ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurobank

Όλο το σχέδιο της Eurobank για SPV, «κόκκινα» δάνεια και τιτλοποιήσεις

Στη ριζική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προχωρά η διοίκηση της Eurobank με μια πολυεπίπεδη συναλλαγή.

Στη ριζική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προχωρά η διοίκηση της Eurobank με μια πολυεπίπεδη συναλλαγή η οποία θα επιτρέψει στην τράπεζα να αλλάξει οριστικά κεφάλαιο επιτυγχάνοντας την επιστροφή της στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Eurobank με την κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ο δείκτης NPEs θα συρρικνωθεί στο 15% στο τέλος του 2019 (από 39% σήμερα) με στόχο στο τέλος του 2021 να βρεθεί στο 5% με 6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, το κεφαλαιακό σχέδιο της Eurobank που ήδη έχει παρουσιαστεί σε επενδυτές ενώ λεπτομέρειές του θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου περιλαμβάνει:

-- Δημιουργία ειδικού οχήματος (SPV) στο οποίο θα μεταφερθούν από τον ισολογισμό της τράπεζας δάνεια που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση ύψους 7 δις. ευρώ καθώς και προβλέψεις για τα δάνεια αυτά ύψους 3,8 δις. ευρώ.

-- Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 900 εκατ. ευρώ προέρχονται από την συγχώνευση δια απορρόφησης της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων Grivalia. Οι μέτοχοι της Grivalia θα λάβουν 15,8 νέες μετοχές της Eurobank για κάθε 1 μετοχή Grivalia που κατέχουν. Θα εκδοθούν συνολικά 1.599.908 νέες μετοχές της Eurobank ενώ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης οι παλαιοί μέτοχοι της Eurobank θα ελέγχουν το 58% και οι παλαιοί μέτοχοι της Grivalia το 42% της «νέας» Eurobank. Με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην θυγατρική της τράπεζας EPS.

-- Τιτλοποίηση ομολόγων. Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (τη ζημιά 3,2 δις. που προκύπτει από τη διαφορά των 7 δις. με τις προβλέψεις 3,8 δις. ευρώ) η Eurobank θα προχωρήσει σε μεγάλη τιτλοποίηση. Στόχος είναι να εκδοθούν senior ομόλογα 2 δις. ευρώ που θα καλυφθούν από επενδυτές καθώς και mezzanine ομόλογα ύψους 1,2 δις. ευρώ τα οποία θα διατεθούν δωρεάν (με την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση) στους μετόχους της τράπεζας. Η απόδοση για τους κατόχους των mezzanine ομολόγων θα έρθει από την ανάκτηση οφειλών από τα 7 δις. ευρώ «κόκκινων» δανείων που θα μεταφερθούν στο SPV. Σημειώνεται ότι το 15% της έκδοσης των mezzanine ομόλογων θα καλυφθούν από επενδυτή.

Το σχέδιο της Eurobank εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το σχέδιο που παρουσίασε αναλυτικά η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα. Στελέχη της τράπεζας σημειώνουν στο economistas.gr ότι με το παραπάνω κεφαλαιακό πλάνο η τράπεζα θα πετύχει τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων πολύ γρηγορότερα από το 2021. Παράλληλα με την κίνηση αυτή η τράπεζα ανοίγει τον δρόμο στον κλάδο για την οριστική και βιώσιμη αντιμετώπιση του δυσθεώρητου αποθέματος NPEs επαναφέροντας τις τράπεζες σε τροχιά προσέγγισης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Στελέχη της Eurobank σημειώνουν ότι η απορρόφηση της Grivalia και η δημιουργία SPV είναι ένα μεγάλο βήμα αλλά όχι το μόνο που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι η Eurobank θα συμμετάσχει και σε άλλες λύσεις που θα οδηγούν σε ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως είναι αυτή της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Ο δείκτης των NPEs από 39% σήμερα θα περιοριστεί στο 15% στο τέλος του 2019 ενώ με τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης ο δείκτης θα περιοριστεί στο 5% με 6% μέχρι το τέλος του 2021, δηλαδή η τράπεζα θα επανέλθει σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 19% ενώ όλοι οι δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας της Eurobank θα βελτιωθούν θεαματικά μετά την αποκοπή των προβληματικών δανείων.

