ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνας.

Μυλωνάς: Πάνω από 10% η ανάπτυξη για τα τρία τρίμηνα του 2021

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία».

Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες για την ελληνική οικονομία (PMI, Καταναλωτή, Υπηρεσιών) είναι σήμερα σαφώς ανοδικοί και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης από το 2021. Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, άνω του 10%, κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2021 να διαμορφωθεί συνολικά περί το 4,5%.

Σημείωσε ότι το στοίχημα για την οικονομία για το 2021 θα είναι «αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι», ενώ παραμένει αισιόδοξος καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς και με έξυπνους τρόπους, όπως για παράδειγμα με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών.  

Οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά 20 δις ευρώ περίπου το 2020 σηματοδοτούν πηγή επενδύσεων και κατανάλωσης για το 2021 και μετά, ενώ ταυτόχρονα η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα παραμείνουν χαλαρές – με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στα ίδια επίπεδα με του 2020. Πολύ σημαντικό ακόμη είναι ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να αντιστοιχεί στο 50% των αφίξεων του 2019, σε σύγκριση με το 25% πέρυσι.

Επίσης, ο κ. Μυλωνάς στάθηκε στις κινήσεις που έγιναν το 2020 και συνέβαλαν στην απορρόφηση των κραδασμών που προκάλεσε η πανδημία και στο χτίσιμο γερών βάσεων για το 2021. Η κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά παρείχε σημαντική δημοσιονομική στήριξη, με το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ το 2019 να περνά σε έλλειμμα άνω του 6% το 2020, κατά κύριο λόγο μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ υπήρξε και στήριξη σε συνεργασία με τις τράπεζες, για τα διάφορα προγράμματα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες εκταμίευσαν καθαρά 6,5 δισ. ευρώ το 2020, μία αύξηση της τάξης του 10% των εταιρικών δανείων τους. Τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές πέτυχαν το ζητούμενο, τη στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών: η ανεργία μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019, αντί να αυξηθεί, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων υποχώρησε ελάχιστα.

 Ακόμη είπε ότι η κρίση αυτή κατέδειξε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν με γερά θεμέλια.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται ως «δώρο» να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη. Αν το εκμεταλλευτούμε σωστά, τόνισε, θα δούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα για τα επόμενα πολλά χρόνια. 

Οι πόροι του Ταμείου θα πρέπει να διοχετευθούν σε παραγωγικά έργα που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Είναι λάθος, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς, να βλέπουμε το Ταμείο Ανάκαμψης ως παράγοντα βραχυπρόθεσμης ώθησης της οικονομίας το 2021. Θα πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και τα χρήματα αυτά να μην χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της κατανάλωσης αλλά για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ο κ. Μυλωνάς επισήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι από τη φύση της μια καθαρή, μία πράσινη οικονομία και αυτό αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη αναθεώρηση προβλέψεων από Εθνική: «Βλέπει» τώρα ανάπτυξη 5,7%

Η ευχάριστη έκπληξη από το πρώτο τρίμηνο αλλάζει τα δεδομένα για την ανάπτυξη φέτος. Επιστροφή των επιχειρήσεων σε κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2019, ώθηση και από νέα δάνεια 5,8 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρές επιδόσεις από την Εθνική Τράπεζα με ώθηση από τα ομόλογα

Στα 578 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους, αυξημένα κατά 42%, ενώ τα έκτακτα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και τις ανταλλαγές τίτλων με το δημόσιο ανήλθαν στα 491 εκατ. ευρώ.
monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο απορρόφησης άλλης τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, τονίζει ότι δημοσιεύματα που υπάρχουν και αναφέρονται σε απορρόφηση τράπεζας είναι «αβάσιμα». Σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν στην Attica Bank.