ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Μυτιληναίος

Η Mytilineos στο μικροσκόπιο αναλυτών: Τι είδαν στα αποτελέσματα 3μήνου

Προωθητική δύναμη για την φετινή χρήση ο τομέας της μεταλλουργίας, ενώ το 2022 παίρνει τη σκυτάλη ο τομέας της ενέργειας. Τιμές στόχους από 17,4 έως 20,12 ευρώ δίνουν πέντε χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο Mytilineos εντοπίζουν οι αναλύσεις των χρηματιστηριακών μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό της σταθερής πορείας του ομίλου πώς οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα τελικά επιβεβαιώθηκαν με ορισμένες εξαιρέσεις όπου τα θετικά αποτελέσματα ξεπέρασαν και τις αρχικές εκτιμήσεις. Όπως σημειώνουν οι περισσότεροι από τους αναλυτές ο τομέας της μεταλλουργίας αναμένεται να ηγηθεί φέτος των κερδών του ομίλου, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει την επόμενη χρονιά ο κλάδος της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που δείχνουν αυξημένα καθαρά κέρδη, ενώ ο όμιλος παραμένει προσηλωμένος σε περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας και εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα οι επιδόσεις του θα ενισχυθούν σημαντικά, καθώς εξομαλύνεται και η κατάσταση στην οικονομία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο όμιλος είχε καθαρά κέρδη 37 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 37% σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2020, ενώ ο κύκλος εργασιών σταθεροποιήθηκε στο επίπεδο των 524 εκατ. ευρώ.

Καμία έκπληξη δεν είδε στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος η Wood συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της και παραμένει σταθερή στην εκτίμησή της για EBITDA που θα φτάσουν τα 364 εκα. ευρώ την φετινή χρονιά. Στον κλάδο της μεταλλουργίας οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση, λόγω της βελτίωσης των διεθνών τιμών του αλουμινίου και των περιθωρίων κέρδους, παρά τη μικρότερη αύξηση των τιμών της αλουμίνας. Στο κομμάτι της ενέργειας και του φυσικού αερίου η ανάλυση σημειώνει ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν μέτριο, όπως αναμενόταν. Όπως τονίζουν οι αναλυτές τα επίπεδα των EBITDA στο πρώτο τρίμηνο πλησιάζουν την πρόβλεψη της εταιρείας για 108 εκατομμύρια ευρώ. Οι αναλυτές αναμένουν σημαντική ανάκαμψη από το 2022, λόγω της λειτουργίας του νέου εργοστασίου CCGT και της αύξησης της δυναμικότητας σε ΑΠΕ.

Η ανάλυση της Optima υπογραμμίζει ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν μία σταθερή αρχή για τη χρονιά μέσα σε ένα ακόμη δύσκολο περιβάλλον, με τις επιδόσεις της εταιρείας να υποστηρίζονται από το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν επίσης ότι το χρέος παρέμεινε σταθερό, παρά το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κατασκευή μίας νέας μονάδες CCGT ισχύος 826 MW, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημειώνουν, επίσης, ότι βρίσκονται στη διαδικασία αναθεώρησης των εκτιμήσεων και της αποτίμησης της εταιρείας.

Η Piraeus Sec. διατηρεί τις εκτιμήσεις της και την τιμή - στόχο στα 19,5 ευρώ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή βελτίωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων στον κατασκευαστικό τομέα (RSD) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (SES). Το α΄τρίμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών κατέγραψε οριακή μεταβολή (-1,6%) συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2020, καθώς η μειωμένη συνεισφορά των επιχειρηματικών μονάδων ενέργειας και ανάπτυξης ΑΠΕ αντισταθμίστηκε πλήρως από την αυξημένη απόδοση της μεταλλουργίας και των κατασκευών. Τα EBITDA παρέμειναν επίσης αμετάβλητα στα 80,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 80,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, επωφελούμενα από την ισχυρή απόδοση της μονάδας των κατασκευών η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία μετά την υπογραφή νέων έργων τους προηγούμενους μήνες. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση της Eurobank, που σημειώνει ότι τα αποτελέσματα του ομίλου κινήθηκαν εντός των προβλέψεών της. Όπως υπογραμμίζει, η θετική πορεία στο πρώτο τρίμηνο οδηγήθηκε κατά κύριο λόγο από την την ισχυρή ανάκαμψη των μονάδων RSD / SES, οι οποίες αντιστάθμισαν τη χαμηλότερη λειτουργική κερδοφορία στον τομέα της ενέργειας και τη σταθεροποίηση της μεταλλουργίας.

