ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
Φωτο: Ελλάκτωρ

Καταγγελία Greennhill στην Επ. Κεφαλαιαγοράς κατά της διοίκησης της Ελλάκτωρ

Πηγές της Greenhill προαναγγέλλουν την επιβολή μεγάλου προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάκτωρ για την παράτυπη αλλαγή του Κώδικά Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ολοένα και περισσότερο οξύνεται η κατάσταση στην Ελλάκλτωρ μεταξύ της υπό ολλανδικό έλεγχο διοίκησης και της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη. Σύμφωνα με πηγές της Greenhill η διοίκηση της Ελλάκτωρ θα τιμωρηθεί με μεγάλο πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διότι άλλαξαν παράτυπα και κρυφά τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της εταιρείας για να μην απαντούν σε ενοχλητικές ερωτήσεις!

Μετά από καταγγελία της Greenhill investments Limited των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολείται με την παράδοξη υπόθεση αλλαγής του κανονισμού  Εταιρικής Διακυβέρνησης της Ελλάκτωρ που έγινε προκειμένου ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Γεώργιος Μυλωνογιάννης να μην χρειάζεται να απαντάει σε ερωτήσεις μετόχων!

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία που έχει ενεργοποιήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο άρθρο 10.1. του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της Ελλάκτωρ ορίζονταν ότι: «Ο Πρόεδρος του ΔΣ, θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για συναντήσεις με μετόχους της εταιρίας με σημαντικές συμμετοχές, και να συζητούν μαζί τους ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση της εταιρίας».

Γιαυτό και εκπρόσωπος της Greenhill ζήτησε από τον πρόεδρο της εταιρείας, από το Φεβρουάριο του 2021, συνάντηση προκειμένου να συζητήσει μαζί του ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση και θεωρήθηκαν κρίσιμα για τη λειτουργία της.

Ωστόσο ο κ. Μυλωνογιάννης αγνόησε το αίτημα συζήτησης  παρά τη σχετική πρόβλεψη του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, παραβιάζοντας την πρόβλεψη του κώδικα αλλά φρόντισε να απαλλαγεί από την σχετική υποχρέωση.  

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια τροποποιήθηκε μυστικά ο  Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης με ουσιαστική τροποποίηση  την κατάργηση του άρθρου 10.1. που προέβλεπε την υποχρέωση του προέδρου να απαντά σε ερωτήσεις μετόχων. Και το επίσης περίεργο είναι ότι η τροποποίηση αυτή έγινε χωρίς να έχει ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό όπως προβλέπεται.

Σημειώνεται ότι η αναγνώριση ή και η κατάργηση μετοχικών δικαιωμάτων, όπως ακριβώς το δικαίωμα του μετόχου να συναντάται και να συζητά με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελεί σημαντικό γεγονός την οποία κάθε ορθολογικός επενδυτής εξετάζει προκειμένου να λάβει επενδυτικές αποφάσεις.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ότι ολοκληρώνει τις παραβάσεις που έχουν γίνει και σύντομα θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Reggeborgh ζητά η Greenhill

Με την αγωγή που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα της τελευταίας ΓΣ επετεύχθη γιατί δεν εφαρμόστηκαν ορθά η νομοθεσία  και ειδικά οι διατάξεις του δικαίου τoυ ελεύθερου ανταγωνισμού.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο διάλυσης της Ελλάκτωρ καταγγέλλει η Greenhill στη Δικαιοσύνη

Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η εταιρεία των δύο εφοπλιστών ζητά να ακυρωθεί ο διορισμός διοίκησης από τους Ολλανδούς. Ισχυρισμοί για μυστική συμφωνία μεταβίβασης της Ηλέκτωρ στον Λ. Μπόμπολα.