ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurobank

Άντεξαν τα έσοδα της τιτλοποίησης Cairo στην αναταραχή της πανδημίας

Αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις 70.000 δανείων ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ στήριξαν τα έσοδα της μεγάλης τιτλοποίησης της Eurobank, παρά το «πάγωμα» των ανακτήσεων μέσω πλειστηριασμών.

Την εξαιρετική ανθεκτικότητα της τιτλοποίησης Cairo, που υλοποίησε η Eurobank στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιτάχυνση, στις ακραίες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία για τις ανακτήσεις δανείων, αποτυπώνει η πορεία των ανακτήσεων.

Αν  και το business plan της τιτλοποίησης καταρτίστηκε αρκετά πριν την έλευση της πανδημίας, η οποία ανέτρεψε δραστικά τα δεδομένα, οι εισροές μετρητών –το cash flow- που έχει επιτύχει η doValue παραμένουν ισχυρές και υπερκαλύπτουν τις ανάγκες για την κάλυψη του κόστους της κρατικής εγγύησης και άλλων δαπανών, ενώ έχει σχηματιστεί και ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα.

Αυτό έχει επιτευχθεί παρά το πλήρες πάγωμα των πλειστηριασμών το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχεδόν εκμηδενισμό των εσόδων από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Η doValue κατάφερε το 2020 να πετύχει σημαντικά υψηλότερα έσοδα, σε σχέση με τους στόχους, από αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις δανείων, αντισταθμίζοντας ένα σημαντικό μέρος των απωλειών από τα έσοδα ρευστοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα business plan των εταιριών διαχείρισης δύο είναι οι βασικές πηγές εσόδων από την αξιοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων:

  • Έσοδα από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, μέσω πλειστηριασμών.
  • Έσοδα από την θεραπεία προβληματικών δανείων μέσω ρυθμίσεων – αναδιαρθρώσεων που τα καθιστούν και πάλι εξυπηρετούμενα.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της διοίκησης της doValue προς το προσωπικό την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία της εταιρίας, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία στήριξε τους συνεργάσιμους δανειολήπτες με ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες περιελάμβαναν άφεση χρέους. «Μέσα στο 2020 ρυθμίστηκαν 45.000 δάνεια ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 ρυθμίστηκαν άλλα 25.000 δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ, συνολικά για σχεδόν 70.000 πελάτες. Δηλαδή στη διετία της κρίσης του Covid – 19 ρυθμίστηκαν σχεδόν 5 δισ. ευρώ.»

Επιπλέον όπως τονίζεται στην επιστολή: «Ειδικά για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank, σχεδιάσαμε, διαπραγματευτήκαμε και υλοποιήσαμε συμφωνίες, σε εξατομικευμένη βάση, ώστε να “θεραπευτούν” και να καταστούν και πάλι εξυπηρετούμενα, δάνεια ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ».

Μικρός ο κίνδυνος κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων

Τα ικανοποιητικά έσοδα που απέδωσε η τιτλοποίηση Cairo, παρά την ακραία συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία και η άνετη κάλυψη του κόστους της κρατικής εγγύησης φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η πιθανότητα κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο Business Daily ότι είναι απίθανο το ενδεχόμενο κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων, δεδομένου μάλιστα ότι η επανέναρξη των πλειστηριασμών θα οδηγήσει στην σημαντική ενίσχυση των εσόδων από ρευστοποιήσεις.

Άλλες πηγές ωστόσο εμφανίζονται πιο συγκρατημένες υπογραμμίζοντας ότι, όσο περνά ο καιρός και φεύγουν τα «καλύτερα» προβληματικά δάνεια και οι καλύτερες εγγυήσεις, τόσο θα δυσκολεύει η ανάκτηση. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η ολοφάνερη προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει και να μεταθέσει για αργότερα τους πλειστηριασμούς αυξάνει το ρίσκο.

Το αισιόδοξο σενάριο για τις ανακτήσεις πάντως στηρίζει και η αγορά ακινήτων, όπου υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι τιμές παρέμειναν αλώβητες παρά την πανδημία ενώ, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, πλέον στους πλειστηριασμούς εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές και όχι μόνο από τράπεζες οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν οι κύριοι αγοραστές ακινήτων που έβγαιναν σε πλειστηριασμό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα, θεαματική μείωση NPEs

Στο 15,3% ο δείκτης NPEs, από 32,8%, ο χαμηλότερος στο τραπεζικό σύστημα. Ισχυρή ενίσχυση λειτουργικών εσόδων και νέων δανείων. Κέρδη 175 εκατ. πριν την τιτλοποίηση Cairo, -1,16 δισ. μετά την συναλλαγή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτήρια για τη «νέα» Eurobank: Ψηφιακό άλμα και νέοι στόχοι

Μοντέλο phygital για τις τραπεζικές λειτουργίες: καινοτομική τεχνολογία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Πλήρης εξυγίανση χαρτοφυλακίου με μονοψήφιο δείκτη NPE και έμφαση στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.