ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Έμεινε κερδοφόρα και το 2020 η Unibios, ατού η επεξεργασία νερού

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και επέκτασης δραστηριοτήτων στις εφαρμογές περιβαλλοντικών τεχνολογιών και λύσεων. Έργα επεξεργασίας νερού σε Ελλάδα και εξωτερικό αναλαμβάνει η θυγατρική Watera International.

Έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου για περισσότερα από δέκα χρόνια, φτάνοντας στα όρια του αδιεξόδου, η εταιρεία Unibios Συμμετοχών (πρώην Βιοσώλ) πλέον βαδίζει με πιο σταθερά βήματα, καθώς το 2019 κατάφερε να γυρίσει σε κέρδη ύστερα από μια δεκαετία ζημιών, ενώ διατήρησε και το δύσκολο λόγω πανδημίας 2020 τη θετική τροχιά στα προ φόρων αποτελέσματα.

Έχοντας αλλάξει αυτή τη δεκαετία εντελώς το μείγμα των δραστηριοτήτων της, καθώς πλέον η κύρια πηγή εσόδων δεν είναι οι σκαλωσιές και οι άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες αλλά ο κλάδος της αφαλάτωσης νερού μέσω της Watera International, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιώσιμη ανάπτυξη, η εταιρεία δείχνει να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως τόνισε σε συνάντηση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα το βράδυ η διοίκηση της εταιρείας, «για δεύτερη συνεχή χρονιά ο όμιλος ήταν κερδοφόρος, μολονότι υπήρξε υστέρηση των διεθνών δραστηριοτήτων λόγω ανάσχεσης επενδύσεων και περιορισμού μετακινήσεων».

«Είμαστε μια μικρή εταιρεία σε μια τεράστια αγορά διεθνώς. Στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού, ενώ είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία σ’ αυτόν τον τομέα». Αυτά επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ορφέας Μαυρίκιος, σημειώνοντας πως η εταιρεία, που απασχολεί 80 άτομα συνολικά, εστιάζει σε δύο κύριους άξονες το στρατηγικό της σχεδιασμό για το 2020 αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν:

  1. Στην ανάπτυξη και επέκταση δραστηριοτήτων στις εφαρμογές περιβαλλοντικών τεχνολογιών και λύσεων, όπου διαβλέπει πως οι ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση νέων λύσεων και διαμορφώνουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
  2. Στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που διαθέτει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Το ακίνητο αξιοποιείται μόνο μερικώς, οπότε επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα και η συνολική αξιοποίηση του αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της εταιρείας.

Οι κύριοι στόχοι και οι προοπτικές διεθνώς

Οι κύριοι στόχοι της εταιρείας είναι να διευρύνει την παρουσία της στη διεθνή αγορά επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, καθώς και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα λόγω των σημαντικών επενδύσεων που αναμένονται στις πράσινες υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, στοχεύει στη διεύρυνση της παρουσίας σε νέες γεωγραφικές περιοχές, με έργα υψηλότερων απαιτήσεων και καλύτερων τιμολογήσεων.

Ο συγκεκριμένος κλάδος θα γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, καθώς η ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας νερού, όπου σχεδόν 1 στους 7 κατοίκους του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έχει προκαλέσει ένα «τσουνάμι» αλλαγών ολόκληρου του επιχειρηματικού, οικονομικού και επενδυτικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια τα κριτήρια ESG (Κοινωνία, Περιβάλλον, Εταιρική Διακυβέρνηση), έχουν βγει με έμφαση στο προσκήνιο όπου τα ισχυρά οικονομικά κράτη και οι παγκόσμιοι οργανισμοί αλλάζουν κουλτούρα και προτεραιότητες, δημιουργώντας γιγάντια πακέτα περιβαλλοντικών έργων.

