ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Σταθεροποίηση των λειτουργικών της κερδών αναμένει για το 2021 η ΔΕΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γ. Στάσσης, υπογράμμισε στη σημερινή γενική συνέλευση ότι η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και για ενίσχυση του δικτύου διανομής.

Επενδυτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ, ενώ θα ενισχύσει και το δίκτυο διανομής, καθώς ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Στάσσης κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της. 

Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι: 

  • Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ισχύος 1,5 γιγαβάτ ως το 2023. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης έχει εξασφαλιστεί η κατασκευή του 1 γιγαβάτ ενώ μέσα στο 2021 αναμένονται άδειες για 600 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις, λόγω μείωσης του κόστους, αλλά βασίζεται στην δυνατότητα ενδοομιλικών συμβολαίων και στην αξιοποίηση των εξαιρετικών γεωγραφικών τοποθεσιών της ΔΕΗ», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι είναι υπό κατασκευή το φωτοβολταϊκό πάρκο 230 μεγαβάτ στην Πτολεμαίδα (ήδη αναμένεται η ηλέκτριση των 30 μεγαβάτ) και είναι υπό αξιολόγηση οι προσφορές για το πάρκο ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη.
  • Στη διανομή οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17% ήδη από το 2020 παρά την πανδημία αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων ετών ενώ βελτιώθηκαν οι δείκτες διακοπών ρεύματος.

Επίσης επανέλαβε ότι στόχος για το 2021 είναι η σταθεροποίηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2020, που ήταν τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο του 2019 ενώ υπογράμμισε ότι το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού της επιχείρησης έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο κίνδυνος για την ολοκλήρωσή του είναι περιορισμένος.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπιστοσύνη των αγορών προς την επιχείρηση, όπως εκφράστηκε με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. το. Νοέμβριο) και την υπογραφή της αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών από την οποία αναμένονται μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ευόδωση του αιτήματος αποζημίωσης της ΔΕΗ, για τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται και παραμένουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγέθη, τόνισε πως τα κείμενα από τις Βρυξέλες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτραπεί. Για το ίδιο θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης σημείωσε, μιλώντας στη συνέλευση, ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για αποζημίωση της επιχείρησης για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων.

Τοποθετούμενος σε ερώτηση σχετικά με τους ανταγωνιστές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Στάσσης τους κάλεσε «να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην παραπλανούν τον κόσμο» καθώς, όπως είπε, εμφανίζουν μεγάλες εκπτώσεις ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν μεγάλες ρήτρες προς τα πάνω. Υπενθύμισε δε ότι η ΔΕΗ διαθέτει και σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής για 1-2 χρόνια ενώ τόνισε πως έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται ο στόχος της διατήρησης του καλού πελατολογίου.

«Σε διάστημα 2 ετών συντελέστηκε ολοκληρωτικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια δυναμική και σύγχρονη επιχείρηση, έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης έδωσε, αποδίδοντας τα εύσημα στη διοίκηση για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης. «Όλα αυτά, πρόσθεσε, αντανακλώνται στην κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ η οποία ξεπερνά τα 2,1 δισεκ. ευρώ από 268 εκατ. το 2018, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε. Το έργο που επιτελείται από τη διοίκηση με τη συνεργασία του συνόλου των εργαζομένων για μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε υγιή, πράσινη, πελατοκεντρική και σύγχρονη επιχείρηση, δείχνει ότι όλα είναι δυνατά».
.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάσσης: Άνω των 9 δισ. οι επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία

Προγραμματίζεται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 γιγαβάτ ως το 2025 και η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ στα 7 γιγαβάτ το 2024 και 9 γιγαβάτ το 2026, από 3,4 γιγαβάτ που είναι σήμερα (μαζί με τα υδροηλεκτρικά).
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» η συμφωνία ΔΕΗ - RWE για τις κοινές επενδύσεις σε ΑΠΕ

Επίκειται άμεσα η υπογραφή της συμφωνίας για την σύσταση της Κοινοπραξίας στην οποία όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία ΔΕΗ και Elinoil για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, η ΔΕΗ θα αναλάβει να τοποθετήσει φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε αντίστοιχα πρατήρια του δικτύου της ΕΛΙΝΟΙΛ, τμηματικά και ανά επιμέρους φάσεις.