ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
Φώτο: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

«Πράσινο» στοίχημα του Μαρινάκη: Παίρνει έως 5% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο ισχυρός εφοπλιστής «βγάζει στη στεριά» κεφάλαια για να αποκτήσει συμμετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Placement μετοχών από τον Γ. Περιστέρη στα 13 ευρώ, αντλεί ρευστότητα για αγορά μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Την έντονη επιχειρηματική και επενδυτική κινητικότητα στον ευρύτερο τομέα των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας επιβεβαιώνει η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να φέρει στη στεριά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 5% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τομέας της «καθαρής» ενέργειας βρίσκεται στην αιχμή των επιχειρηματικών εξελίξεων αυτή την περίοδο, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πράσινης» μετάβασης, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση για μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια για την απόκτηση συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον Β. Μαρινάκη θα προέλθουν από το ναυτιλιακό κομμάτι των επιχειρήσεών του. Το τελευταίο διάστημα, ο βασικός μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, υλοποιεί placement μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με στόχο τη συγκέντρωση της απαιτούμενης ρευστότητας, ώστε να χρηματοδοτήσει την αύξηση του μεριδίου του στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου το ολλανδικό fund Reggeborgh.

Το placement στην Τέρνα Ενεργειακή γίνεται με premium, στην τιμή των 13 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο τίτλος της εταιρείας έκλεισε χθες στα 12,70 ευρώ με ισχυρή άνοδο 4,44%, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 1,47 δισ. ευρώ.

Ο κ. Περιστέρης μετά τις πρόσφατες αγορές ανέβασε το ποσοστό του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το 15,98% στο 27,15% και στόχος είναι να φτάσει λίγο κάτω από το 33%, ώστε να μην υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση. Συνάμα, θα συνεχίσει να ελέγχει πλέον του 50% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέσω της προσωπικής συμμετοχής, αλλά και μέσω της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η είσοδος του εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή γίνεται σε μια περίοδο ισχυρών διεργασιών στον κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας, όπου η «πράσινη» στροφή αλλά και τα μεγάλα projects που μένουν να υλοποιηθούν, αποτελούν πόλο έλξης για πολλά επενδυτικά κεφάλαια. Θυμίζουμε πως ποσοστό 7,60% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξαγόρασε μέσα στο Μάρτιο το family office της κας Μαριάννας Λάτση Latsco Hellenic Holdings έναντι 88 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενός επιχειρηματία με εισηγμένη εταιρεία στη Νέα Υόρκη, NYSE της Wall Street ασφαλώς και είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο management της εταιρείας, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται τα επόμενα χρόνια.

Οι κινήσεις του Μαρτίου και ο ορίζοντας του Πάσχα

Μέσα στον Μάρτιο, ο κ. Περιστέρης πούλησε ποσοστό 4,99% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενισχύοντας τη ρευστότητά του για το «χτίσιμο» της επιθυμητής θέσης στο μητρικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Μαρτίου μέσω δύο πακέτων συνολικού όγκου άνω των 2,15 εκατ. τεμαχίων άλλαξε χέρια το 1,9%, έναντι συνολικά 28 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 13 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 19 Μαρτίου, ο Γιώργος Περιστέρης πούλησε μέσω δύο πακέτων το 3,09% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Το ένα πακέτο 66.985 μετοχών έγινε στην τιμή των 13,12 ευρώ και το δεύτερο 3.523.053 μετοχών στην τιμή των 13 ευρώ. Η αξία των δύο συναλλαγών ήταν συνολικά 46,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί το «χτίσιμο» του ποσοστού του κ. Περιστέρη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οπότε το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest θα μηδενίσει το μερίδιό του.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Ο όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συνολικά, διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της Τέρνα Ενεργειακή είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

Σε μια συγκυρία λοιπόν που οι «πράσινες» επενδύσεις είναι στην κορυφή της ζήτησης πανευρωπαϊκά και στην αιχμή του new deal για την ήπειρο με στόχο την «καθαρή» ενέργεια έως το 2050, ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται στην αιχμή αυτής της κατηγορίας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εισήλθε στο Χ.Α. στις 14 Νοεμβρίου 2007 στην τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή, με την κεφαλαιοποίηση τότε να διαμορφώνεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Η μετοχή ήδη έχει ξεπεράσει αυτή την τιμή, καθώς στις 11 Ιανουαρίου 2021 βρέθηκε στα ιστορικά υψηλά των 14,80 ευρώ, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές, μέσω επιστροφών κεφαλαίου και μερισμάτων.

Η μετοχή έκλεισε το 2020 με άνοδο 72,32% (δεύτερο blue chip σε απόδοση πίσω από τη ΔΕΗ), ενώ από το χαμηλό των 5,44 ευρώ που βρέθηκε στις 16 Μαρτίου 2020 η ενισχύεται σε ποσοστό 120%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη έκδοση ομόλογου από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις νέες επενδύσεις

Προχωρημένες επαφές για νέα έξοδο στην αγορά με σκοπό τη χρηματοδότηση project όπως η Εγνατία Οδός, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και το Καζίνο στο Ελληνικό. Αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου.
GEK TERNA, TERNA ENERGIAKI, George Peristeris, Giorgos Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Δεν σχεδιάζουμε έκδοση ομολόγου ή αύξηση κεφαλαίου

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των επενδύσεων υποστηρίζει ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο ρόλος της νέας θυγατρικής για τις δραστηριότητες στις παραχωρήσεις και το διευρυμένο κατασκευαστικό αντικείμενο της ΤΕΡΝΑ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το πρώτο εισηγμένο ομόλογο στο ΧΑ με ρήτρα αειφορίας

Η ρήτρα αειφορίας του νέου ομολόγου προβλέπει ότι ο όμιλος θα μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025. Στόχος, η άντληση 300 εκατ. ευρώ, σήμερα αρχίζει η δημόσια προσφορά.
Peristeris, GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ότι το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, με την εταιρεία να είναι απόλυτα έτοιμη να τη στηρίξει πλήρως.