ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.

Πριν προλάβει να παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, που θα πιστοποιήσουν την επάνοδό της από τις ζημιές στην κερδοφορία, η ΔΕΗ συμφώνησε με τη ΓΕΝΟΠ μια αρκετά γενναιόδωρη, τριετή σύμβαση εργασίας, που δεν προβλέπει μεν άμεση αύξηση των μισθών, αλλά, μέσα από μια «βροχή» επιδομάτων, θα προκαλέσει συνολική αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 78 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της ισχύος της.

 

Καθώς το κόστος μισθοδοσίας στη ΔΕΗ παραμένει υψηλό, ακόμη και μετά τη μεγάλη εθελούσια έξοδο που ολοκληρώθηκε το 2020, η διοίκηση Στάσση επέμεινε στη διαπραγμάτευση με τους συνδικαλιστές να επαναληφθεί μια διαδικασία που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων επί ημερών Τάκη Αθανασόπουλου στη διοίκηση, στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Ειδικότερα, έγινε δεκτό να προχωρήσει η ΔΕΗ σε μια συγκριτική ανάλυση των δαπανών μισθοδοσίας με ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια προσαρμογών. Όμως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ανάλυσης, οι ενδεχόμενες περικοπές συμφωνήθηκε ότι δεν θα επηρεάσουν τους ήδη απασχολούμενους στον όμιλο της ΔΕΗ.

Η νέα σύμβαση φέρνει αυξημένες αμοιβές για τους εργαζομένους μέσα από την επαναφορά επιδομάτων και την αναπροσαρμογή των μισθολογικών κλιμακίων, ενώ είναι η πρώτη ΣΣΕ που καθιερώνει κανόνες για την τηλεργασία. Οι πιο «σκληροί» συνδικαλιστές, όπως ο Ν. Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και επιμέρους σωματεία τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, επέμεναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξουν άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά τελικά η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ προτίμησε να κλείσει τη συμφωνία.

 

Η νέα σύμβαση μπορεί να μην αυξάνει τους μισθούς, όμως είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη στα επιδόματα: αύξηση του τροφείου από 4 σε 6 ευρώ καθημερινά για όλους τους εργαζομένους του ομίλου, ημερήσιο επίδομα οδήγησης 5 ευρώ, επαναφορά του 33% των Ειδικών Επιδομάτων από την 1η Ιουνίου του 2020 στους δικαιούχους μισθωτούς -πρόκειται για επιδόματα που είχαν περικοπεί την εποχή των μνημονίων και τώρα επανέρχονται. Επιπλέον, με την ΕΣΣΕ ρυθμίζεται και η αναδρομική επιστροφή επιδομάτων της περιόδου 1.1.2019 έως 31.5.2020.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2020, η ΔΕΗ πέρασε από ζημιές προ φόρων ύψους 353,2 εκατ. ευρώ το 2019 σε κέρδη 46,6 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκε μείωση της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας από 571,7 σε 551,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 3,5%, με σημαντική μείωση του αριθμού εργαζομένων. Στο κονδύλι των 551,7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και 32,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε αποζημιώσεις εθελουσίας εξόδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, στη νέα ΕΣΣΕ προβλέπεται:

 

 • Καθιερώνεται πέραν των ισχυόντων και η χορήγηση 4 ημερών ασθένειας ετησίως από ιδιώτη γιατρό χωρίς να απαιτείται η πιστοποίησή της από τα αρμόδια όργανα του Ασφαλιστικού Φορέα.
 • Συνομολογείται ο θεσμός της τηλεργασίας με τη διασφάλιση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από τον ΚΚΠ/ΔΕΗ και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 • Μετά την επαναφορά του 33% των Ειδικών Επιδομάτων από την 1η Ιουνίου του 2020 στους δικαιούχους μισθωτούς με την ΕΣΣΕ, ρυθμίζονται και τα αναδρομικά της περιόδου 1.1.2019 έως 31.5.2020 και θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις. Όσοι εργαζόμενοι αποχωρήσουν πριν την 30.6.2022 θα λαμβάνουν το δικαιούμενο ποσό κατά την αποχώρησή τους.
 • Αναπροσαρμόζεται το Ημερήσιο Επίδομα Οδήγησης στο ποσό των 5 ευρώ ημερησίως
 • Αναπροσαρμόζεται ο υπολογισμός του Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας από τον 4 Μ.Κ. στο 2 Μ.Κ.
 • Επεκτείνεται το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών στους εργαζομένους των Υπηρεσιακών Μονάδων στο Νομό Φλώρινας
 • Θεσμοθετείται για πρώτη φορά Ειδικό Επίδομα Εξομάλυνσης από 1η Απριλίου 2021 σε ποσοστό 12% επί του 8 Μ.Κ. σε όσους εργαζομένους δεν λαμβάνουν επιδόματα.
 • Από την υπογραφή της ΕΣΣΕ και εντεύθεν με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 η παροχή του ημερήσιου τροφείου 6 ευρώ θα χορηγείται στο προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ.
 • Επιπλέον η Εταιρεία θα συνεχίσει να ασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων σε Ομαδικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας και Ζωής.
 • Μέχρι την 31.12.2021 συμφωνείται να εκπονηθεί συγκριτική μελέτη με ομοειδείς Επιχειρήσεις για νέο Μισθολόγιο με στόχο να ενταχθούν σε αυτό οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. Σε περίπτωση όμως που η συγκριτική μελέτη εμφανίσει αρνητικές οικονομικές μεταβολές, αυτές δεν θα ισχύουν για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις Εταιρείες του Ομίλου.
 • Επιπρόσθετα και για τους εργαζομένους της κατηγορίας Τ4/Α Εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ καθιερώνεται Επίδομα 5% επί του Βασικού Μισθού, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα που υφίσταται από το 1995 έως σήμερα.
 • Αναπροσαρμόζονται μισθολογικά κλιμάκια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.
 • Ρυθμίζεται η αντιμετώπιση περιπτώσεων μακροχρόνιας ασθένειας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η επιστροφή των funds και ο νέος μέτοχος με το 5%

Από την πλήρη απαξίωση, η ΔΕΗ περνά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα ραντεβού της διοίκησης με funds και η επικείμενη ανακοίνωση της απόκτησης ποσοστού πάνω από 5% από επενδυτικό κεφάλαιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλινικά... νεκρός ο λιγνίτης με μείωση παραγωγής 90%

Ακόμη και στον καύσωνα, η ΔΕΗ προτίμησε να κρατήσει «σβηστές» τις λιγνιτικές μονάδες, που έχουν πανάκριβο κόστος παραγωγής και πέρυσι την «έβαλαν μέσα» 300 εκατ. ευρώ. Ποιοι λόγοι εμποδίζουν το άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε έξι μήνες θα αποσβέσει η ΔΕΗ τα μπόνους της εθελουσίας

Η προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στην τρέχουσα οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου και ο αριθμός των περίπου 1.000 ατόμων στα οποία και απευθύνεται το πρόγραμμα, έχει σχεδόν καλυφθεί.