ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
photovoltaika-parka
Shutterstock

Στην ΤΕΡΝΑ «πέρασε» το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη

Το συνολικό τίμημα φθάνει στα 23,5 εκατ. ευρώ, αφορά δύο πάρκα ισχύος 50 MW, ενώ εκτιμάται ότι το έργο θα έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2023 και μετά.

Στην απόκτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΔΗΑΝ) στη Μεγαλόπολη προχώρησε στον όμιλο ΤΕΡΝΑ με την αξία της συναλλαγής να φθάνει στα 23,5 εκατ. ευρώ. 

Η συμφωνία αφορά δύο πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, τα οποία θα κατασκευαστούν σε έκταση της ΔΕΗ, ενώ η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει  τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού των δύο πάρκων, καθώς και ενός νέου Υποσταθμού Μέσης προς Υψηλή τάση, για τη σύνδεση τους στο Σύστημα. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό για το έργο αυτό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχαν υποβάλει προσφορές  οι Τέρνα, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation και η Sunel & Shanghai Electric.

Το συγκεκριμένο έργο είναι και το πρώτο που θα προχωρήσει με διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος προς τη μητρική, στρατηγική που έχει ανακοινώσει η εταιρεία. Ειδικότερα, για το έργο θα υπάρξει ένα μίγμα χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνει επιδοτούμενη ταρίφα για τα 11 MW και PPA για τα 39 MW.

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, σχετικά με τα διμερή συμβόλαια (PPA), «οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα συμβόλαια αυτά και απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν με βάση το διεθνές παράδειγμα». Το φωτοβολταϊκό θα είναι σε λειτουργία από το 2023.

Επιπρόσθετα στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι στα τέλη του 2022 να διαθέτει έργα ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 500 MW, ενώ στην επόμενη 3τία στοχεύει να αυξηθεί στα 1,5 GW. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταθεροποίηση των λειτουργικών της κερδών αναμένει για το 2021 η ΔΕΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γ. Στάσσης, υπογράμμισε στη σημερινή γενική συνέλευση ότι η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και για ενίσχυση του δικτύου διανομής.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία ΔΕΗ και Elinoil για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, η ΔΕΗ θα αναλάβει να τοποθετήσει φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε αντίστοιχα πρατήρια του δικτύου της ΕΛΙΝΟΙΛ, τμηματικά και ανά επιμέρους φάσεις. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανάληψη τριών νέων έργων ενεργειακών υποδομών από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ

Η αξία των συγκεκριμένων έργων ξεπερνά το επίπεδο των 60 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς υπογραφή συμβάσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε περίπου 3 δισ.