ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Coca-Cola HBC: Άνοδος 2,7% εσόδων στο α' τρίμηνο, ήπια πορεία σε Ελλάδα

Σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό η αύξηση του όγκου πωλήσεων στην ελληνική αγορά, με ήπια άνοδο στους όγκους πωλήσεων αναψυκτικών.

Σε μονοψήφιο ποσοστό ενισχύθηκαν τόσο οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων της Coca-Cola HBC στην ελληνική αγορά, ενώ ήπια άνοδο εμφάνισαν οι όγκοι για τα ανθρακούχα αναψυκτικά στο α' τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Coca-Cola HBC. 

Εν γένει ο όμιλος είχε καλύτερη εικόνα στις αναδυόμενες αγορές και λιγότερο «επιθετική» σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες. Συνολικά τα έσοδα από πωλήσεις ενισχύθηκαν 2,7%, ο όγκος πωλήσεων κινήθηκε 1,5% υψηλότερα, ενώ υπήρξε διατήρηση ή και αύξηση του μεριδίου αγοράς στις κατηγορίες των αναψυκτικών και των μη αλκοολούχων ποτών. 

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου: 

Βασικά μεγέθη πρώτου τριμήνου

  • Καλή αύξηση των εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, κατά 2,7%, ή 6,1% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης , με κύριους οδηγούς τις κατηγορίες των ανθρακούχων αναψυκτικών, ποτών ενέργειας, τις αναδυόμενες αγορές και την επιτυχημένη υλοποίηση της στρατηγικής μας στο κανάλι κατανάλωσης εντός σπιτιού.
  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης στον τομέα των αναδυόμενων αγορών, ενώ οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες αγορές συνέχισαν να επηρεάζονται αρνητικά από τους περιορισμούς λόγω COVID-19, οι οποίοι διατηρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του τριμήνου. 
  • Αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 1,5%, ή 4,7% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης, με το συνολικό όγκο πωλήσεων των κατηγοριών ανθρακούχων αναψυκτικών και ποτών ενέργειας να αυξάνεται κατά 10,7%. Ενώ η συγκριτική περίοδος του 2020 είχε τρεις λιγότερες ημέρες πωλήσεων, παράλληλα επωφελήθηκε από δυόμιση μήνες εμπορικής δραστηριότητας προ-πανδημίας. 
  • Αύξηση των εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 1,2% ή 1,3% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης. Διατήρηση του ισχυρού μίγματος κατηγορίας προϊόντων και αυξήσεις τιμών σε αρκετές αγορές.
  • Αυξήσαμε ή διατηρήσαμε τα μερίδια αξίας στις κατηγορίες των μη αλκοολούχων έτοιμων προς κατανάλωση ποτών και των ανθρακούχων αναψυκτικών στην πλειοψηφία των αγορών. 
  • Η κυκλοφορία του Costa Coffee συνεχίζει να προχωρά με καλούς ρυθμούς. Ήδη διατίθεται σε διαφορετικά προϊόντα σε 16 αγορές.

Βασικά στοιχεία ανά τομέα

  • Αναπτυγμένες αγορές: Η ανάπτυξη του μίγματος προϊόντων/τιμών διατηρήθηκε παρά τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στο κανάλι κατανάλωσης εκτός σπιτιού.
  • Αναπτυσσόμενες αγορές: Η επιβολή φόρου στη ζάχαρη στην Πολωνία προχώρησε όπως αναμενόταν, με τον όγκο πωλήσεων να ανακάμπτει στα τέλη του τριμήνου. Η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος αυτού του φόρου επηρέασε το μίγμα προϊόντων/τιμών στις αναπτυσσόμενες αγορές κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες.
  •  Αναδυόμενες αγορές: Διατηρήθηκε η ισχυρή δυναμική στη Νιγηρία και επιταχύνθηκαν οι τάσεις της αγοράς στη Ρωσία, με τις δύο αγορές να σημειώνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης του όγκου πωλήσεων.

