ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Alpha Bank: Στην τελική ευθεία η επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκφράσει όλοι οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας.

Στη δημοσιότητα δόθηκε μετά την έγκριση του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο και το χρονοδιάγραμμα για την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, που αποτελεί την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την διεθνή οικονομική κρίση του 2018.

Η περίοδος της Δημόσιας Προσφοράς θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες και θα διαρκέσει από την 28 Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30 Ιουνίου 2021 και ώρα Ελλάδος 16:00. Κατά την ίδια χρονική περίοδο (28 έως και 30 Ιουνίου 2021) θα διενεργηθεί και η Διεθνής Προσφορά.

Θα ακολουθήσει την 1 Ιουλίου η δημοσίευση της ανακοίνωσης σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, στις 6 Ιουλίου η δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς, στις 9 Ιουλίου η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του ΧΑ της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Στις 9 Ιουλίου η ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και στις 13 Ιουλίου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκφράσει όλοι οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση των διαδικασιών o δισεκατομμυριούχος John Paulson, η Schroders Plc και η BlackRock Inc. είναι μεταξύ των επενδυτών που σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα φρέσκα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Alpha Bank να ενισχύσει τον ισολογισμό της και θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην πολυπόθητη πιστωτική επέκταση και στην διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου και θα συμμετέχουμε, δήλωσε εκπρόσωπος της Paulson & Co απαντώντας σε μειλ του Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι σημερινοί μέτοχοι θα λάβουν κατά προτεραιότητα κατανομή ενώ η ανώτατη τιμή ανά μετοχή ορίστηκε στα 1,20 ευρώ.

Β. Ψάλτης: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δώσει τη δυνατότητα στην Alpha Bank να αποτελέσει τον κορυφαίο τραπεζικό εταίρο στην πορεία μετασχηματισμού της χώρας.

Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σε μήνυμα του στους εργαζόμενους της τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, θα δώσει τη δυνατότητα στην Alpha Bank να αποτελέσει τον κορυφαίο τραπεζικό εταίρο στην πορεία μετασχηματισμού της χώρας. «Μετά από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Project Galaxy και έχοντας διαθέσιμες περισσότερες ευκαιρίες αξιοποίησης των κεφαλαίων της, η Alpha Bank σχεδιάζει τη συναλλαγή αυτή από θέση ισχύος και με την υποστήριξη κορυφαίων διεθνών τραπεζών. Η προτεινόμενη δομή διασφαλίζει στους υφιστάμενους μετόχους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, την αναλογική και κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών, με αποτέλεσμα να κατοχυρώνεται πλήρως η αξία της επένδυσής τους. Επιπλέον, η δημόσια προσφορά μετοχών συνιστά ελκυστική ευκαιρία για νέους, υψηλής ποιότητας, επενδυτές που επιδιώκουν να συμμετέχουν στην πορεία ανάκαμψης και προόδου της ελληνικής οικονομίας. Με εφόδια την ηγετική θέση της στην αγορά, το ισχυρό της δίκτυο και την απαράμιλλη εταιρική φήμη της, η Alpha Bank επιταχύνει τον βηματισμό της, για να υποστηρίξει τους πελάτες της και να πρωταγωνιστήσει στην πορεία ανάπτυξης της οικονομίας μας», έχει υπογραμμίσει ο κ.Ψαλτης

«Πρόκειται για μία απόφαση που εδράζεται στην ενδελεχή ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και στην κατανόηση της δυναμικής που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο για αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας και επιστροφή σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» έχει επίσης υπογραμμίσει.

Τα οφέλη από την αύξηση

Τα αναμενόμενα οφέλη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την περίοδο 2021-2024 όπως έχει επισημάνει ο κ. Ψάλτης σε μήνυμα του στους εργαζόμενους του Ομίλου είναι:

•Να αξιοποιήσει το προβάδισμα της πρώτης κίνησης, εδραιώνοντας θέση σηματωρού στις επιχειρηματικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

•Να βελτιώσει την κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 10%

•Να ενισχύσει τις πηγές εσόδων της με στρατηγικές κινήσεις, όπως η συνεργασία μας με την Generali και η επανατοποθέτηση των διεθνών μας δραστηριοτήτων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ισχυρή κερδοφορία 300 εκατ. και γρήγορη ανάπτυξη εργασιών

Χωρίς να υπολογίζεται η εφάπαξ επιβάρυνση από την τιτλοποίηση Galaxy, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 297 εκατ. ευρώ. Απρόσκοπτα υλοποιείται το σχέδιο μετασχηματισμού. Νέα δάνεια 3,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο, πάνω από 40 δισ. οι καταθέσεις.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Νέοι επικεφαλής σε Alpha Finance και Alpha Asset Management

Επικεφαλής της Alpha Finance αναλαμβάνει ο κ. Δ. Κωστόπουλος, της Alpha Asset Management, ο κ. Π. Αντωνόπουλος, ενώ στη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές (IR) τοποθετείται ο κ. Ι. Κεπαπτσόγλου.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Β. Ελλάδας

Το κλιμάκιο της Alpha Bank είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, στο πλαίσιο υλοποίησης της φιλόδοξης πιστωτικής της πολιτικής, που έχει ως στόχο την καθαρή διοχέτευση πόρων άνω των 8 δισ. ευρώ.