ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
Φωτο: Ελλάκτωρ

«Πράσινο» στην αύξηση της Ελλάκτωρ παρά τις κόντρες των μετόχων

Με μεγάλη πλειοψηφία, 68%, εγκρίθηκε η ΑΜΚ κατά 120,5 εκατ. ευρώ από τη γενική συνέλευση, ενώ προηγήθηκαν έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις. Απορρίφθηκε το πρωί η αίτηση προσωρινής διαταγής των εφοπλιστών.

Παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις των βασικών μετόχων, με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθιηκε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλκαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ που θεωρείται από τη Δοικήξηση ένα απολύτως απαραίτητο βήμα για τη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και την ευρύτερη οικονομική σταθεροποίηση του ομίλου. 

Ειδικότερα, «πράσινο φως» πήρε η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ με ποσοστό 68,24%. Κατά της απόφασης τάχθηκε το 31,75 % ανάμεσα στους οποίους και η πλευρά των εφοπλιστών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη καθώς και η Pemanoaro του Αν. Καλλιτσάντση.

Υπέρ της μείωσης μετοχικού κεφαλαίου κατά €212.129.282,97 με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από €1,03 σε €0,04 ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων τάχθηκε το 68,24% και κατά το 31,76% των μετόχων. 

Η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου οδηγεί σε ράλι την μετοχή της Ελλάκτωρ η οποία αποκομίζει κέρδη άνω του +10%

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Α. Ξενόφος εισάγοντας την πρόταση για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου του ομίλου σημείωσε μεταξύ άλλων πώς αν και ο κατασκευαστικός κλάδος του ομίλου αποτελεί ναυαρχίδα, ωστόσο είναι και ο «μεγάλος ασθενής στα έσοδα». Όπως τόνισε ο κλάδος αυτός έχει συνολικό έλλειμμα που φτάνει στα 88 εκατ. ευρώ με τα 43 εκατ. να προέρχονται από έλλειμμα ρευστότητας και 45 εκατ. από την έξοδο από ζημιογόνες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό η Διοίκηση προτείνει και την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. να έχουν στόχο να δοθούν στην ΑΚΤΩΡ και τα 20,5 να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση επενδυτικού πλάνου των ΑΠΕ. Ο κ. Ξενόφος ανέφερε ακόμη ότι εκτός της ΑΜΚ υλοποιείται σε ομιλικό επίπεδο πρόγραμμα μετασχηματισμού με στόχο την εξέταση της κοστολογικής δομής από μηδενική βάση και τόνισε ότι πρόκειται για μία κρίσιμη συνέλευση, οι αποφάσεις τις οποίας θα καθορίσουν το μέλλον του ομίλου.

Μιλώντας από την πλευρά της Pemanoaro ο κ. Μπρέγιαννος τόνισε ότι δε θα ψηφίσουν υπέρ της ΑΜΚ καθώς η Διοίκηση της Ελλάκτωρ δεν έχει δώσει αρκετά στοιχεία για την κατάσταση της εταιρείας. Όπως τόνισε η ΑΚΤΩΡ έχει ανεκτέλεστο 1,8 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχει έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Το  ομόλογο 600 εκατ. ευρώ έχει δεσμεύσει όλα τα έσοδα του ομίλου. Όπως σημείωσε ένας λόγος που η ΑΚΤΩΡ χάνει έργα είναι η έλλειψη εγγυητικών τραπεζικών επιστολών και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ως «απύθμενο πηγάδι η ΑΜΚ» καθώς χωρίς τις εγγυητικές δε θα μπορεί να υλοποιήσει το ανεκτέλεστο και δε θα έχει έσοδα. «Τι έγινε στο 3ημνο αυτό για να εισπραχθούν απαιτήσεις και γιατι δεν πωλεί το πακέτο φωτοβολταικών που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυτη εξυγίανση του ομίλου;» ρώτησε τη Διοίκηση και τόνισε ότι σε 6 μήνες με αυτή τη διαχείριση ο όμιλος θα είναι και πάλι στην ίδια θέση ενώ με την ΑΜΚ θα οδηγηθεί σε απόλυτη απαξία η περιουσία των μικρομετόχων.

