ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΔΜΗΕ

Μανουσάκης: Εντός του μήνα η δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης

Ο ΑΔΜΗΕ βασικός συντελεστής της ενεργειακής μετάβασης σημείωσε ο Προέδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο Delphi Economic Forum και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Διαχειριστή έως το 2030.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η «διασύνδεσης των ρεκόρ», η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω της Πελοποννήσου δήλωσε ο Προέδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο Delphi Economic Forum. Όπως σημείωσε εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική ηλέκτριση ολόκληρης της διασύνδεσης.

«Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε φορτία στην Κρήτη μέσα στο καλοκαίρι, στο βαθμό που θα έχει τροποποιηθεί το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, προχωρά και η κατασκευή της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Βέβαια, συνεχίζεται και το εντατικό πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ήδη, έχουν σβήσει τα φουγάρα σε Άνδρο, Σύρο, Πάρο και Μύκονο και έως το 2024 που θα ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση του έργου, θα κλείσουν και οι μονάδες σε Σαντορίνη και Μήλο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο και στα μέσα Ιουνίου εκτιμούμε ότι θα ανακοινώσουμε τους αναδόχους» τόνισε ο κ. Μανουσάκης και συμπλήρωσε  ότι ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει, τέλος, τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου έως το 2029, ώστε σταδιακά μέσα στην επόμενη 10ετία όλο το Αιγαίο να «πρασινίσει».

Επενδυτικό σχέδιο με γνώμονα την αυξανόμενη διείσδυση ΑΠΕ

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ  στην ενεργειακή μετάβαση που συντελείται σήμερα και στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντική πρόκληση. «Από τη μία πλευρά, πρέπει να αναπτύξουμε το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που όλοι γνωρίζουμε. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές του Συστήματος, ώστε αυτό να ανταπεξέλθει στην αλλαγή της δομής του λόγω της απόσυρσης του λιγνίτη και της διείσδυση μεγάλου μεγέθους ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα πρέπει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται διεθνώς».

Όπως σημείωσε, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη πολλών έργων, όπως αποτυπώνεται στο επενδυτικό του πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ με ορίζοντα δεκαετίας. Στον σχεδιασμό μας μέχρι το 2030, έχουμε προβλέψει τη διείσδυση 17 GW νέων ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς, υπερβαίνοντας τους εθνικούς στόχους (ΕΣΕΚ) κατά 1,7 GW.

Το Σύστημα, εκτός από επέκταση, χρειάζεται και ενίσχυση για να «σηκώσει» τις νέες ΑΠΕ ανέφερε ο κ. Μανουσάκης τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζουμε την εγκατάσταση νέων υποσταθμών και την αναβάθμιση γραμμών, καθώς και την εγκατάσταση νέων στοιχείων εξοπλισμού για τον έλεγχο των τάσεων, όπως το πρόσφατο παράδειγμα του STATCOM που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, προϋποθέτει και ταχύτερη υλοποίηση αυτών των έργων στο Σύστημα. Από την εμπειρία μας, έχουμε διαπιστώσει ότι το πιο χρονοβόρο τμήμα στην υλοποίηση ενός έργου Μεταφοράς είναι η αδειοδότηση, παρά η κατασκευή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι αδειοδοτικές διαδικασίες να αναμορφωθούν κατάλληλα. Έτσι, θα επιταχυνθούν τα έργα, όχι μόνο του Διαχειριστή, αλλά εν γένει της αγοράς ΑΠΕ» τόνσε.

Επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων

Παράλληλα με τις εγχώριες διασυνδέσεις, επεκτείνονται και οι διεθνείς διασυνδέσεις τόνισε ο κ. Μανουσάκης αναφερόμενος στη νέα διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας που κατασκευάζεται ήδη στη Βουλγαρία λέγοντας ακόμα ότι εντός Μαΐου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και για το ελληνικό τμήμα, ώστε το έργο να είναι έτοιμο μετά τον Αύγουστο του 2022.

«Σε ό,τι αφορά τη νέα διασύνδεση με την Ιταλία, εχθές λάβαμε από τον Ιταλό Διαχειριστή TERNA υπογεγραμμένο το MoU που έχουμε καταρτίσει από κοινού, ώστε να ξεκινήσουμε τη μελέτη για την κατασκευή νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Εκτός από τις χερσαίες διεθνείς διασυνδέσεις, σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό μας αποκτούν και οι διασυνδέσεις στη Μεσόγειο. Ήδη βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον Euroasia Interconnector για τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ στον εθνικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο και τη Λιβύη» σημείωσε..

Νέες δραστηριότητες ενεργειακής μετάβασης

Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί νέα πεδία δραστηριότητας για τον Διαχειριστή τόνισε ο κ. Μανουσάκης εξηγώντας ότι ένα από αυτά είναι η ανάπτυξη στοιχείων αποθήκευσης με συγκεκριμένο ρόλο για την ασφάλεια του Συστήματος. «Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε δύο πιλοτικά συστήματα στη Θήβα και τη Νάξο. Αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη βελτίωση της ευστάθειας και της ευελιξίας του Συστήματος και ο ΑΔΜΗΕ συσσωρεύει πολύτιμη εμπειρία στον τομέα αυτό» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο  Διαχειριστής σκοπεύει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα εγκατασταθούν στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια και έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο ΥΠΕΝ να αναλάβει τη στρατηγική μελέτη για την ανάπτυξη του συνόλου των offshore στο Αιγαίο σε μακροπρόθεσμη βάση.  «Ήδη, έχουμε λάβει τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης που έχουμε εκπονήσει με σύμβουλο του εξωτερικού για τα υπεράκτια πάρκα στην Ευρώπη. Στόχος είναι να ποσοτικοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφορετικών μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί στις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.

Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε και το ενδεχόμενο του αποκεντρωμένου μοντέλου, εάν δηλαδή αποφασιστεί η υλοποίηση μεμονωμένων έργων offshore. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε υπογράψει MoU με  ομίλους της Ελλάδας και του εξωτερικού προκειμένου να μελετήσουμε τη διαμόρφωση του δικτύου, τα κόστη, τις αποστάσεις από το ηπειρωτικό σύστημα και άλλες σημαντικές παραμέτρους του σχεδιασμού» κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Μανουσάκης: Υπερδιπλασιασμός του συστήματος ενέργειας μέχρι το 2030

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξει» η πράσινη μετάβαση, χαρακτηρίζοντας την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου ως ένα νέο διάδρομο για ανταλλαγή καθαρής ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Β. Αφρικής.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από ΑΠΕ κατά 100% η παραγωγή ρεύματος για πρώτη φορά στην ιστορία

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ κάλυψε πλήρως τη ζήτηση καθώς η παραγωγή από μονάδες που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν από 98% έως 121%.
margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ι. Μάργαρης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο η χώρα να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες αποθήκευσης και να ενισχύσει τις διεθνείς διασυνδέσεις δημιουργώντας διαδρόμους μεταφοράς καθαρής ενέργειας.
admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Πράσινη στροφή των δικτύων με αποθήκευση και νέα έργα μεταφοράς

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης αναφερόμενος στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ.
ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Ασφυξία στο δίκτυο από τις ΑΠΕ, χρειάζονται νέοι περιορισμοί

Ήδη ξεπερνούν και από τα πιο φιλόδοξα σενάρια χωρητικότητας ΑΠΕ στο δίκτυο οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στον Διαχειριστή. Για ανάγκη νέων μέτρων και περιορισμών έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ι. Μάργαρης.