ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
Φωτο: Ελλάκτωρ

Αντλεί 121 εκατ. τον Ιούλιο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το restart στις κατασκευές

Δεν θα υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κλάδο κατασκευών, όπως τονίστηκε χθες στην ενημέρωση των αναλυτών. Τι ειπώθηκε για την αντικατάσταση Ξενόφου από Μπουλούτα.

Το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η αύξηση κεφαλαίου των 121 εκατ. ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Θύμιος Μπουλούτας, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, είπε πως το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε πρόσφατα και θα αποπληρωθεί από τα έσοδα της αύξησης, μαζί με τα πρόσθετα κεφάλαια θα επιτρέψουν την ομαλή επανεκκίνηση των εργοταξίων της ΑΚΤΩΡ, αλλά και την υλοποίηση των νέων έργων.

Τα στελέχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστήριξαν πως δεν περιμένουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κλάδο κατασκευών (ΑΚΤΩΡ) από τον οποίο προήλθαν οι μεγάλες ζημιές του ομίλου την τελευταία πενταετία. Σε ερώτηση για την αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου, με την αντικατάσταση του κ. Αρη Ξενόφου από τον κ. Μπουλούτα, ο νέος επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστήριξε πως ο κ. Ξενόφος είχε αναλάβει τη θέση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένο στόχο, να προχωρήσει την αύξηση κεφαλαίου και τη χρηματοοικονομική ενίσχυση της ΑΚΤΩΡ. Πρόσθεσε πως παραμένει ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Ο κ. Μπουλούτας ανακοίνωσε πως η θυγατρική ΗΛΕΚΤΩΡ ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης στο έργο των 49 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στη Φυλή. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου έφτανε τα 1,7 δισ. ευρώ με τα 686 εκατ. να προέρχονται από Ελλάδα, τα 785 από Ρουμανία και τα 185 από το Κατάρ. Στη διάρκεια του τριμήνου η ΑΚΤΩΡ υπέγραψε δύο συμβάσεις συντήρησης της Εγνατίας Οδού (39 εκατ. ευρώ), την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε Ξάνθη και Δράμα (17 εκατ. ευρώ), ενώ έχει επιλεγεί ως προσωρινός ανάδοχος για τα δίκτυα αποχέτευσης σε Ραφήνα – Πικέρμι και Σπάτα – Αρτέμιδα (32 εκατ. ευρώ).

Στο τέλος Μαρτίου ο αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί κατά 14% στον κατασκευαστικό κλάδο και κατά 16% στον υπόλοιπο όμιλο, σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο. Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου αυξήθηκαν ελαφρά στα 2,88 δισ. ευρώ, καθώς από τις αρχές του έτους ενσωματώνεται και η μαρίνα Αλίμου μετά τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η διοίκηση τόνισε πως περιμένει ακόμα πιο βελτιωμένα αποτελέσματα από το χαρτοφυλάκιο των 493 MW, ενώ μετά το 2023 προβλέπεται πως θα παραδοθούν πρόσθετα αιολικά πάρκα ισχύος 88 MW. Για την πίεση που δέχθηκαν και στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα από τις παραχωρήσεις λόγω της καραντίνας και της μειωμένης κυκλοφορίας, η διοίκηση είπε πως υπάρχει σημαντική αύξηση της κίνησης στην Αττική Οδό μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 193 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 (225 εκατ. ευρώ).

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ έναντι €51 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος. Όπως αναφέρει η διοίκηση, το EBITDA του Ομίλου επηρεάστηκε από την κάμψη των επιδόσεων του κλάδου των Παραχωρήσεων, λόγω των επιπτώσεων της COVID-19 και των μέτρων περιορισμού (-€11,7 εκατ. έναντι του 1ου 3μήνου ‘20), του κλάδου της Κατασκευής (-€8,5 εκατ. έναντι του 1 ου 3μήνου ‘20), αλλά και από τη σημαντική βελτίωση του κλάδου των ΑΠΕ (+€7,8 εκατ. έναντι του 1 ου 3μηνου ‘20).

Οι ζημιές προ φόρων ήταν €7 εκατ. το 1ο 3μηνο 2021 σε σύγκριση με κέρδη €2,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα Καθαρά Κέρδη / Ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ζημιές €9,9 εκατ. έναντι ζημιών €8,8 εκατ. το 1ο 3μηνο 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τέλος σε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον τομέα των κατασκευών

Ελαχιστοποίηση ζημιών της Άκτωρ το 2021 προβλέπει ο Θ. Μπουλούτας. Άρχισαν οι επαφές με τράπεζες για μείωση στα επιτόκια δανεισμού. Δεν υπάρχει δέσμευση της Greenhill για συμμετοχή στην αύξηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή της Άκτωρ σε κερδοφορία, το μεγάλο στοίχημα των Ολλανδών

Στόχος της νέας διοίκησης του Ομίλου Ελλάκτωρ, η επιστροφή του κατασκευαστικού τομέα στα κέρδη σε ορίζοντα 18μήνου. Ενίσχυση της Άκτωρ με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και πλήθος μέτρων αναδιάρθρωσης.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινείται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για απαλλαγή από το ακριβό ομόλογο των 600 εκατ.

Τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος του ομολόγου που εκδόθηκε με το «αλμυρό» επιτόκιο του 6,4% εξετάζει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κερδοφόρος ο όμιλος χωρίς τις ζημιές από τις κατασκευές.