ΓΔ: 873.37 1.15% Τζίρος: 67.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Cenergy: Επιτυχημένη η διασύνδεση των ρεκόρ, Κρήτης – Πελοποννήσου

Η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση HVAC παγκοσμίως (περίπου 178 χλμ.) και η βαθύτερη (έως 1.000 μέτρα).

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε την επιτυχή ηλεκτροδότηση της υποβρύχιας και υπόγειας ηλεκτρικής διασύνδεσης μήκους 178 χλμ. μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, ενός από τα πλέον απαιτητικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ποτέ παγκοσμίως το οποίο έφερε εις πέρας η Hellenic Cables, που αποτελεί τον κλάδο καλωδίων της Cenergy Holdings, ύστερα από ανάθεση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διασύνδεσης σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη μετάβαση της Κρήτης στην καθαρή ενέργεια, αναφέρει η εταιρεία.

Το έργο, το οποίο στοχεύει στην αντικατάσταση των συμβατικών ρυπογόνων σταθμών της Κρήτης, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός σύνθετου υποβρυχίου και υπόγειου καλωδίου 150kV για τη διασύνδεση της Κρήτης, του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, με το δίκτυο τροφοδοσίας της ηπειρωτικής χώρας.

Αυτή η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι επίσης η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση HVAC παγκοσμίως (περίπου 178 χλμ.) και η βαθύτερη, αφού η τοποθέτηση των υποβρυχίων καλωδίων έγινε σε βάθος νερού έως 1000 μέτρα.

Κατά την υλοποίηση του έργου, η Hellenic Cables, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενσωμάτωσε σημαντικές καινοτομίες τόσο στο σχεδιασμό του ίδιου του καλωδίου, όσο και στην τοποθέτησή του, μέσω προηγμένης και υπερσύγχρονης εγκατάστασης που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτό το έργο. Πέρα από το ρεκόρ βάθους 1000 μέτρων, η Hellenic Cables ανταποκρίθηκε επιτυχώς και στις προκλήσεις που παρουσιάζει το πολύ διαφοροποιημένο υποβρύχιο περιβάλλον που περιλαμβάνει υψηλές και απότομες πλαγιές, απότομες βραχώδεις προεξοχές και κρατήρες σε πολλές τοποθεσίες καθώς και στις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Επιπλέον, σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία τρεις διαφορετικοί τύποι συστημάτων προστασίας καλωδίων ώστε να ανταποκρίνονται σε διαφορετικό βάθος νερού αλλά και στη διαφορετική γεωμορφολογία και στους γεωλογικούς κινδύνους σε μήκος 135 χιλιομέτρων.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αναδεικνύει τη δέσμευση της Hellenic Cables να προσφέρει μακροχρόνιες και κορυφαίας ποιότητας λύσεις καλωδίων και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται επιτυχώς στα πιο απαιτητικά έργα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Επιτυχημένη δοκιμή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σκιάθου

Πριν από ένα χρόνο ο ΑΔΜΗΕ είχε αναθέσει στην Hellenic Cables το έργο αξίας 43 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων που θα συνδέσουν την Σκιάθο με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμβαση της Ελληνικά Καλώδια με την σκωτσέζικη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας SSEN

Η κατασκευή των υποβρύχιων καλωδίων μέσης τάσης που θα προμηθευτεί η σκωτσέζικη εταιρεία θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables κατά το δεύτερο ήμισυ του 2020 και θα αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα που διασυνδέουν νησιωτικές περιοχές της Σκωτίας.
admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Πράσινη στροφή των δικτύων με αποθήκευση και νέα έργα μεταφοράς

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης αναφερόμενος στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ.