ΓΔ: 1449.61 0.12% Τζίρος: 113.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fregata_ydra
Η φρεγάτα Ύδρα, μία από τις τέσσερις τύπου ΜΕΚΟ που θα αναβαθμιστούν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό (www.hellenicnavy.gr).

Γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες: Το πλαίσιο βιομηχανικής συνεργασίας

Το προτεινόμενο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα συμβάλει στην αναδημιουργία μιας κερδοφόρας ναυτικής βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία και την κυριαρχία της Ελλάδας, σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά.

Tην υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση της προμήθειας των τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε η γαλλική Naval Group, σημειώνοντας ότι οι δυνατότητες του ΠN θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες (αναβάθμιση MEKO και ενδιάμεση λύση), αλλά επίσης θα προετοιμαστεί και για το μέλλον με 4 φρεγάτες τελευταίας γενιάς, με κάποιες να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Με μια φιλόδοξη πρόταση διεκδικεί η Γαλλία το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ. Η γαλλική πρόταση , αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, με τον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με διαδικασία fast track και βελτιστοποιημένο κόστος.

Με αυτό το πακέτο, η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του ΠN θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες (αναβάθμιση MEKO και ενδιάμεση λύση), αλλά επίσης θα προετοιμαστεί και για το μέλλον με 4 φρεγάτες τελευταίας γενιάς, με κάποιες να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Το Naval Group έχει ένα μακρύ ιστορικό επιτυχημένων περιπτώσεων μεταφοράς τεχνολογίας. Η κατασκευή της 1ης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποιήση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή 3 φρεγάτων στην Ελλάδα. Αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του ΠΝ και σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα.

Οι συνεργάτες της Team France που προσφέρουν το πακέτο (Naval Group, Thales, MBDA) είναι μια ισχυρή ομάδα που συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες και πιο συγκεκριμένα στο γαλλικό πρόγραμμα FDI.

Αναβάθμιση MEKO

Προτείνεται μια λύση χωρίς ρίσκο για τον εκσυγχρονισμό του MEKO, καθώς η Thales, ο αρχικός πάροχος του CMS των φρεγάτων, θα είναι υπεύθυνος για αυτό το έργο.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα HN MEKO Mid-Life Upgrade προορίζεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τόσο στην THALES όσο και στην NAVAL GROUP και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.

Σχετικά με τη στρατηγική βιομηχανική συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία

Το Naval Group δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος φρεγάτων καθώς και την διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η τοπική κατασκευή των φρεγάτων και η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου βιομηχανικών και Ε & Α συνεργασιών θα επιτρέψει στην Ελληνική Βιομηχανία να αντιμετωπίσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η γαλλική ομάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που θα ωφελήσει την Ελλάδα, τόσο στο πλαίσιο της απόκτησης FDI HN όσο και, γενικότερα, στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας.

Το προτεινόμενο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα συμβάλει στην αναδημιουργία μιας κερδοφόρας ναυτικής βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία και την κυριαρχία της Ελλάδας και θα επιτρέψει τη διεθνή αναγνώριση της αριστείας της ναυτικής βιομηχανίας της.

Το Naval Groupe έχει μακρά ιστορία και επιτυχημένο ιστορικό μεταφοράς τεχνολογίας και παραγωγής τόσο για πλοία επιφανείας όσο και για υποβρύχια. Για την συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία για την κατασκευή και συντήρηση της FDI HN στη χώρα,το Naval Gr. έχει ήδη ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για να συμπεριλάβει ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του.

Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν ήδη εγγραφεί ως προμηθευτές του ΝG είναι ενδεικτικά οι