Σύμφωνα με έρευνες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) και άλλων φορέων, το ύψος των επενδύσεων αυτών για την επόμενη πενταετία θα πλησιάσει τα 180 δισ. δολάρια, με τα 75 δισ. δολάρια να κατευθύνονται σε μονάδες αφαλάτωσης και φιλτραρίσµατος του νερού.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, η Unibios μέσω της Watera International διεκδικεί και αναλαμβάνει σημαντικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας αποκτήσει καλή εξειδίκευση. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει έργα επεξεργασίας νερού σε εκατοντάδες ξενοδοχεία της χώρας μας, θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων, παραγωγής τσιμέντου, γαλακτοβιομηχανίες, κονσερβοποιίες, δημοτικά δίκτυα, χημικές βιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, νοσοκομεία κ.α.

Οι επιδόσεις του 2020

Ο κύκλος εργασιών της Unibios το 2020 διαμορφώθηκε στα 7,29 εκατ. ευρώ έναντι 8,34 εκατ. ευρώ το 2019, μια μείωση που μεταφράζεται σε ποσοστό 12,5%. Το μεικτό κέρδος περιορίστηκε στα 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 3,43 εκατ. ευρώ το 2019 (-21,4%), ενώ το περιθώριο του μεικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 37% έναντι 41,2% το 2019.

Τα κέρδη προ φόρων το 2020 έφτασαν στα 41,2 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 304,6 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε στα 809,8 χιλ. ευρώ, έναντι 1,14 εκατ. ευρώ το 2019, μια μείωση 29%. Σημειώνεται πως η χρήση του 2019 ήταν η καλύτερη της εταιρείας τουλάχιστον για την τελευταία 10ετία. Το 2016 ο κύκλος εργασιών ήταν μόλις 4,56 εκατ. ευρώ, το 2017 ανήλθε στα 5,43 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 8,02 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 8,34 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού το 2020 ήταν στα 23 εκατ. ευρώ, έναντι 21,7 εκατ. ευρώ το 2019, μια αύξηση 5,9%.

Θυμίζουμε πως το 2019 η εταιρεία αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισε τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, ύστερα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,7 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε. Εκείνο το έτος επίσης ολοκληρώθηκε η οργανική αναδιάρθρωση, με διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων και ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στον κλάδο επεξεργασίας νερού.

Το ακίνητο στο Βόλο

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο στο Βόλο, από τη συνολική έκταση των 64 στρεμμάτων, χρησιμοποιούνται μόνο τα 5.100 τ.μ. (απομένει κτίριο επιφάνειας 10.700 τ.μ. και ελεύθερος χώρος για επεκτάσεις), οπότε η εταιρεία μελετά τρόπους επιπλέον αξιοποίησης. Παράλληλα, προχώρα στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων μέσω επενδυτικού προγράμματος 600.000 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο. Η Unibios, μέσω της θυγατρικής Watera, δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική και επιδιώκει την επέκτασή της και σε άλλες αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ και της Άπω Ανατολής.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία κρατάει ακόμη ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων της στις σκαλωσιές μέσω της θυγατρικής Βιοσώλ Δομικά Εργαλεία ΑΕΒΕ, ενώ διατηρεί μικρή δραστηριότητα την Θέρμανση Αξιώσεων ΑΕ με προϊόντα θέρμανσης – κλιματισμού.

Έργα που παρέδωσε το 2020

Κάποια ενδεικτικά έργα σε μονάδες αφαλάτωσης νερού που παρέδωσε το 2020 η εταιρεία είναι:

  • Δήμος Ιητών, 3 Χ 360 m3/ημέρα
  • Δήμος Σίφνου, 1 Χ 1.000 m3/ημέρα
  • Ξενοδοχειακό Συγκρότημα 5*, 1 Χ 1.400 m3/ημέρα

Παραδόσεις ταχυδιυλιστηρίων:

  • ΔΕΥΑ Τριφυλίας, 7.300 m3/ημέρα
  •  ΔΕΥΑ Σερρών (μέσω γενικού εργολάβου), 15.000 m3/ημέρα

