ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έξοδος της Τρ. Πειραιώς στην αγορά με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης

Με την έκδοση του νέου τίτλου θα καλυφθεί εποπτική υποχρέωση της τράπεζας. Εκτιμάται ότι θα αντληθούν 300 - 400 εκατ. ευρώ. Πέντε διεθνείς τράπεζες «τρέχουν» από σήμερα την έκδοση με παρουσιάσεις σε επενδυτές.

Στο επόμενο βήμα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, με την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, τα έσοδα από το οποίο υπολογίζονται στα βασικά κεφάλαια (CET1).

Όπως ανακοινώθηκε, η Πειραιώς προσέλαβε τις Goldman Sachs και UBS ως παγκόσμιους συντονιστές της έκδοσης και διοργανωτές του βιβλίου προσφορών, ενώ στη διοργάνωση του book building θα συμμετάσχουν οι Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley. Οι ανάδοχοι της έκδοσης αρχίζουν σήμερα διαδικτυακές παρουσιάσεις του ομολόγου σε επενδυτές σταθερού εισοδήματος.

Τα έσοδα από το νέο ομόλογο δεν ανακοινώθηκαν, αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι 300 - 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει πρόσφατα στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου. Κατά τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος Sunrise είχε εκτιμηθεί ότι θα χρειαζόταν η τράπεζα να αντλήσει έως 600 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολόγου, αλλά η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου απέδωσε σημαντικά μεγαλύτερο ποσό από τους αρχικούς στόχους.

Το νέο ομόλογο εκδίδεται στο πλαίσιο των νέων εποπτικών υποχρεώσεων των τραπεζών, που υποχρεώνονται πλέον να έχουν «στην άκρη» κεφάλαια που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση υποχώρησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 κάτω από το ελάχιστο όριο.

Η αυτόματη μετατροπή του νέου ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς σε κεφάλαιο θα γίνεται σε περίπτωση υποχώρησης του δείκτη CET1 κάτω από το 5,125%. Το ομόλογο θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξεως (perpetual) και δεν θα μπορεί να ανακληθεί από τον εκδότη πριν την πάροδο 5,5 ετών (PerpNC5.5 Additional Tier 1 transaction). Οι νέοι τίτλοι αναμένεται ότι θα λάβουν βαθμολογία Ca και CCC-, αντίστοιχα, από τους οίκους Moody’s και S&P.

Οι δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο "Sunrise" της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει, εκτός από την έκδοση μετοχών και ομολόγων, και άλλες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η Τρ. Πειραιώς θα κατοχυρώσει κέρδη 400 εκατ. ευρώ από χαρτοφυλάκια χρεογράφων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, πρόκειται για κέρδη από χαρτοφυλάκιο ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ύψους 200 εκατ. ευρώ και επιπλέον κέρδη από εμπορικές συναλλαγές επί κρατικών ομολόγων, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Πειραιώς γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που υλοποιεί συναλλαγή απόσχισης της πλατφόρμας αποδοχής καρτών, η οποία έχει ηγετική θέση στην αγορά με μερίδιο άνω του 20%. Η Πειραιώς ανακοίνωσε σχετική συμφωνία εμπορικής συνεργασίας, η οποία υπεγράφη χθες, με την Euronet Worldwide, με τίμημα 300 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς προχωρά σε μία ακόμη πρωτοποριακή για την ελληνική αγορά συναλλαγή: συνθετικές τιτλοποιήσεις με προσδοκώμενη θετική κεφαλαιακή επίπτωση 300 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αφορά σε αγορά ασφαλίστρου προστασίας έναντι πιστωτικών ζημιών από ιδιώτες επενδυτές σε επιλεγμένα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων, τα οποία θα παραμείνουν στο ενεργητικό της τράπεζας. Στόχος είναι η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων 2 δισ. ευρώ σε δύο διακριτές συναλλαγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο, θα αντλήσει 600 εκατ. ευρώ

Στο 8,75% διαμορφώθηκε το κουπόνι της έκδοσης τίτλων AT1, ενώ το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών επέτρεψε στην τράπεζα να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθοριστικός ο ρόλος της Τρ. Πειραιώς στην έκδοση του ομολόγου της Motor Oil

Στην έκδοση του κοινού Ομολογιακού Δανείου της Motor Oil, ύψους 200 εκ. ευρώ, καταγράφηκε η ζήτηση που υπερέβη το 1 δισ.  ευρώ, αλλά και ζήτηση από πλευράς ιδιωτών, με ποσό άνω των 650 εκ. ευρώ.