  • ΑΚΜΩΝ Α.Ε. : Το εύρος του χαρτοφυλακίου της ΑΚΜΩΝ κυμαίνεται από την κατασκευή, αναβάθμιση και ανακατασκευή καλωδίων και ιμάντων για αεροδιαστημική χρήση, ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα για τη συναρμολόγηση υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για εφαρμογές χερσαίας, εναέριας και θαλάσσιας άμυνας.
  • ELFON: H εταιρείας εξειδικεύεται στην κατασκευή καλωδίων, ιμάντες καλωδίωσης και ηλεκτρομηχανικών συγκροτημάτων. Προμηθεύει υψηλής ποιότητας προϊόντα ΟΕΜ σε εργολήπτες παγκόσμιας κλάσης για ναυτικές, αεροπορικές και διαστημικές εφαρμογές. Η ELFON λειτουργεί επίσης ως λειτουργεί επίσης ως πάροχος ολοκληρωμένων έργων που απαιτούν σχεδιασμό, κατασκευή, συναρμολόγηση και ανάθεση σύνθετων έργων.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει και εγκαθιστά ένα μεγάλο εύρος καλωδίων από καλώδια ρεύματος έως οπτικές ίνες και σύνθετα καλώδια. Η εταιρεία ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών της σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διαχειριστές δικτύων, κατασκευαστικές εταιρείες και προμηθευτές.
  • IDE INTRACOM: Η εταιρεία είναι κορυφαίος πάροχος ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακών και υβριδικών ενεργειακών συστημάτων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Συμμετέχει σε μία σειρά διεθνών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων για τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και σε προγράμματα συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστές.
  • METKA: Οι βιομηχανικές δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ επικεντρώνονται στην κατασκευή μεταλλικών κατασκευών υψηλής προστιθέμενης αξίας για εφαρμογές στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών και της άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, η METKA υλοποιεί κυρίως υπεργολαβίες προηγμένης συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού, έχοντας εξειδικευμένη κατασκευαστική εμπειρία στους κλάδους χερσαίων και υποβρυχίων αμυντικών συστημάτων.
  • MEVACO: Πρόκειται για μία κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία που αναλαμβάνει έργα υψηλής τεχνολογίας στους τομείς των μεταλλικών προϊόντων και κατασκευών (διάτρηση, κοπή με laser, διαμόρφωση, συγκόλληση, μηχανουργικές εργασίες σε ανθρακοχάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα ή αλουμίνιο) για σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ή μέγεθος μεταλλικών προϊόντων (από μεμονωμένα εξαρτήματα έως σύνθετα ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα), βάσει των απαιτήσεων του πελάτη.
  • MILTECH HELLAS S.A: Η MILTECH είναι μία σύγχρονη αμυντική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στους κλάδους των συστημάτων θερμικής αποτύπωσης, των ραδιοσυσκευών, της αεροηλεκτρονικής και ιμάντων αεροσκαφών και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών ειδικού σκοπού. Η εταιρεία διαθέτει μία μεγάλη ομάδα μηχανικών και τεχνικών με σημαντική εμπειρία στον κλάδο των ηλεκτρονικών.
  • TELETEL: Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού και εξαρτημάτων καθώς και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για μεγάλες διεθνείς βιομηχανίες άμυνας, τηλεπικοινωνιών και αεροδιαστημικής.

Η γαλλική πλευρά είναι ήδη σε επαφή με περίπου είκοσι ακόμη υποψήφιους. Επιπλέον, δημιουργούνται συνεργασίες με τρία ελληνικά πανεπιστήμια, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πέρα από το πρόγραμμα FDI, η τεχνογνωσία που θα μοιραστεί η γαλλική ομάδα με την ελληνική βιομηχανία στο πλαίσιο μιας μεταφοράς τεχνολογίας θα της επιτρέψει να συμμετάσχει σε ολοένα και πιο περίπλοκα έργα με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία προκειμένου να δημιουργήσει και στη συνέχεια να διατηρήσει εκατοντάδες ειδικευμένες θέσεις εργασίας και παράλληλη δημιουργία μακροπρόθεσμα σημαντικών οικονομικών αποδόσεων για την Ελλάδα.

Αυτό το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα αναπτύξει την ελληνική αμυντική βιομηχανική βάση: Η ελληνική βιομηχανία θα αποκτήσει σταδιακά τη τεχνογνωσία που απαιτείται για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των φρεγάτων FDI HN καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και να επιτρέψει την παραγωγή επιπλέον φρεγάτων στην Ελλάδα.

