ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ρόλος κλειδί στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το fund που δάνεισε τους εφοπλιστές

Η επενδυτική εταιρεία Farallon κρατά μέσω της Aiolos το 18% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως ενέχυρο για δάνειο που χορήγησε σε Μπάκο - Καϋμενάκη. Ποιο μήνυμα στέλνει στο fund η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σαφές μήνυμα προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Farallon που είχε δανείσει τους αδελφούς Καλλιτσάντση όταν έδιναν τη μάχη για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τώρα έχει δανείσει τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, έστειλε χθες η ολλανδική Reggeborgh. «Αν δεν στηρίξετε στη γενική συνέλευση, στις 22 Απριλίου, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε μπορεί να καταρρεύσει ο όμιλος και να χάσετε τα λεφτά σας»!

Αυτό κατάλαβαν τουλάχιστον όσοι διάβασαν πίσω από τις γραμμές της διαρροής κύκλων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το ίδιο μήνυμα, αν και σε σκληρότερη έκδοση, έστειλαν οι Ολλανδοί και στους δύο εφοπλιστές: «Μην ζητάτε συνδιοίκηση, καθίστε καλά για να μη χάσετε τα λεφτά σας».

Από τις διαρροές και της ανακοινώσεις της Reggeborgh, της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (που στηρίζεται από τους Ολλανδούς) και της Greenhill (των δύο εφοπλιστών) προκύπτει, πάντως, πως τα δύο στρατόπεδα δεν έχουν διάθεση συμβιβασμού. Καθεμία πλευρά εμφανίζεται ως αυτή που «καίγεται» περισσότερο να στηρίξει την ΑΚΤΩΡ, χωρίς όμως να κάνει τίποτα ώστε να προχωρήσει η ενδιάμεση χρηματοδότηση και η αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστηρίζουν πως οι εφοπλιστές δρουν σαν «πειρατές», πως απειλούν τα στελέχη της Eurobank ώστε να μην εγκρίνουν το ομολογιακό, κ.α. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι σαφές πως καμία τράπεζα δεν θα ενέκρινε ενδιάμεση χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων χωρίς να την βεβαιώσουν οι βασικοί μέτοχοι πως θα στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου. Και μέχρι τώρα η Eurobank δεν έχει πάρει τέτοιες διαβεβαιώσεις οπότε και δεν έχει εγκρίνει την ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Οι εφοπλιστές απαντούν πως ζήτησαν «εξηγήσεις νομικού περιεχομένου» από την τράπεζα και πως οι Ολλανδοί είναι αυτοί που δεν κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου. Επιμένουν στη θέση πως, για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου ή οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης, πρέπει πρώτα να υπάρχει διοικητικό συμβούλιο κοινής αποδοχής.

Στην Reggeborgh απαντούν πως πριν από δύο μήνες οι κ.κ. Δημ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης έδωσαν μια μάχη για τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την έχασαν. Συνεπώς τώρα πρέπει να αποφασίσουν αν θα μείνουν ως παθητικοί μέτοχοι ή αν θα πωλήσουν τις μετοχές τους και θα αποχωρήσουν. ‘Η αν θέλουν ας ξαναδώσουν μάχη για τη διοίκηση στην επόμενη συνέλευση αφού πρώτα, όμως, εξασφαλιστεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου πως θα υπάρχει εταιρεία για την οποία θα πολεμήσουν!

Για άλλη μία φορά χθες κύκλοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστήριζαν πως χωρίς την ενδιάμεση χρηματοδότηση και την αύξηση κεφαλαίου οι δύο εφοπλιστές «θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους 5.000 εργαζόμενους του ομίλου». Όπως είπαν «δεν υπάρχει άλλος τρόπος χρηματοδότησης της ΑΚΤΩΡ πέραν αυτών που συζητά η σημερινή διοίκηση». Και πως τα περιθώρια μικραίνουν ημέρα με την ημέρα.

Οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης δε φαίνεται πάντως να συγκινούνται από τις εκκλήσεις της διοίκησης και μέχρι στιγμής επιμένουν στη θέση τους περί αλλαγής του Δ.Σ. Το ζήτημα πλέον είναι τι περιθώρια κινήσεων έχει η κάθε πλευρά. Χθες πάντως οι Ολλανδοί έδειξαν να κινούνται προς την Farallon που διαθέτει σχεδόν το 18% των δικαιωμάτων ψήφου μέσω της Aiolos. Το ερώτημα είναι αν θα ασκήσουν οι Αμερικανοί αυτά τα δικαιώματα ή οι εφοπλιστές όπως αναμένεται.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στην Ελλάκτωρ, στον αέρα η αύξηση κεφαλαίου

Κανένα περιθώριο για έγκριση της αύξησης από εφοπλιστές και Καλλιτσάντση, θέτουν ως όρο την αλλαγή της διοίκησης. Κλιμάκωση και από διοίκηση και Reggeborgh με αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον «αέρα» οι αποφάσεις για ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την κρίσιμη συνέλευση

Πιθανό το μπλοκάρισμα των αποφάσεων, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων. Έμεινε εκτός διαγωνισμού για την Εγνατία ενώ μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πενθήμερο σίριαλ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με προσπάθεια για συμβιβασμό

Χρονικό περιθώριο ως την Παρασκευή δίνουν οι δύο εφοπλιστές στους Ολλανδούς για συμβιβασμό σε νέο, 11μελές διοικητικό συμβούλιο. Προωθούν για πρωτεύοντα ρόλο τον Αλ. Έξαρχο, τέως διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ.