ΓΔ: 894.5 -1.28% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:53:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Ελλάκτωρ: Απερρίφθη η προσωρινή διαταγή της Greenhill, σήμερα η ΓΣ

Υπενθυμίζεται ότι στην αίτησή της η Greenhill ζητούσε να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης που έδωσε τον έλεγχο του ομίλου στους Ολλανδούς της Reggeborgh.

Απερρίφθη το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσε χθες η Greenhill,ώστε να μην διεξαχθεί η σημερινή Γ.Σ της Ελλάκτωρ μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Συνεπώς η έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι στην αίτησή της η Greenhill ζητούσε να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης που έδωσε τον έλεγχο του ομίλου στους Ολλανδούς της Reggeborgh. Στο δικόγραφο της αίτησης διατυπώνονται βαρύτατες κατηγορίες για σχέδιο διάλυσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μυστική συμφωνία των Ολλανδών για μεταβίβαση της θυγατρικής Ηλέκτωρ στον Λ. Μπόμπολα.

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ αναφέρει:

«Η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, το αίτημα προσωρινής διαταγής της μετόχου Greenhill Investments Limited για την αναστολή της από 12.03.2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την οποίαν αποφάσισε τη σύγκληση
Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν του από 25.02.2021 αιτήματος της ιδίας, απορρίφθηκε. Κατόπιν τούτου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. θα πραγματοποιηθεί σήμερα 22 Απριλίου 2021, στις 11:00 π.μ., όπως είχε προγραμματισθεί».

Έγκριση της ΑΜΚ βλέπουν οι Ολλανδοί

Τη σιγή ασυρμάτου που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες από πλευράς του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh, την ίδια στιγμή που η Greenhill των Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη σηκώνει τους τόνους, προσπαθούν να εξηγήσουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η σκληρή στάση των δύο εφοπλιστών δυσκολεύει το έργο της διοίκησης στη σημερινή γενική συνέλευση όπου θα συζητηθεί η αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ ώστε να στηριχθεί η ΑΚΤΩΡ

Παράγοντες που συνομιλούν με την Reggeborgh θεωρούν πως θα εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου στη σημερινή συνέλευση, αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή και πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Την αισιοδοξία αυτή έδειξαν να συμμερίζονται και οι αγορές χθες, καθώς η μετοχή της Ελλάκτωρ ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 2%, ενώ και η τιμή του ευρωομολόγου του ομίλου ενισχύθηκε κατά 1,94%.

Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί επειδή θεωρούν πως η Greenhill έχει εξασφαλίσει στήριξη και άλλων μετόχων και έτσι αύριο θα εμφανιστεί να τάσσεται κατά της αύξησης ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχουν οι δύο εφοπλιστές.

Χθες συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών σειρά αιτημάτων που είχε καταθέσει η Greenhill. Η εταιρεία φαίνεται πως απέσυρε τα περισσότερα, αλλά επιμένει να μην καταμετρηθούν στη γενική συνέλευση τα δικαιώματα ψήφου τόσο της Reggeborgh, όσο και των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που συνεργάζονται με τον ολλανδικό όμιλο, όπως οι κ.κ. Λεων. Μπόμπολας, Χρ. Παναγιωτόπουλος και Αγγ. Γιόκαρης. Η απόφαση για την προσωρινή διαταγή που έχει ζητήσει η πλευρά των εφοπλιστών αναμένεται σήμερα το πρωί. Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε από χθες πως θεωρεί ότι τα επιχειρήματα των δύο εφοπλιστών δεν έχουν βάση. Όμως, οι νομικές πρωτοβουλίες των δύο πλευρών θα επισκιάσουν και τη σημερινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης. 

Οι Ολλανδοί επιδιώκουν να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να υπάρξει ψηφοφορία γιατί θεωρούν πως θα την κερδίσουν κατά κράτος και θα υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου. Το ερώτημα είναι τι άλλα μέτρα θα λάβουν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης αν χάσουν την σημερινή ψηφοφορία. Και για πόσο καιρό θα συνεχίσει να κινείται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εν μέσω άγριας μετοχικής διαμάχης. Μιας διαμάχης που θα αγριέψει στην περίπτωση που οι δύο εφοπλιστές χάσουν την αυριανή κόντρα. Εκτός και αν η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου οδηγήσει σε κατευνασμό των παθών μέχρι να βρεθεί η επόμενη ευκαιρία.

Για την προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης στην ΑΚΤΩΡ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αρης Ξενόφος είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξη τα εξής: «Περιορίζουμε την αλόγιστη παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό, ενισχύουμε τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου έργων, βελτιώνουμε την κοστολογική και διοικητική δομή, αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας με προμηθευτές και υπεργολάβους, επαναφέρουμε σταδιακά την ανταγωνιστικότητα του κατασκευαστικού μας βραχίονα. Φυσικά το αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων προϋποθέτει την αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία με τη σειρά της περνάει μέσα από τη θετική ψήφο όλων των μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί σήμερα η αύξηση, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την ΑΚΤΩΡ και συνολικά τον όμιλο, που είδε την Παρασκευή τον οίκο αξιολόγησης S&P να υποβαθμίζει τη βαθμολογία του στο προτελευταίο σκαλοπάτι της κλίμακας (CCC+). Εάν δεν εγκρίθείη παρούσα πρόταση, η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρέπει να επανέλθει με νέα πρόταση προς τους μετόχους που θα εξεταστεί σε νέα γενική συνέλευση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο ποσοστό στην Ελλάκτωρ πήραν οι εφοπλιστές από τον Καλλτσάντση

Το δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη μέσω της Greenhill απέκτησε πρόσθετο ποσοστό της Ελλάκτωρ στη βάση της συμφωνίας με την οικογένεια Καλλιτσάντση υλοποιήθηκε πρόσθετη μεταβίβαση ποσοστού δικαιωμάτων ψήφου.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Reggeborgh ζητά η Greenhill

Με την αγωγή που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα της τελευταίας ΓΣ επετεύχθη γιατί δεν εφαρμόστηκαν ορθά η νομοθεσία  και ειδικά οι διατάξεις του δικαίου τoυ ελεύθερου ανταγωνισμού.