Ο κ. Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε: «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε καλά παρά τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας, με αύξηση των εσόδων κυρίως χάρη στις κατηγορίες των ανθρακούχων αναψυκτικών και των ποτών ενέργειας, και στην επιτυχημένη εφαρμογή της εμπορικής στρατηγικής μας στο κανάλι κατανάλωσης εντός σπιτιού. Βασιζόμενοι στη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα, την ευέλικτη στρατηγική διείσδυσης στην αγορά και τις ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε την επανεκκίνηση του καναλιού κατανάλωσης εκτός σπιτιού.

Παράλληλα, η ευρεία και ισορροπημένη γεωγραφική μας παρουσία μας επέτρεψε να επωφεληθούμε από τη διαρκή αύξηση των εσόδων στις αναδυόμενες αγορές, όταν τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μας. Παρότι η ταχύτητα και η μορφή ανάκαμψης από την πανδημία παραμένουν αβέβαια, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θέτουν τις σωστές βάσεις για την επίτευξη των επιδιώξεων μας για το 2021, για ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, μαζί με μια μικρή αύξηση στο λειτουργικό περιθώριο κέρδους

Μεταβολή (%)Καθαρά έσοδα από πωλήσειςΌγκος πωλήσεωνΚαθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο
Α’ τρίμηνο 2021 μεσε ουδέτερη συναλλαγματική βάσησε δημοσιευμένη βάση σε ουδέτερη συναλλαγματική βάσησε δημοσιευμένη βάση
Α’ τρίμηνο  2020
Σύνολο Ομίλου2,7-41,51,2-5,4
Αναπτυγμένες αγορές-3,2-3,7-4,71,51,1
Αναπτυσσόμενες αγορές-3,5-7,3-11,48,94,6
Αναδυόμενες αγορές10,4-38,71,6-10,7

 

Αναπτυγμένες αγορές: Ελλάδα

Οι όγκοι πωλήσεων στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, με το κανάλι κατανάλωσης εκτός σπιτιού να παραμένει κλειστό για όλο το διάστημα του τριμήνου. Παρά το γεγονός αυτό, σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών και συνεχίστηκε η αυξητική πορεία του όγκου πωλήσεων στο κανάλι κατανάλωσης εντός σπιτιού, ενώ o όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών υποχώρησε κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό. 

Συμπληρωματική πληροφόρηση

Με ισχύ από τον Μάϊο του 2020, μετά την αναδιοργάνωση της Multon, το σχήμα υπό κοινό έλεγχο αναταξινομήθηκε από κοινή επιχείρηση σε κοινοπραξία. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την ανάπτυξη του Ομίλου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των επιδόσεων της Multon ως κοινής επιχείρησης στο τρέχον διάστημα:

Μεταβολή (%)Καθαρά έσοδα από πωλήσειςΌγκος πωλήσεωνΚαθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο
Α’ τρίμηνο 2021 μεσε ουδέτερη συναλλαγματική βάσησε δημοσιευμένη βάση σε ουδέτερη συναλλαγματική βάσησε δημοσιευμένη βάση
Α’ τρίμηνο  2020 (συμπερ. της Multon)
Σύνολο Ομίλου6,1-0,84,71,3-5,3
Αναπτυγμένες αγορές-3,2-3,7-4,71,51,1
Αναπτυσσόμενες αγορές-3,5-7,3-11,48,94,6
Αναδυόμενες αγορές18,33,914,53,2-9,3
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca-Cola HBC: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 52,7% της CCBC Αιγύπτου

Το συνολικό τίμημα έφθασε στα 304 εκατ. δολάρια, ενώ όπως τονίζει η εταιρεία μέσω αυτής της εξαγοράς θα έχει «πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μη αλκοολούχων έτοιμων προς κατανάλωση στην Αφρική».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην αιγυπτιακή αγορά σχεδιάζει η Coca-Cola HBC

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός συζήτησε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τα σχέδιά της για την επένδυση στη χώρα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, μετά την εξαγορά της Coca-Cola Αιγύπτου, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca-Cola HBC: Εξαγορά του 30% της ιταλικής Casa Del Caffè Vergnano

Το αντίτιμο της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε, ενώ, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αφού πρώτα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca-Cola: Ξεπέρασε τον στόχο ενδυνάμωσης 5 εκατ. γυναικών παγκοσμίως

Η πρωτοβουλία 5by20 ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια, με στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να δημιουργήσουν ή να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, προσφέροντας τους επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση.