ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
TAIPED, ELLINIKO, STABOULIDIS, ATHANASIOU, LAMDA DEVELOPMENT
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ (αριστ.), κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου κατά την υπογραφή πώλησης και μεταβίβασης της «Ελληνικό ΑΕ». Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ

Ιστορική στιγμή για το Ελληνικό: Υπογραφές για μεταβίβαση του ακινήτου

Στο σημείο εκκίνησης, ύστερα από επτά χρόνια καθυστερήσεων, η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα. Περνά στη Lamda το ακίνητο, το Δημόσιο έλαβε 300 εκατ. ευρώ και εγγυητική επιστολή 347 εκατ. ευρώ.

Σε μια τελετή χωρίς υπερβολές αλλά με υψηλό συμβολισμό, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, μπήκαν σήμερα οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό στη Lamda Development, ώστε να ανάψει και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της μεγαλύτερης επένδυσης που έχει γίνει στην Ελλάδα, ύστερα από εμπλοκές και καθυστερήσεις επτά ετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις τυπικές υπογραφές που «έπεσαν» σήμερα το ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει συνολικά 647 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. είναι η πρώτη δόση του τιμήματος για το ακίνητο και 347 εκατ. καταβάλλονται ως εγγυητική επιστολή.

Κατά τη σημερινή τελετή, όπως υπογράμμισε ο εντεταλμένος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης «ξεκινά μία αναπτυξιακή περίοδος για μία περιοχή, αλλά θα σταλθεί και το μήνυμα ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί μεγάλες επενδύσεις. Παράλληλα και το ΤΑΙΠΕΔ απέδειξε ότι μπορεί να υλοποιεί για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου μεγάλες επενδύσεις». Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα οφέλη που θα έχει η συγκεκριμένη επένδυση για το σύνολο της οικονομίας, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Lamda Development κ. Οδ. Αθανασίου, τόνισε ότι «σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για τη Lamda Development. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι το έργο αυτό θα επηρεάσει τη ζωή όλων και θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα όλων. Η χώρα θα καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον αρχιτεκτονικό χάρτη και η εικόνα της θα αναβαθμιστεί διεθνώς. Θα υπάρχουν μεγάλα οφέλη στην οικονομία και τον τουρισμό που θα επηρεάσουν θετικά πέραν από την Αθήνα και την Αττική». 

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη, σημαντική, ξεχωριστή ημέρα για τη χώρα αλλά και την οικονομία», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν προκειμένου να υπάρξει η τελική υπογραφή και να ξεκινήσει το έργο. 

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ 

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο σημειώνει ότι «μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης. Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Ετοιμάζει deal εκατομμυρίων η Lamda για την επένδυση στο Ελληνικό

Πέραν των διεργασιών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο, η Lamda προχωρά αυτή την περίοδο στην προετοιμασία πολλών συνεργασιών σε επιμέρους τομείς του μεγάλου project στο Ελληνικό. Μετά τη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για τα δύο πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα στην παραλιακή ζώνη και με τον όμιλο Φουρλή για τμήμα της εμπορικής ανάπτυξης στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η διοίκηση της Lamda Development αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών εβδομάδων και τον στρατηγικό εταίρο για την ανάπτυξη του πύργου γραφείων στο Ελληνικό.

Τότε θα γνωρίζουμε αν ισχύουν οι πληροφορίες που φέρουν ένα σχήμα υπό αμερικανική επενδυτική εταιρεία να έχει κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό. Στη γενική συνέλευση της Lamda Development, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου είπε πως ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και εκκρεμεί η έγκριση της καλύτερης προσφοράς από το διοικητικό συμβούλιο.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η υπόθεση του τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο, με τον κ. Αθανασίου να υποστηρίζει πως συμφωνήθηκε με την κοινοπραξία Inspire Athens να παρουσιάσει την τελική της πρόταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ανάλογα με την πρόταση, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα μέσα στον Οκτώβριο και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα κατασκευαστεί τουριστικό συγκρότημα, καθώς παραμένει ο στόχος προσέλκυσης ξένων τουριστών.

Η πλευρά της Lamda ρωτήθηκε και για τους άλλους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν συνεργασίες. Όπως είπε ο κ. Αθανασίου στην πρώτη πενταετία περιλαμβάνονται επενδύσεις για την ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων, των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και των υποδομών υγείας και ευεξίας. Και για τους τρεις κλάδους έχουν γίνει συζητήσεις με ελληνικούς και ξένους ομίλους, καθώς οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda, σε κάποιες θα συμμετέχει και η εταιρεία, ενώ σε κάποιες άλλες θα παραχωρηθεί η γη, όπως θα συμβεί με τις υπηρεσίες εκπαίδευσης. Τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης (όπου γίνονται συζητήσεις με ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), όσο και του αθλητισμού εξετάζονται και διεθνείς συνεργασίες. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της υγείας και υπηρεσιών ευεξίας που μπορεί να στηρίξει το σχεδιασμό του ομίλου για υψηλής ποιότητας τουρισμό χωρίς τη σημερινή εποχικότητα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lamda Development, Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αλλαγές στην οργανωτική δομή προχώρησε η Lamda Development

O κ. Δ. Κίτσιος,θα αναλάβει το ρόλο του Chief Infrastructure & Controls Officer, ενώ ο κ. Δ. Ζωντανός αφήνει το ρόλο του Chief Construction and Planning Officer και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του Ελληνικού, αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου στον CEO.
Lamda Development, Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμβολικής σημασίας τo πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό το 2023

Πρόκειται για ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό σε διεθνές επίπεδο κτίριο βιώσιμου σχεδιασμού και ο στόχος που τέθηκε εξαρχής ήταν να ανταποκρίνεται απόλυτα και με σεβασμό στις ουσιαστικές και λειτουργικές ανάγκες των πολιτών ΑμεΑ στους οποίους απευθύνεται.
Lamda Development, Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Δουλεύει πυρετωδώς το μεγαλύτερο εργοτάξιο στην Ελλάδα

Σε συνέχεια των μεγάλων κατεδαφίσεων των προηγούμενων μηνών, τρία ακόμη μεγάλα κτίρια επί της λεωφόρου Ποσειδώνος έχουν ξεκινήσει να κατεδαφίζονται. Στη Λ. Βουλιαγμένης έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εκσκαφές για το νέο υπερσύγχρονο κτίριο ΑΜΕΑ.