Ο κ. Ιάκωβος Βενιέρης εκπροσωπώντας τους εφοπλιστές τόνισε ότι δε θα ψηφίσουν υπέρ της ΑΜΚ καθώς όπως είπε η Διοίκηση ζητάει χρήματα χωρίς σχέδιο, «δε ξέρουμε που θα πάνε και πώς θα ορθοποδήσει η εταιρεία. Τι γίνεται με τα 800 εκτ. απαιτήσεων υπέρ τρίτους; τι θα γίνει αν δεν εγκριθεί η ΑΜΚ; Θα πουλήσετε την ΑΚΤΩΡ; Θα πάμε σε εξυγίανση;» σημείωσε ο κ. Βενιέρης και κατηγόρησε μεταξύ άλλων την Διοίκηση ότι με αυτό τον τρόπο θα αλλοιωθεί το ποσοστό των μικρομετόχων;

Για ιστορική μέρα για την εταιρεία και τους μετόχους που ψηφίσουν για το μέλλον της Ελλάκτωρ έκανε λόγο ο κ. Σωτηρρόπουλος από την πλευρά της Reggeborgh.

Απόρριψη της ανάκλησης του ΔΣ και της Επιτροπής Ελέγχου

Νωρίτερα είχε απορριφθεί η πρότασης για ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας καθώς και για ανάκληση της επιτροπής ελέγχου. Στην ψηφοφορία κατά της ανάκλησης του ΔΣ τάχθηκε το 66,70%, υπέρ της ανάκλησης το 31,76%. Αντίστοιχα τα ποσοστά ήταν και για την ψηφοφορία της επιτροπής ελέγχου (υπερ 31,79% κατά 66,7%).

Ειδικά για την επιτροπή ελέγχου το ζήτημα που είχε τεθεί από την Greenhill αφορούσε στα μέλη της Επιτροπής Τούμπουρου και Χατζηπέτρου που αποτελούν και μέλη του ΔΣ της εταιρείας και που η Greenhill έθετε ζήτημα ασυμβίβαστου.  Ένσταση υπήρξε από την Greenhill κατά του πίνακα των μετόχων τους εκπρόθεσμους καθώς δε γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί. Το προεδρείο απέρριψε την ένσταση.

Εξάλλου, απορρίφθηκε το αίτημα της Pemanoaro να εξαιρεθούν από τη σημερινή Γενική Συνέλευση η Reggeborgh  και ο Λ. Μπόμπολας, που όπως σημείωσε ο κ. Μπρέγιαννος εκ μέρους της Pemanoaro«έκαναν το "ρεσάλτο" για την κυρίευση της εταιρείας». Μάλιστα ανέφερε ότι αν αυτό δεν γίνει σήμερα, θα γίνει σε επόμενο βήμα στα δικαστήρια.

Απερρίφθη νωρίτερα το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσε χθες η Greenhill,ώστε να μην διεξαχθεί η σημερινή Γ.Σ της Ελλάκτωρ μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι στην αίτησή της η Greenhill ζητούσε να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης που έδωσε τον έλεγχο του ομίλου στους Ολλανδούς της Reggeborgh.

Η Γενική Συνέλευση διεξάγεται κανονικά και με τοποθετήσεις σε υψηλούς τόνους για μία ακόμα φορά, με τη συμμετοχή 190 μετόχων που κατέχουν δικαιώματα ψήφου για 175,6 εκατ. μετοχές. Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε και η εκπρόθεσμη συμμετοχή 70 μετόχων της Eλλάκτωρ που κατέχουν το 23,5431% του μετοχικού κεφαλαίου. Η Greenhill παίρνει μέρος στη Συνέλευση με το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει, είτε άμεσα είτε έμμεσα (δηλαδή με 42.980.666 μετοχές). Πληρεξούσιοι των εφοπλιστών Δ. Μπάκου - Γ. Καϋμενάκη ορίστηκαν ήδη οι κ.κ. Ιάκωβος Βινιέρης, Αλέξανδρος Εξάρχου, Ιωάννης Ηρειώτης.

Οι εφοπλιστές έθεσαν 35 ερωτήματα προς το ΔΣ ανάμεσα στα οποία η σύγκρουση συμφερόντων από τη συμμετοχή των Μυλωνογιάννη και Ξενόφου στη διοίκηση λόγω των προηγούμενων επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Αντίστοιχο θέμα τέθηκε και για τους  εξαιτίας της προηγούμενης δραστηριότητάς τους Χρήστο Χαραλαμπόπουλο (επικεφαλής της Άκτωρ) και Κωνσταντίνο Τούμπουρο (μέλος ΔΣ). Η πλευρά της Ελλάκτωρ απέρριψε όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Η συζήτηση προχώρησε με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις. Ο κ. Ιάκωβος Βενιέρης εκπροσωπώντας τους εφοπλιστές ανέφερε το ζήτημα της μη συμμετοχής της ΑΚΤΩΡ στον διαγωνισμό της Εγνατίας επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην διοίκηση της εταιρείας. Ο κ. Γ. Σωτηρόπουλος, καθηγητής του εμπορικού δικαίου στη Νομική Αθηνών μιλώντας από την πλευρά της Reggeborgh κατηγόρησε την Greenhill για τακτικισμό, χαρακτηρίζοντας ως ατεκμηρίωτο το αίτημα της για ανάκληση του ΔΣ και προχώρησε σε μία ακόμα κατηγορία προς την πλευρά των εφοπλιστών λέγοντας πώς πίσω από την Greenhill είναι η προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ και πώς ο λόγος αντίδρασης των εφοπλιστών είναι ότι δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για να συμμετέχουν στην ΑΜΚ.