Το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Συμμετοχή στην παραγωγή φρεγάτων FDI HN μέσω της εκπαίδευσης ελληνικού προσωπικού και της μεταφοράς δραστηριοτήτων τοπικά,
  • Μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή επιπλέον φρεγάτων στην Ελλάδα
  • Μεταφορά τεχνολογίας που επιτρέπει τον εντοπισμό στην Ελλάδα των λειτουργικών δραστηριοτήτων συντήρησης της FDI HN, δραστηριότητες που μπορούν να επεκταθούν και σε άλλα προγράμματα.
  • Συμμετοχή στην ανάπτυξη προσομοιωτών εκπαίδευσης με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και τη θέση των συναφών δυνατοτήτων που προσφέρουν ανταγωνιστικότητα, αντιδραστικότητα και ευελιξία στην ανάπτυξη και συντήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Ναυτικού
  • Ενσωμάτωση εξειδικευμένων ελληνικών εταιρειών στον παγκόσμιο πίνακα προμηθευτών , προκειμένου να ενσωματωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού τους και να επωφεληθεί από την άμεση πρόσβαση σε όλες τις αγορές τους.
  • Συμμετοχή σε κοινά έργα R &D
  • Συμμετοχή στην ανάπτυξη μελλοντικών ναυτικών συστημάτων

Συνοπτικά σε ορίζοντα 20ετίας το Naval Group σχεδιάζει ενέργειες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε δραστηριότητες στην Ελλάδα, επενδύοντας σε εγχώριες καινοτομικές/δυνατότητες που θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά το ΠΝ και αναπτυξιακά την Ελληνική βιομηχανία.

  • Ενδεικτικά μόνο για το πρόγραμμα των Belharra και για τα υπόλοιπά εξαγωγικά προγράμματα του Naval Group, προβλέπεται η συνεργασία για προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών με περισσότερες από 20 Ελληνικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Η άμεση βούληση είναι η εμπλοκή των Ελληνικών εταιριών σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα πέραν των Ελληνικών FTI/ Belharra.
  • Ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη και διατήρηση νέων θέσεων άμεσης ή έμμεσης εργασίας.
  • Ανάπτυξη από κοινού με ελληνικές επιχειρήσεις καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ,που θα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρώπης.

ΑΜΕΣΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Μέσω μεγάλου αριθμού συνεργασιών, το Naval Group, προσβλέπει στην ανάπτυξη προγραμμάτων όπως η δημιουργία ενός υψηλών προδιαγραφών Κέντρου Ναυτικής Υποστήριξης κ Συστημάτων, βασισμένο σε προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες που θα προσδώσουν την υψηλότερη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο ΠΝ.

Το Κέντρο αυτό, που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία ελληνικής εταιρίας, θα είναι εξοπλισμένο, με ψηφιακά και cyber software καινοτομικά «εργαλεία κ μέσα στα οποία, σταδιακά, θα ενσωματώνει όλη εκείνη τη τεχνογνωσία και δεξιότητες ώστε πλέον το ΠΝ να στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό βιομηχανικό οικοσύστημα, που θα βρίσκεται στην πλήρη διάθεση των επιχειρησιακών αναγκών του στόλου.

Επιπρόσθετα, θα προσφέρει στο ΠΝ καινοτόμες και αποτελεσματικές υπηρεσίες συντήρησης, ενώ θα ενσωματώνει ψηφιακές δυνατότητες για την ανάπτυξη- βάσει της εμπειρίας, των αναγκών αλλά και των απαιτήσεων του ΠΝ αλλά και του Γαλλικού Ναυτικού- πρότυπων μοντέλων για τα μελλοντικά συστήματα των FDI, στους τομείς συστημάτων μάχης, επικοινωνίας, πλοήγησης και ασφάλειας.

Πέραν της συμμετοχής του στο πρόγραμμα φρεγατών FTI/ Belharra, η μεταφορά τεχνογνωσίας από το Naval Group θα επιτρέψει στην ελληνική βιομηχανία να αναλάβει σύνθετα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προγράμματα.Η διαρκής υποστήριξη θα βασίζεται στη δημιουργία ενός Κέντρου Ψηφιακής Υποστήριξης, ικανού να διασφαλίζει και να επαληθεύει την ακεραιότητα των ψηφιακών δεδομένων του πλοίου. Οι συνδυαστικές ικανότητες της Naval Group όσον αφορά την ψηφιακή συντήρηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τα big data θα εξασφαλίσει βελτιωμένη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και μειωμένο κόστος συντήρησης. Μαζί με τους Έλληνες εταίρους της, η Naval Group θα υποστηρίξει επίσης την εκπαίδευση τόσο των πληρωμάτων όσο και των ομάδων συντήρησης του Πολεμικού Ναυτικού με τις βέλτιστες τεχνολογίες προσομοίωσης.

