ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
Φωτο: Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζα Πειραιώς. Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ.

Χρ. Μεγάλου: Σημείο - κλειδί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών

Ο διευθ. σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Χαντζηνικολάου.

Η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι ο απώτερος στόχος του στρατηγικού  σχεδίου Sunrise της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και η μετάβασή της σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, που  συνδυάζει την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Delphi Forum.

Όπως ανέφερε, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ μέσω της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ και των άλλων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο 12μηνο, ενώ παράλληλα υλοποιεί  το πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού «ACT», που αφορά το σύνολο των δομών και των λειτουργιών της Τράπεζας.

Στόχος του προγράμματος, είπε ο κ. Μεγάλου, είναι η σταθερή ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, με βάση συντονισμένες ενέργειες ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους. Και αυτό θα επιτευχθεί με παράλληλη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.

Στην καρδιά του προγράμματος μετασχηματισμού, βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πρόκειται για αλλαγή σελίδας για την τράπεζα με βάση τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Τα προγράμματα αυτά, πρόσθεσε, θα φέρουν νέα προϊόντα και κυρίως νέες δυνατότητες πρόσβασης, χρήσης και αξιοποίησης υπηρεσιών από τον πελάτη που θα «λύσουν τα χέρια» σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πελατών e-KYC (electronic Know Your Customer) που απλοποιεί σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει η νομοθεσία στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, ανάφερε, σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό που ξεπερνά το 95% των συναλλαγών που υλοποιούνται σε ένα παραδοσιακό κατάστημα μπορούν να πραγματοποιηθούν ψηφιακά. Σύμφωνα με τον ίδιο, νέοι τομείς δραστηριότητας που θα πλαισιώσουν τις παραδοσιακές εργασίες εμπορικής τραπεζικής και θα πρωταγωνιστήσουν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών ενδεικτικά είναι, το bankassurance, τo asset management/διαχείριση περιουσίας, τα ηλεκτρονικά δάνεια και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και εργασίες.

Οσον αφορά το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς τοποθετήθηκε εγκαίρως στο ζήτημα και ήδη έχει εντάξει στη λειτουργία της κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με τα ίδια κριτήρια ESG, με στόχο την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία.

Προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Μεγάλου επισήμανε επίσης ότι για να πετύχουμε το μετασχηματισμό της οικονομίας θα πρέπει να στοχεύσουμε κατά κύριο λόγο στους νέους, τομέα στον οποίο η Τράπεζα Πειραιώς δίνει σημασία με στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής και των δυνατοτήτων τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Project Future που συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, εκπαιδεύοντας πτυχιούχους σε σύγχρονες δεξιότητες, όπως digital marketing, e-commerce, data science κλπ., από τις οποίες έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.

Γ. Χατζηνικολάου: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, και την μετάβασή του στην επόμενη ημέρα, όπως αυτή διαμορφώνεται από τους στόχους της πράσινης οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού που προβλέπει τόσο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης όσο και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου στο Delphi Forum, συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα «Agriculture in Greece, 200 Years of History: Challenges and Outlook».

Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στη μελέτη με θέμα «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα: 200 χρόνια ιστορίας. Προκλήσεις & προοπτικές» που εκπόνησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία αποτυπώνεται η εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και η διαχρονική συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας, αποτυπώνοντας αναλυτικά τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες που χαρακτηρίζουν τον πρωτογενή, γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας.

Όπως τόνισε, ο αγροτικός τομέας καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχους, μεταξύ άλλων:

  1. Τη δημιουργία νέων καλλιεργειών, φιλικών προς το περιβάλλον, που να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές,
  2. Την ψηφιοποίηση της Γεωργίας,
  3. Την προσέλκυση της νέας γενιάς στον αγροτικό τομέα,
  4. Την αύξηση της συνεργασίας,
  5. Την αποδοτικότερη αξιοποίηση του μικρού μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο εθνικό προϊόν, με ένα τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, υπογραμμίζοντας ότι για  την Τράπεζα Πειραιώς, την κατεξοχήν αγροτική τράπεζα, η αποστολή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο λόγω του μεγάλου μεριδίου αγοράς που κατέχει, και το οποίο υπερβαίνει το 70%, αλλά λόγω και της διαχρονικά ιστορικής παρουσίας που έχει σε αυτόν τον χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του αγροτικού τομέα που εξασφαλίζουν τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, προωθώντας την ευφυή γεωργία, μέσα και από τη συμμετοχή στην καινοτόμο εταιρεία πληροφορικής NEUROPUBLIC AE που ειδικεύεται στο χώρο της Γεωργίας, ενώ συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το European Investment Fund, για τη δημιουργία νέων εργαλείων, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τον αγροδιατροφικό τομέα. Συμμετέχει, επίσης, ενεργά και στην αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, προς όφελος των πελατών της, με πρόσφατο παράδειγμα τη συμμετοχή της στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το EIF.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαντζηνικολάου, με στόχο τη στήριξη των νέων αγροτών ώστε να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, η Πειραιώς διαθέτει εξειδικευμένη δέσμη χρηματοδοτήσεων, ειδικά για νέους αγρότες, με ευνοϊκούς όρους για την απόκτηση καλλιεργήσιμης γης, με επιδότηση επιτοκίου έως και 100%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης η Τρ. Πειραιώς, ισχυρή αύξηση χορηγήσεων

Αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού παρά τις προκλήσεις της κρίσης. Πιστωτική επέκταση +1 δισ. στο α' εξάμηνο και μονοψήφιος δείκτης NPEs. Αισιοδοξία για την οικονομία.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eπίσκεψη στελεχών της Τρ. Πειραιώς σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία

Κατά τις συναντήσεις που είχαν με επιχειρηματίες στους νομούς Πέλλας και Λάρισας, τα στελέχη της Τρ. Πειραιώς συζήτησαν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με κριτήρια ESG ώστε να υποστηριχθούν τα αναπτυξιακά σχέδια.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις από Πειραιώς με κεφαλαιακό όφελος 0,50%

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς με τις συναλλαγές αυτές θα μειωθεί το σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό της κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Στα 2,7 δισ. ευρώ η λογιστική αξία των δανειακών χαρτοφυλακίων.