Η ανάλυση της  Alpha Finance καταλήγει στο ότι, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Mytilineos δείχνουν τα οφέλη του καθετοποιημένου μοντέλου και της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων.

Η Pantelakis Securities διατηρεί την αξιολόγησή της σε Overweight και τονίζει ότι τα αποτελέσματα του ομίλου κινήθηκαν εντός των προσδοκιών της, θεωρώντας πώς αποτελούν το προοίμιο για ανάλογη πορεία των εκτιμήσεών της συνολικά για το 2021. Η ανάλυση υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο του κλάδου της μεταλλουργίας για τη φετινή χρονιά και προβλέπει ενίσχυση του κλάδου της ενέργειας το 2022.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές «τα έσοδα και τα κέρδη ήταν αναμενόμενα σταθερά το 1ο τρίμηνο και σε καλό δρόμο, πιστεύουμε, για να επιβεβαιωθούμε και για τις προβλέψεις μας για τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη ύψους 350 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Με απλά λόγια, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επιβεβαίωσαν τη θέση μας ότι ο κλάδος της ενέργειας θα δώσει τη σκυτάλη φέτος στη μεταλλουργία για να αλλάξουν ξανά θέσεις το 2022».

Στην ανάλυσή της, η NGB Securities σημειώνει ότι η τιμή στόχος που έχει ορίσει (19.80 ευρώ) δίνει περιθώριο ανόδου 28% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής της εταιρείας, που προσφέρει σημαντική έκθεση εκτός Ελλάδας (η μεταλλουργία είναι καθαρός εξαγωγέας και στο RSD η εταιρεία είναι παγκόσμιος παίκτης). H ανάλυση σημειώνει ότι ο όμιλος έχει μια θετική πορεία μετασχηματισμού προς τον τομέα της ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη απόκτηση του φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου και η περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ αυξάνει την αξία του ομίλου, καθώς περιμένουμε να δημιουργήσει αύξηση EBITDA στα 160 εκατ. ευρώ λόγω της σημαντικής αύξησης της εγκατεστημένης χωρητικότητας έως το 2024», σημειώνουν οι αναλυτές.

Ανάμεσα στους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ο όμιλος εντοπίζουν την υποτίμηση του δολαρίου, τη διατηρούμενη επιδείνωση των τιμών και των premium επί της τιμής του αλουμινίου, τις αβέβαιες πολιτικές και μακροοικονομικές συνθήκες και τέλος την άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου.

ΕταιρείαΤιμή - Στόχος  (ευρώ)
NBG Securities19,8
Alpha Finance20,12
Euroxx19,5
Pantelakis Securities17,4
Piraeus 19,5
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στα φωτοβολταϊκά η Mytilineos με 21 projects σε όλο το κόσμο

Κατασκευάζει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία φωτοβολταϊκά πάρκα 1,5 GW και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μεγάλο βήμα η ανάληψη του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κινήσεις - κλειδιά από τον Όμιλο Μυτιληναίος στην ενέργεια

Πρωτιά στην αγορά ρεύματος και θεμελίωση νέας μονάδας φυσικού αερίου, ισχυρή θέση στις εισαγωγές αερίου και αύξηση δυναμικότητας στις Ανανεώσιμες δίνουν στον Όμιλο Μυτιληναίος αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: 10ετής συμφωνία για πώληση ενέργειας από ΑΠΕ στη Χιλή

Τα τέσσερα έργα του χαρτοφυλακίου πρόκειται να αρχίσουν να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του 2023. Στα 2.326 MW, συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD της Mytilineos.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.