ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας

Intrum, doValue, Cepal καθώς και QQuant μαζί με Carval κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων ύψους 6,1 δισ.

Με την κατάθεση αρκετών δεσμευτικών προσφορών, αργά χθες το απόγευμα, εισέρχεται στην τελική ευθεία η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας μέσω της οποίας πετυχαίνει τη δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξηπτερούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει η Intrum, η doValue, η Cepal καθώς και η QQuant μαζί με την Carval. Υπενθυμίζεται ότι η Qquant είναι θυγατρική του ομίλου Qualco στην οποία μετέχει η Pimco.

Πηγές που παρακολουθούν στενά τη συναλλαγή σημειώνουν ότι πρόκειται για μια σύνθετη συναλλαγή και για την αξιολόγηση των προσφορών θα μετρήσουν πιθανότατα περισσότερο οι επιμέρους τεχνικοί όροι και δευτερευόντως το ονομαστικό τίμημα.

Σημειώνεται ότι μέσω του project Frotnier, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, η τράπεζα πετυχαίνει τη δραστική μείωση του δείκτη NPEs ο οποίος με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα συρρικνωθεί στο 13,6% από 29,3% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.

Τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας.

Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της ΕΤΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2020 κατά τα 2/3 σε 4,3 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η συνολική μείωση έφτασε τα 6,5 δισ. ευρώ αποτέλεσμα κυρίως του Frontier.

Έρχεται το Frontier 2

Παράλληλα το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας ήδη έχει ξεκινήσει την προεργασία για την υλοποίηση μιας ακόμα συναλλαγής και την πώληση νέου πακέτου «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι η νέα συναλλαγή, το Frontier 2, να πραγματοποιηθεί εντός του 2021, επιτυγχάνοντας μέσω αυτής τον περαιτέρω περιορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) από 13,6% που είναι σήμερα σε 6% με 7% μέχρι το τέλος του έτους.

Με το Frontier 2 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιταχύνει αποφασιστικά τον βηματισμό της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της επιτυγχάνοντας μονοψήφιο δείκτη NPEs, και μάλιστα κατά πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο του 10%, στο επίπεδο του 6% μέχρι το τέλος του έτους.

Τελικός στόχος, μετά το Frontier 2 αλλά και τις πρόσθετες κινήσεις της ΕΤΕ είναι το 2022 ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας να διαμορφωθεί κοντά στο 3%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κλείδωσε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σήμερα οι ανακοινώσεις

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο ΧΑ θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία με το CVC. Δόθηκε έγκριση από το ΤΧΣ, προβληματισμός για το τίμημα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επικεφαλής των τραπεζών για οικονομία, «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν την οικονομία με νέα δάνεια, ενώ τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν την ύφεση. Αποφεύχθηκε ως τώρα η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Τι είπαν στους αναλυτές Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας.