποιηθεί η σύνθεσή της, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση κεφαλαίου για τους μετόχους.

Οι παρουσιάσεις της νέας έκδοσης στους επενδυτές (road show) ξεκίνησαν στις 2 Μαρτίου. Την έκδοση υποστηρίζει μια ισχυρή κοινοπραξία επενδυτικών τραπεζών, με επικεφαλής (Joint Lead Managers) τις JP Morgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays, σε μια ένδειξη του ισχυρού διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Alpha Bank, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy.

Το Galaxy, ύψους €10.8 δισ., είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας. Ενδεικτική της θετικής υποδοχής της συμφωνίας είναι η υπεραπόδοση της τιμής της μετοχής από την περασμένη Δευτέρα, αλλά και το πρόσφατο report της Axia Ventures με συντηρητική (κατά το report) τιμή στόχο τα 2.4 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η τιτλοποίηση Galaxy οδηγεί σε θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα 18,3 δισ. 8,9 δισ. ευρώ, με παράλληλη αύξηση της κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις στο 60%. Ειδικότερα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στην Ευρώπη, η Alpha επιτυγχάνει:

  • Μείωση των ΜΕΑ με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 62% (από 12,5 σε 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,7 δισ. αφορούν δάνεια λιανικής).
  • Μείωση των καταγγελμένων ανοιγμάτων κατά 64% (από 9,1 σε 3,2 δισ. ευρώ).
  • Μείωση των ανοιγμάτων λιανικής που καλύπτονται από το νόμο Κατσέλη κατά 75% (από 3,2 σε 0,8 δισ. ευρώ).
  • Μείωση του δείκτη ΜΕΑ από 43% σε 24%, ενώ ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με καθυστέρηση πάνω από 90 ημερών υποχωρεί από το 29% στο 13%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ορατός στόχος πλέον για την Alpha είναι η μείωση του δείκτη ΜΕΑ σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: «Πράσινο φως» στην απόσχιση του τραπεζικού κλάδου

Η διασπώμενη καθίσταται η μέτοχος της επωφελούμενης, λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών έκδοσης και ειδικότερα 50.838.244.961 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη, μετά την μεγάλη προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να υπερβεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.