ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγη: Alpha Bank

Alpha Bank: Ευρεία η στήριξη των μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το μεγαλύτερο μέρος των θεσμικών μετόχων της ελληνικής τράπεζας έχουν ταχθεί υπέρ της ΑΜΚ, την οποία θεωρούν ως μία πολύ καλή κίνηση.

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ κατά την αυριανή Γενική Συνέλευση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της ελληνικής τράπεζας. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο πηγή της Alpha Bank τόνισε ότι οι περισσότεροι μέτοχοι «υποστηρίζουν πάρα πολύ» την ΑΜΚ, ενώ για να περάσει η πρόταση της διοίκησης και να προχωρήσει ο σχεδιασμός της υπέρ θα πρέπει να ταχθούν τουλάχιστον τα 2/3 των μετόχων. 

Στους υποστηρικτές, τονίζει το Reuters, περιλαμβάνονται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας που έχει στην κατοχή του το 11% των μετοχών. Επιπρόσθετα υπέρ της ΑΜΚ είναι οι επενδυτικοί όμιλοι Vanguard, Capital Research, BlackRock και Norges Bank, αλλά και η Schroders, η οποία, πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι κατέχει το 5% της ελληνικής τράπεζας. 

Την ίδια ώρα η Glass Lewis τάχθηκε, επίσης, υπέρ της αύξησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή μπορεί εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, με τα οφέλη να ξεπερνούν τις ανησυχίες σχετικά με την αραίωση (dilution) των υφιστάμενων μετόχων. 

Το πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι η ΑΜΚ έχει χαρακτηριστεί ως «αναπτυξιακή» ενώ θα γίνει μέσω bookbuilding σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και ταυτόχρονη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, με στόχο την ολοκλήρωση έως τα μέσα Ιουλίου. Η Alpha Bank δήλωσε ότι αν και τα προληπτικά δικαιώματα θα ακυρωθούν, θα δοθεί προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι δεν είναι υπέρ της ΑΜΚ όλοι οι μέτοχοι, καθώς ο όμιλος παροχής συμβουλών προς μετόχους ISS, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο, λέγοντας ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και οι μέτοχοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα υποστούν αραίωση. Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και το hedge fund, Paulson & Co. 

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι «η Alpha, με τρέχουσα αγοραία αξία 1,85 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ότι η αύξηση κεφαλαίου θα τη βοηθήσει να οδηγήσει τον δείκτη επισφαλών δανείων της σε περίπου 2% και να δημιουργήσει 10% απόδοση ιδίων κεφαλαίων έως το 2024».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έτοιμη να στηρίξει επιχειρήσεις και οικονομία

Κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της τράπεζας τόσο ο πρόεδρός της κ. Β. Ράπανος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Β. Ψάλτης αναφέρθηκαν στους βασικούς στόχους της Alpha Bank για τα επόμενα έτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Alpha Bank διακρίθηκε ως «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2021

Πρόκειται για την 4η φορά τα τελευταία έξι χρόνια που η Alpha Bank κατακτά τη διάκριση αυτή από το Euromoney, καθώς η φετινή βράβευση ακολουθεί προηγούμενες αντίστοιχες διακρίσεις των ετών 2016, 2018 και 2020.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από 13 Ιουλίου στο ταμπλό του ΧΑ οι νέες μετοχές της Alpha Bank

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, οι νέες μετοχές αναμένεται να έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιογράφων των μετόχων κατά την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης τους.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε η Alpha Bank

Όπως αναφέρει η Alpha Bank στην ανακοίνωσή, το μετοχικό κεφάλαιο της ανέρχεται πλέον στο ποσό των 703.794.329,10 ευρώ, διαιρούμενο σε 2.345.981.097 κοινές, ονομαστικές, με δικαίωμα ψήφου, άυλες μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,30 η καθεμία.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: H Alpha Bank πρωταγωνιστεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σε μήνυμά του αναφέρθηκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ και στην πρωταγωνιστική θέση που καταλαμβάνει πλέον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η τράπεζα.