ΓΔ: 876.63 -0.01% Τζίρος: 9.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πράσινο» στην αύξηση της Πειραιώς, πώς κατανέμονται οι μετοχές

Εγκρίθηκαν και τα τέσσερα θέματα της σημερινής γενικής συνέλευσης. Στη γενική συνέλευση υπήρξε απαρτία, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75%. Τι ανέφεραν Μεγάλου και Χαντζηνικολάου.

«Πράσινο» φως στους όρους και τις διαδικασίες της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έδωσαν οι μέτοχοι στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Οι μέτοχοι της τράπεζας Πειραιώς υπερψήφισαν την αύξηση σε ποσοστό 99,32%, ενώ στο θέμα του reverse split οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ σε ποσοστό 96,72% έναντι 3,21% κατά.

Για  τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, οι μέτοχοι αποφάσισαν υπέρ σε ποσοστό 99,58%.

Τέλος, για το θέμα παροχής εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο να θεσπίζει πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη της διοίκησης και του προσωπικού της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης για απόκτηση μετοχών, stock options), το 96,82% των μετόχων ψήφισε υπέρ.

Χαντζηνικολάου: «Περνάμε σε μία νέα εποχή»

Σε μία νέα εποχή περνά η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Γιώργο Χαντζηνικολάου. Ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε ότι η αύξηση αυτή, «σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όσο και της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Χατζηνικολάου ανέφερε: «H αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που μόλις εγκρίνατε, αποτελεί μία κομβική στιγμή για την Τράπεζα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ελληνική οικονομία. Είναι κομβική, διότι μια επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από μια ελληνική τράπεζα, σηματοδοτεί πανηγυρικά την επανασύνδεση με τις αγορές κεφαλαίου, και συνεπώς την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα», πρόσθεσε. 

Ο κ. Χαντζηνικολάου επεσήμανε ότι «η σχεδιαζόμενη αύξηση των κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς, θα της επιτρέψει την ταχύτερη μείωση των επισφαλών απαιτήσεων και θα της δώσει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί κατά 100% στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον,  σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει το μεγαλύτερο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα». 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η τράπεζα περνάει στην επόμενη μέρα, με σκοπό να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Χαρακτηριστικά είπε: «Περνάμε από το χθες – που ήταν χαρακτηρισμένο από τράπεζες βεβαρημένες με κόκκινα δάνεια, - στο αύριο, δηλαδή, σε μια εποχή όπου οι τράπεζες θα είναι κατά 100% αφοσιωμένες στην χρηματοδότηση της οικονομίας.  Με απλά λόγια, η αύξηση αυτή, σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Τη διαδικασία, μέσω της οποίας θα δοθεί προτιμησιακό δικαίωμα αγοράς μετοχών στους ήδη υφιστάμενους μετόχους, εξήγησε νωρίτερα σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, στη γενική συνέλευση όπου συζητήθηκε το θέμα της αύξησης κεφαλαίου, με τη συμμετοχή μετόχων με 623.962.039 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 75,08% του συνόλου. 

Μεγάλου: «Προστατεύεται η περιουσία των υφιστάμενων μετόχων»

Ο κ. Μεγάλου  εξήγησε τη διαδικασία, μέσω της οποίας θα δοθεί προτιμησιακό δικαίωμα αγοράς μετοχών στους ήδη υφιστάμενους μετόχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε απευθυνόμενος στους μετόχους: «Μέσω της ΑΜΚ θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Καταλαβαίνω, κι εγώ μέτοχος είμαι – αγόρασα πριν από δύο χρόνια 100.000 μετοχές – έχουμε ένα σημαντικό dilution. Με την διαδικασία προνομιακής κατανομής, ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους να προστατεύσουν την περιουσία τους, να συμμετέχουν (σαν να υπήρχαν δικαιώματα προτίμησης, αλλά χωρίς να υπάρχουν) στη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας»

Όσον αφορά στο δικαίωμα προνομιακής κατανομής που η τράπεζα εξετάζει να έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το διοικητικό συμβούλιο, ο κ. Μεγάλου απάντησε πως, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, αυτό δεν θα ισχύει για το διεθνές βιβλίο, άρα, δεν θα υπάρχει επικάλυψη των δύο διαδικασιών, ενώ το ποσοστό συμμετοχής θα είναι ανάλογο αυτού, με το οποίο συμμετέχουν σήμερα. Ο αριθμός και η τιμή ανά μετοχή θα καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Το δελτίο αφορά τη δημόσια προσφορά έως 1.200.000.000 μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ανά μετοχή, με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των νέων μετοχών στην ρυθμιζόμενη αγορά του ΧΑ.
pireaus-bank-ekpa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από 19 Απριλίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Τρ. Πειραιώς

Η Τρίτη 13.04.2021 θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 831.059.164 μετοχών, ενώ από την Τετάρτη παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση. Στο ταμπλό οι νέες μετοχές με ονομαστική αξία 1 ευρώ στις 19/4.