ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Έγκριση της ΑΜΚ βλέπουν οι Ολλανδοί: Συνέλευση - θρίλερ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Πριν τη συνέλευση αναμένεται να εγκριθεί η απόφαση για την προσωρινή διαταγή που ζήτησαν οι εφοπλιστές. Αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, η Reggeborgh εκτιμά ότι θα «ανάψει πράσινο» στην αύξηση κεφαλαίου.

Τη σιγή ασυρμάτου που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες από πλευράς του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh, την ίδια στιγμή που η Greenhill των Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη σηκώνει τους τόνους, προσπαθούν να εξηγήσουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η σκληρή στάση των δύο εφοπλιστών δυσκολεύει το έργο της διοίκησης στη σημερινή γενική συνέλευση όπου θα συζητηθεί η αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ ώστε να στηριχθεί η ΑΚΤΩΡ

Παράγοντες που συνομιλούν με την Reggeborgh θεωρούν πως θα εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου στη σημερινή συνέλευση, αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή και πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Την αισιοδοξία αυτή έδειξαν να συμμερίζονται και οι αγορές χθες, καθώς η μετοχή της Ελλάκτωρ ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 2%, ενώ και η τιμή του ευρωομολόγου του ομίλου ενισχύθηκε κατά 1,94%.

Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί επειδή θεωρούν πως η Greenhill έχει εξασφαλίσει στήριξη και άλλων μετόχων και έτσι αύριο θα εμφανιστεί να τάσσεται κατά της αύξησης ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχουν οι δύο εφοπλιστές.

Χθες συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών σειρά αιτημάτων που είχε καταθέσει η Greenhill. Η εταιρεία φαίνεται πως απέσυρε τα περισσότερα, αλλά επιμένει να μην καταμετρηθούν στη γενική συνέλευση τα δικαιώματα ψήφου τόσο της Reggeborgh, όσο και των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που συνεργάζονται με τον ολλανδικό όμιλο, όπως οι κ.κ. Λεων. Μπόμπολας, Χρ. Παναγιωτόπουλος και Αγγ. Γιόκαρης. Η απόφαση για την προσωρινή διαταγή που έχει ζητήσει η πλευρά των εφοπλιστών αναμένεται σήμερα το πρωί. Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε από χθες πως θεωρεί ότι τα επιχειρήματα των δύο εφοπλιστών δεν έχουν βάση. Όμως, οι νομικές πρωτοβουλίες των δύο πλευρών θα επισκιάσουν και τη σημερινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης. 

Οι Ολλανδοί επιδιώκουν να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να υπάρξει ψηφοφορία γιατί θεωρούν πως θα την κερδίσουν κατά κράτος και θα υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου. Το ερώτημα είναι τι άλλα μέτρα θα λάβουν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης αν χάσουν την σημερινή ψηφοφορία. Και για πόσο καιρό θα συνεχίσει να κινείται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εν μέσω άγριας μετοχικής διαμάχης. Μιας διαμάχης που θα αγριέψει στην περίπτωση που οι δύο εφοπλιστές χάσουν την αυριανή κόντρα. Εκτός και αν η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου οδηγήσει σε κατευνασμό των παθών μέχρι να βρεθεί η επόμενη ευκαιρία.

Για την προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης στην ΑΚΤΩΡ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αρης Ξενόφος είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξη τα εξής: «Περιορίζουμε την αλόγιστη παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό, ενισχύουμε τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου έργων, βελτιώνουμε την κοστολογική και διοικητική δομή, αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας με προμηθευτές και υπεργολάβους, επαναφέρουμε σταδιακά την ανταγωνιστικότητα του κατασκευαστικού μας βραχίονα. Φυσικά το αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων προϋποθέτει την αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία με τη σειρά της περνάει μέσα από τη θετική ψήφο όλων των μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί σήμερα η αύξηση, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την ΑΚΤΩΡ και συνολικά τον όμιλο, που είδε την Παρασκευή τον οίκο αξιολόγησης S&P να υποβαθμίζει τη βαθμολογία του στο προτελευταίο σκαλοπάτι της κλίμακας (CCC+). Εάν δεν εγκρίθείη παρούσα πρόταση, η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρέπει να επανέλθει με νέα πρόταση προς τους μετόχους που θα εξεταστεί σε νέα γενική συνέλευση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τέλος σε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον τομέα των κατασκευών

Ελαχιστοποίηση ζημιών της Άκτωρ το 2021 προβλέπει ο Θ. Μπουλούτας. Άρχισαν οι επαφές με τράπεζες για μείωση στα επιτόκια δανεισμού. Δεν υπάρχει δέσμευση της Greenhill για συμμετοχή στην αύξηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή της Άκτωρ σε κερδοφορία, το μεγάλο στοίχημα των Ολλανδών

Στόχος της νέας διοίκησης του Ομίλου Ελλάκτωρ, η επιστροφή του κατασκευαστικού τομέα στα κέρδη σε ορίζοντα 18μήνου. Ενίσχυση της Άκτωρ με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και πλήθος μέτρων αναδιάρθρωσης.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινείται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για απαλλαγή από το ακριβό ομόλογο των 600 εκατ.

Τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος του ομολόγου που εκδόθηκε με το «αλμυρό» επιτόκιο του 6,4% εξετάζει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κερδοφόρος ο όμιλος χωρίς τις ζημιές από τις κατασκευές.