ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Eurobank: Άνοιξε το βιβλίο για το ομόλογο, στο 1 δισ. οι προσφορές

Στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 2,375% το επιτόκιο.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Eurobank, 6ετούς διάρκειας, με το οποίο η τράπεζα στοχεύει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές «αγγίζουν» το ένα δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιτόκιο 2,375%. Το βιβλίο των προσφορών θα κλείσει σήμερα. 

Η τράπεζα έδωσε την εντολή στις Bank of AmericaBNP ParibasGoldman SachsHSBC και UBS  να προχωρήσουν σε επαφές με θεσμικούς επενδυτές σε όλη την Ευρώπη ενόψει της έκδοσης. Η βαθμολογία των τίτλων από την Moody's αναμένεται ότι θα είναι Caa1, «Β» από την S&P και «CCC» από την Fitch.  Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 6 ετών με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής στα πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ομολογιακή έκδοση της Eurobank έρχεται λίγο μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poors, που πλέον φέρνει τη χώρα σε απόσταση δύο βαθμίδων από το invesment grade.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank προχωρά στην επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της με μια νέα, μεγάλη τιτλοποίηση. Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η JP Morgan είχε αναφέρει πως η πιο ευχάριστη έκπληξη των ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank για το 2020 ήταν η ανακοίνωση της νέας τιτλοποίησης "Mexico", που σηματοδοτεί την ενεργητική προσέγγιση της διοίκησης στη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πρόθεση της να την επιταχύνει, αξιοποιώντας το υποστηρικτικό περιβάλλον στις αγορές.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, το σχέδιο που είχε ανακοινώσει η Eurobank πριν ξεσπάσει η πανδημία προέβλεπε ήδη τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022 μέσα από σειρά μη οργανικών δράσεων. Ο σχεδιασμός μιας νέας μεγάλης τιτλοποιήσεις, δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνει στην πρόθεση της διοίκησης της Τράπεζας να μειώσει γρήγορα τα NPE και, ειδικότερα, να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 2,6 δισ. από τα 5,7 δισ. σήμερα και 13 δισ. πριν ένα χρόνο.

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις της διοίκησης, σημειώνει η JP Morgan, η Eurobank θα κατεβάσει στο τέλος του 2021 το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 7% ή στο 9% αν συνυπολογιστούν θα πρόσθετα NPE ύψους 0,9 δισ. που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ή πανδημία. Έτσι, τονίζει η JP Morgan, η Eurobank μπορεί να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE μετά την κρίση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογειώθηκαν» τα βασικά μεγέθη της Eurobank στο πρώτο εξάμηνο

Σχεδόν τετραπλάσια τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, πέντε φορές πάνω τα κέρδη ανά μετοχή και εκτίναξη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 27,5%. Νέες εκταμιεύσεις δανείων €5,2 δισ. Άλλαξε επί τα βελτίω το πλάνο για το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Αναμορφώθηκε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σκοπός της Επιτροπής παραμένει να συνδράμει τη Διοίκηση της Τράπεζας στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου και να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Η πορεία της τράπεζας ενισχύει τις πιθανότητες διανομής μερίσματος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε στη ΓΣ  ότι η πορεία της τράπεζας την εφετινή χρονιά «ενισχύει την πεποίθησή μας για την διανομή μερίσματος». Έτος ορόσημο το 2021 για τον Όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στις 21 Ιουλίου η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, μεταξύ των θεμάτων θα είναι και η έγκριση της σχετικής τροποποίησης της Τριμερούς Συμφωνίας Πλαισίου Συνεργασίας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της Cardlink One στη Worldline

Η Eurobank θα λάβει ως τίμημα για το 80% των μετοχών της Cardlink One το ποσό των 254 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας, η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 80 μ.β. στο δείκτη CET1 του ομίλου Eurobank.