ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Tιμή στόχο 14 ευρώ για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θέτει η Euroxx Sec.

Ωφέλη από την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα αποκομίσει ο όμιλος ενώ η διαφοροποίηση δραστηριοτήτων περιορίζει το ρίσκο. Επιστροφή σε διανομή μερισμάτων το 2023.

Σε εκκίνηση κάλυψης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιμή στόχο 14 ευρώ, δηλαδή περιθώριο ανόδου 41% από τα τρέχοντα επίπεδα προχώρησε η Euroxx Securities, σημειωνοντας ότι η μετοχή αποτελεί ένα εξαιρετικό στοίχημα για όσους θέλουν να ποντάρουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι:

  • Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει μια κερδοφόρα κατασκευαστική δραστηριότητα που δημιουργεί ταμειακές ροές και είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των δημοσίων έργων με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων το 22% αφορά έργα εξωτερικού. Για τον κατασκευαστικό τομέα τονίζεται ότι προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά έργα με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Ο όμιλος διαθέτει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά παραχωρήσεων κατέχοντας μερίδια 17%-100% σε τρεις ώριμες οδικές παραχωρήσεις από τις οποίες λαμβάνει μερίσματα, ενώ έχει πρόσφατα αναλάβει το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και το Καζίνο στο Ελληνικό που δίνει στον όμιλο έκθεση στον πολλά υποσχόμενο τουριστικό τομέα.
  • Μέσα από την συμμετοχή κατά 33,7% στην ταχέως αναπτυσσόμενη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της εγχώριας αγοράς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα 890 MW χωρίς να υπολογίζεται η δραστηριότητα στο Τέξας εκ των οποίων τα 758 MW στην Ελλάδα.
  • Η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων αποδίδει καρπούς και οδηγεί σε απομόχλευση του ισολογισμού και επάνοδο της διανομής των μερισμάτων στους μετόχους. Κατά την άποψη της Euroxx η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργία ταμειακών ροών επιτρέπει στην εταιρεία να καλύπτεται  έναντι των κυκλπικών διακυμάνσεων της κατασκευαστικής δραστηριότητας, κάτι που περιορίζει το ρίσκο της μετοχής. Μετά την προσωρινή υποχώρηση που προκάλεσε η απώλεια των δραστηριοτήτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Τέξας οι παραχωρήσεις και οι ΑΠΕ θα καθοδηγήσουν την κερδοφορία σε υψηλότερα επίπεδα μετά το 2021. Επιπλέον, οι ταμειακές ροές από τις παραχωρήσεις οδικών έργων θα επιτρέψουν την γρήγορη απομόχλευση του ισολογισμού και την καταβολή μερισμάτων από το 2023 και μετά.
  • Σημειώνεται ότι η Euroxx εκτιμά ότι μεταξύ 2020 και 2023 οι πωλήσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αυξηθούν από τα 971 εκατ. ευρώ στα 1,539 δισ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 306 στα 396 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 12 στα 40 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό για τον Ε65, ξεκινούν τον Ιούλιο οι εργασίες

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65). Στα 442 εκατ. ο προϋπολογισμός του έργου, ξεπερνά τα 3 δισ. το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ Τέρνα.
Peristeris, GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ότι το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, με την εταιρεία να είναι απόλυτα έτοιμη να τη στηρίξει πλήρως.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση λειτουργικών κερδών, στα τρία δισ. το ανεκτέλεστο

Στα 306,3 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη, με την εταιρεία να προχωρά σε περαιτέρω επέκτασης στις ΑΠΕ, καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θέτει ως στόχο συνολική ισχύ 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.