Με την μεγάλη αυτή κίνηση η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να απαντήσει αποτελεσματικά και στις ανησυχίες των επενδυτών, για την κατάσταση των τραπεζών και τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναχαιτίζοντας τις έντονες πιέσεις στο χρηματιστήριο. Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τερματίσει την ανησυχία για τα κόκκινα δάνεια και τον κίνδυνο νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης σηματοδοτώντας την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της μετοχής, η οποία το τελευταίο 6μηνο σημειώνει απώλειες της τάξης του 50%.

Η σχέση ανταλλαγής Eurobank – Grivalia

Σε 15,8 μετοχές της Eurobank για κάθε 1 μετοχή της Grivalia έχει καθοριστεί η σχέση ανταλλαγής των δυο μετοχών στο πλαίσιο της συγχώνευσης. Στις 09.30 αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της συγχώνευσης Eurobank – Grivalia.

Αναλυτικότερα οι μέτοχοι της Grivalia θα λάβουν 15,8 νέες μετοχές της Eurobank για κάθε 1 μετοχή Grivalia που κατέχουν. Θα εκδοθούν συνολικά 1.599.908 νέες μετοχές της Eurobank οποίες θα λάβουν οι μέτοχοι της Grivalia στο πλαίσιο της συγχώνευσης. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης οι παλαιοί μέτοχοι της Eurobank θα ελέγχουν το 58% και οι παλαιοί μέτοχοι της Grivalia το 42% της «νέας» Eurobank. Μετά την συγχώνευση η Fairfax θα ελέγχει το 33% της «νέας» Eurobank από περίπου 18% σήμερα ενώ το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζα θα μειωθεί στο 1,4% από 2,38% σήμερα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στο κλείσιμο της αγοράς η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,438 ευρώ ενώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 1,023 δις. ευρώ. Αντίστοιχα, η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 7,17 ευρώ ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 726 εκατ. ευρώ.

Όπως έγραψε το economistas.gr χθες στις 18.30 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για τη λήψη της απόφασης συγχωνεύσεις και η οποία ενέκρινε τη μεγάλη αυτή κίνηση.

Στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί κοινό conference call της Eurobank και της Grivalia, στο οποίο θα παρουσιαστούν σε αναλυτές και επενδυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα οφέλη από την συγχώνευση των δυο εταιριών.

(Αρχική δημοσίευση Economistas)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η στρατηγική της Eurobank στην Κύπρο και η διεθνής ώθηση στην κερδοφορία

Αντίστροφη μέτρηση για τη Δημόσια Πρόταση. Ενισχύεται σημαντικά το αποτύπωμα του ομίλου στο εξωτερικό. Η επένδυση για την απόκτηση της Ελληνικής μπορεί να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή διεθνής παρουσία και ακίνητα «κλειδώνουν» το premium της Eurobank

Ισχυρή ώθηση στα μεγέθη του ομίλου από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου. Το ενεργητικό θα υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ. Υπεραξίες 800 εκατ. ευρώ από ακίνητα. Επαφές Ιωάννου σε Ριάντ και Ντουμπάι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στρατηγικές κινήσεις με το βλέμμα στο αύριο και τα... έσοδα

Με την απόκτηση μειοψηφικών πακέτων στις βρετανικές Plum Fintech και Mintus Group, η τράπεζα ενισχύει το digital αποτύπωμά της, διευρύνει την πελατειακή βάση σε νεότερες ηλικίες και ενισχύει τα έσοδα από μη παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μείωση -32% στα «κόκκινα» δάνεια ως το 2025, πλησιάζουμε την ευρωζώνη

Οι επιχειρησιακοί στόχοι των τεσσάρων συστημικών προβλέπουν την μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 6,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025 από 9,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2022. Προβλέπονται αποπληρωμές δανείων 1,9 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Το κυνήγι της αποδοτικότητας, η έξοδος από Σερβία και το μέρισμα

Ο όμιλος εγκαταλείπει τη χαμηλής απόδοσης σερβική αγορά, μετακινώντας κεφάλαια σε πιο αποδοτικές αγορές - δραστηριότητες. Αύριο τα αποτελέσματα του 2022. Δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα το «πράσινο φως» του SSM για μέρισμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απορρίφθηκε αγωγή Μαντωνανάκη για την εισαγωγή της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ

Νέα σημαντική δικαστική ήττα για τον ξενοδοχειακό όμιλο για την υπόθεση της μη εισαγωγής, προ εικοσαετίας, των μετοχών της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ. Προηγήθηκε απόφαση Εφετείου υπέρ των τραπεζών για την καταγγελία κοινοπρακτικού δανείου.