Παράδοση φίλτρων μετακατεργασίας εργοστασίου αφαλάτωσης:

  • ΔΕΥΑ Σύρου, 5.000 m3/ημέρα

Από τη Βιοσώλ στη Unibios

Η εταιρεία ιδρύθηκε το μακρινό 1940 και τις επόμενες δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε ως πρωτοπόρα εταιρεία στον κλάδο των σκαλωσιών οικοδομής, εκμεταλλευόμενη και το μεγάλο οικιστικό «μπουμ» που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα. Το 1960 η Βιοσώλ αναπτύσσεται γοργά και ξεκινά πρώτη στην Ελλάδα την εισαγωγή μεταλλικής σκαλωσιάς καθώς και σωληνωτών σωμάτων καλοριφέρ τύπου Runtal.

Στις 30 Αυγούστου 1972 οι μετοχές της Βιοσώλ εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ με τα κεφάλαια που άντλησε χρηματοδοτήθηκε η αγορά οικοπέδου 64 στρεμμάτων και η κατασκευή νέου εργοστασίου στην Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Το 1989 η εταιρεία επένδυσε στην προμήθεια και εγκατάσταση γραμμής παραγωγής για την κατασκευή καλοριφέρ τύπου πάνελ. Τα νέα αυτά σώματα αντικατέστησαν σταδιακά τα παραδοσιακά καλοριφέρ με φέτες.

Το 2008 η Βιοσώλ εξαγοράζει την εταιρεία Culligan Hellas ΑΒΕΕ, την κορυφαία εταιρεία στην ελληνική αγορά συστημάτων επεξεργασίας νερού. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της Βιοσώλ εισφέρεται σε θυγατρική εταιρεία με το ίδιο όνομα, ενώ η παλαιά Βιοσώλ μετονομάζεται σε Unibios Συμμετοχών ΑΕ.

Το 2020 η εταιρεία παρουσίασε τη νέα εταιρική της ταυτότητα και την προσήλωσή της στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα της «πράσινης οικονομίας», με επενδύσεις στην αγορά των τεχνολογιών στον τομέα του περιβάλλοντος και σύνθημα «Αειφορία στην Πράξη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eyath-nero
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΑΘ: Ολοταχώς οι επενδύσεις για διπλασιασμό δυναμικότητας νερού

Το μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα φτάνει στα 98 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να έχουν «κλειδώσει» με συμβάσεις. Τι δηλώνει στο Business Daily ο πρόεδρος, Άγις Παπαδόπουλος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Άνοδος 4% του τζίρου για το 9μηνο, υποχώρηση των καθαρών κερδών

Τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 34,8 εκατ. από 40 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,3%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 14% από 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Noval Property: Νέες επενδύσεις 98 εκατ., ετοιμάζεται για είσοδο στο ΧΑ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει περαιτέρω επενδύσεις σε βιώσιμα ακίνητα νέας γενιάς, που θα πληρούν τα κριτήρια του Green Bond Framework. Αρχίζει σήμερα η προσφορά του νέου ομολόγου.
unibios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Unibios: Άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις και τα EBITDA κατά το γ' τρίμηνο

Οι ενοποιημένες πωλήσεις κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 1.615 χιλ. έναντι 1.070 χιλ. κατά το γ΄ τρίμηνο του 2020. Για το εννεάμηνο, ανήλθαν σε 4.737 χιλ. έναντι 3.740 χιλ. κατά την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2020.
eyath-nero
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΑΘ: Τα αυξημένα κόστη έπληξαν κατά 3,42% την κερδοφορία στο εννεάμηνο

Ενισχυμένος κατά 2,4% ο κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ καθώς ανήλθε σε 53,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 7,52% εξαιτίας των αυξημένων εξόδων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης και την άνοδο των τιμών ενέργειας.