Αισιοδοξία των Ολλανδών για έγκριση της ΑΜΚ

Όπως έγραφε το Business Daily νωρίτερα, η σιγή ασυρμάτου που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες από πλευράς του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh, την ίδια στιγμή που η Greenhill των Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη σηκώνει τους τόνους, προσπαθούν να εξηγήσουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η σκληρή στάση των δύο εφοπλιστών δυσκολεύει το έργο της διοίκησης στη σημερινή γενική συνέλευση όπου θα συζητηθεί η αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ ώστε να στηριχθεί η ΑΚΤΩΡ

Παράγοντες που συνομιλούν με την Reggeborgh θεωρούν πως θα εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου στη σημερινή συνέλευση, αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή και πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Την αισιοδοξία αυτή έδειξαν να συμμερίζονται και οι αγορές χθες, καθώς η μετοχή της Ελλάκτωρ ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 2%, ενώ και η τιμή του ευρωομολόγου του ομίλου ενισχύθηκε κατά 1,94%.

Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί επειδή θεωρούν πως η Greenhill έχει εξασφαλίσει στήριξη και άλλων μετόχων και έτσι αύριο θα εμφανιστεί να τάσσεται κατά της αύξησης ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχουν οι δύο εφοπλιστές.

Χθες συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών σειρά αιτημάτων που είχε καταθέσει η Greenhill. Η εταιρεία φαίνεται πως απέσυρε τα περισσότερα, αλλά επιμένει να μην καταμετρηθούν στη γενική συνέλευση τα δικαιώματα ψήφου τόσο της Reggeborgh, όσο και των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που συνεργάζονται με τον ολλανδικό όμιλο, όπως οι κ.κ. Λεων. Μπόμπολας, Χρ. Παναγιωτόπουλος και Αγγ. Γιόκαρης. Η απόφαση για την προσωρινή διαταγή που έχει ζητήσει η πλευρά των εφοπλιστών αναμένεται σήμερα το πρωί. Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε από χθες πως θεωρεί ότι τα επιχειρήματα των δύο εφοπλιστών δεν έχουν βάση. Όμως, οι νομικές πρωτοβουλίες των δύο πλευρών θα επισκιάσουν και τη σημερινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης. 

Οι Ολλανδοί επιδιώκουν να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να υπάρξει ψηφοφορία γιατί θεωρούν πως θα την κερδίσουν κατά κράτος και θα υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου. Το ερώτημα είναι τι άλλα μέτρα θα λάβουν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης αν χάσουν την σημερινή ψηφοφορία. Και για πόσο καιρό θα συνεχίσει να κινείται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εν μέσω άγριας μετοχικής διαμάχης. Μιας διαμάχης που θα αγριέψει στην περίπτωση που οι δύο εφοπλιστές χάσουν την αυριανή κόντρα. Εκτός και αν η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου οδηγήσει σε κατευνασμό των παθών μέχρι να βρεθεί η επόμενη ευκαιρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταματά μέσα στο 2022 η «αιμορραγία» της Ελλάκτωρ από τις κατασκευές

Θετικές ταμειακές ροές από τις κατασκευές μέσα στο τρέχον έτος προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ε. Μπουλούτας, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανεβαίνει στα 3 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο έργα 13 δισ. ευρώ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Αναβολή συνέλευσης, αμφισβητείται το ποσοστό των εφοπλιστών

Μετά τη σοβαρή εμπλοκή στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με τις μετοχές της Greenhill η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ πήρε αναβολή για την Πέμπτη 22 Απριλίου, κατόπιν αιτήματος της πλευράς Καλλιτσάντση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτός Ελλάκτωρ η διοίκηση Καλλιτσάντση με ποσοστό 61% στην ψηφοφορία

Υπέρ της πρότασης Reggeborgh για αποπομπή της διοίκησης ευρεία πλειοψηφία των μετόχων, ενώ αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία για τον ορισμό νέας διοίκησης βάσει των προτάσεων των Ολλανδών.