ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Βελτιώνει τις προβλέψεις η Eurobank για "Mexico" και «κόκκινα» δάνεια

Μικρότερη από 50 μονάδες βάσης θα είναι η επίδραση στα κεφάλαια από την τιτλοποίηση "Mexico" και 30% λιγότερα τα NPE's από την πανδημία. Νέα δάνεια 2,5 δισ. με το Ταμείο Ανάκαμψης, πιθανές εξαγορές στο εξωτερικό.

Πολύ καλύτερα από το αρχικά αναμενόμενο εξελίσσεται η νέα, μεγάλη τιτλοποίηση Mexico που προωθεί η Eurobank, ενώ και στο πεδίο των νέων, μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα δημιουργηθούν από την πανδημία, η διοίκηση της τράπεζας αναθεωρεί προς το καλύτερο τις αρχικές της προβλέψεις.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκαναν στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και ο CFO του ομίλου, Χάρης Κοκολογιάννης, η συναλλαγή Mexico, που θα καλύψει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα φέρει μικρότερη επιβάρυνση στα κεφάλαια από το αρχικά αναμενόμενο.

Όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, η τιτλοποίηση Mexico έχει προχωρήσει ήδη αρκετά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση των επιμέρους τμημάτων της (tranches) και έχει δοθεί προκαταρκτική βαθμολόγηση (pre-rating) από οίκο αξιολόγησης, ενώ επίκεται σύντομα η υποβολή της αίτησης για ένταξη στο σχέδιο «Ηρακλής».

Εκτιμάται ότι οι αρχικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα υποβληθούν στα τέλη Ιουλίου και οι δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η τιτλοποίηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, οπότε και θα εγγραφούν οι λογιστικές επιδράσεις της.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, πάντως, η διοίκηση της τράπεζας αναθεωρεί την αρχική πρόβλεψη για επίδραση 50 μονάδων βάσης στα κεφάλαια από την τιτλοποίηση Mexico, εκτιμώντας ότι τελικά θα είναι πολύ μικρότερη.

Θετική είναι και η αναθεώρηση των προβλέψεων της διοίκησης για τα νέα «κόκκινα» δάνεια από την πανδημία, καθώς εκτιμάται πλέον ότι αυτά θα είναι 30% μικρότερα από την αρχική καθοδήγηση, ενώ συνολικά ως το τέλος του έτους ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει υποχωρήσει στο 8%.

Πάντως, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η διοίκηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο, καθώς μέσα στο δεύτερο εξάμηνο θα αποσυρθούν πολλά από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις ροές των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η διοίκηση της Eurobank παραμένει αισιόδοξη για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, αλλά και επιφυλακτική, τόνισε ο κ. Καραβίας. Σημείωσε, πάντως, ότι από την πανδημία αρχικά αναμένονταν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 900 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Το κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις που σχηματίζονται ως ποσοστό των χορηγήσεων, εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις και θα διαμορφωθεί φέτος αντί του 1,3% στο 1,1% με 1,2%. Πάντως η πρόβλεψη για μείωση στις 60 μονάδες βάσης το 2022 παραμένει αμετάβλητη.

Η Eurobank, όπως τονίσθηκε, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις νέες χορηγήσεις, καθώς περιμένει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας με μεγάλη συμβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας, τα δάνεια μηδενικού επιτοκίου από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν μόνο σε επενδύσεις και όχι σε κεφάλαια κίνησης. Κάθε τράπεζα, είπε, θα πάρει το δίκαιο μερίδιό της, ενώ η Eurobank περιμένει ότι θα χορηγήσει νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, η Eurobank έχει ήδη μεγάλη συμμετοχή στη χρηματοδότηση σημαντικών project, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, και στο σχήμα που θα χρηματοδοτήσει την επένδυση στο Ελληνικό.

Τέλος, σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες, ο κ. Καραβίας αποκάλυψε ότι η Eurobank δεν θα επιδιώξει μόνο την οργανική ανάπτυξη των εργασιών της σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο, αλλά θα εξετάσει και ευκαιρίες για πιθανές εξαγορές.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο των 500 εκατ.

Στόχος της τράπεζας είναι το επιτόκιο να φθάσει έως το 2,5%, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι θα σημειωθεί σημαντική ζήτηση, μετά και την αναβάθμιση των ομολόγων Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς από τον οίκο Fitch.