Ο όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Κέντρο Μηχανικής που θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελετών για τα μελλοντικά πρότυπα των φρεγατών κλάσης Bel@arra, καθιστώντας την Ελλάδα Ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας στον τομέα της καινοτομίας ναυτικού πολέμου.

Πλέον της Naval Group, το πρόγραμμα FDI θα φέρει και άλλους παίκτες της γαλλικής ναυπηγικής/ναυτικής βιομηχανίας οι οποίοι θα επενδύσουν στη χώρα και θα αναπτύξουν συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, δημιουργώντας προστειθέμενη αξία και θέσεις εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Το πρόγραμμα FDI ήδη προωθεί την προσέγγιση των ναυτικών τομέων των δύο χωρών με τους φορείς GICAN και SEKPY που έχουν υπογράψει Πρωτόκολλο Συμφωνίας πρόσφατα στην Αθήνα.

Αυξάνοντας τη βιομηχανική, ναυτική/ναυπηγική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Η δομημένη και μακρόχρονη συνεργασία με την ελληνική βιομηχαμνία και το ναυτικό οικοσύστημα, όπως προτείνεται από τη Naval Group θα προωθήσει την παραγωγή στην Ελλάδα καθώς και τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε μελλοντικές ανάγκες.

«Η Naval Group συνεργάζεται με την ελληνική βιομηχανία πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα η Sunlight αποτελεί στρατηγικό προμηθευτή για τα προγράμματα υποβρυχίων της Naval. 

Καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο ναυτικής καινοτομίας

Όσον αφορά στο ευρύτερο όραμα του προγράμματος,«οι φρεγάτες κλάσης Belh@rra θα ενσωματώσουν διαδοχικές γενιές συστημάτων στην 30-ετή διάρκεια ζωής τους.

Η Naval Group έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικών έργων Έρευνας & Ανάπτυξης με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η κατασκευή πρόσθετων υλών ή τα drone. Η Naval Group στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου τεχνολογικών και ερευνητικών έργων, ώστε να οικοδομηθούν οι ελληνικές μελλοντικές ικανότητες ναυτικού πολέμουΗ Naval Group σκοπεύει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων δημιουργώντας έναν επιταχυντή νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Naval Group ήδη εργάζεται μαζί με Έλληνες εταίρους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στον ναυτικό τομέα, στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το CYBERMAR και το PESCO Pandora καθώς και τα έργα του H2020.

Τέλος, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν κοινή ανάγκη θαλάσσιας επιτήρησης. Η Naval Group προτείνει τη δημιουργία, σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους, βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας που θα εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή αγορά από την Ελλάδα. Η Naval Group έχει αρχίσει συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να τοποθετηθούν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και να υλοποιήσουν κοινά προγράμματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας της Aegean με την TUI France

Από το αεροδρόμιο της Λιλ, αναχωρεί περίπου το 20% του συνόλου των ταξιδιωτών που διακινεί η TUI France στη Γαλλία και η AEGEAN θα αποτελεί τον αποκλειστικό αερομεταφορέα του κορυφαίου τουριστικού οργανισμού από τη συγκεκριμένη πόλη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: Έχει μεταφέρει πάνω από 10 εκατ. επιβάτες μεταξύ Ελλάδας -Γαλλίας

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημ. Γερογιάννης το 2023 η εταιρεία θα συνδέει την Ελλάδα με 9 πόλεις της Γαλλίας, ενώ θα μεταφέρει Γάλλους τουρίστες σε Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.
iktinos_drama
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κινήσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας της προχωράει η Ικτίνος

Η εταιρεία μαρμάρων στοχεύει σε μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά της Γαλλίας και των χωρών της ευρύτερης περιοχής, όσο και στην επέκταση των εξαγωγών της στις γαλλόφωνες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
ΔΕΗ_Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ΔEH

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, τα δύο Μέρη αξιοποιώντας αμοιβαία και αμφίδρομα την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τις δυνατότητες τους, θα προβούν εκατέρωθεν σε σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την επίτευξη των στόχων του υπογραφέντος Μνημονίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση γενικών διευθυντών ΓΔΠΕΑΔΣ Ελλάδας και Γαλλίας, στο Παρίσι

Συνάντηση και διαβουλεύσεις, είχαν στελέχη των υπουργείων άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας στο Παρίσι, σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Αφρική, Βαλκάνια και Μεσόγειο. Η συνάντηση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό διάλογο των δυο κρατών.