ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
TXS
Πηγή: ΤΧΣ

Στο 9% το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank μετά την αύξηση κεφαλαίου

Το Ταμείο τονίζει ότι η μερική συμμετοχή του στην ΑΜΚ ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ενώ προσθέτει ότι δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης στην Alpha Bank».

Περιορισμένη ήταν η μείωση του μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και φθάνει πλεόν στο 9%, όπως τονίζει το Ταμείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει απόλυτα επιτυχημένη την ΑΜΚ και προσθέτει ότι η συμμετοχή του σε αυτήν αποτελεί έμπρακτη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην τράπεζα. 

Όπως αναφέρει το Ταμείο «η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (“Alpha” ή η “Τράπεζα”) αποτελεί αφετηρία μιας νέας περιόδου για την Τράπεζα, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω επέκταση της πιστωτικής ανάπτυξής της, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της, την βελτίωση των αποδόσεων για τους μετόχους της, καθώς και την ευρύτερη συμβολή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha πραγματοποιήθηκε με όρους αγοράς με τιμή προσφοράς €1 ανά μετοχή, όπως καθορίστηκε μέσω διεθνούς και εγχώριας ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ» ή «Ταμείο») συμμετείχε μαζί με ξένους και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές υπό τους ίδιους όρους. Σύμφωνα με την εντολή του να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεκινήσει μια σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή του στην Alpha σε 9% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το ΤΧΣ παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Ταμείου προς τη Διοίκηση και το μέλλον της Τράπεζας.

Η μερική συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και ενισχύει την πρόθεση για σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας, παράλληλα, τις προοπτικές αποκόμισης αξίας στο προσεχές μέλλον, ώστε να επωφεληθεί το Ελληνικό δημόσιο από την προβλεπόμενη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας.

Το ΤΧΣ επιδιώκει τη διαρκή υποστήριξη της Alpha στην εκτέλεση του ευρύτερου σχεδίου «Tomorrow», το οποίο εξυπηρετεί παράλληλα τις προτεραιότητες της Τράπεζας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στη μετα-πανδημία εποχή.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, το ΤΧΣ, κατά τη συγκεκριμένη φάση, διόρισε ως από κοινού χρηματοοικονομικούς συμβούλους την UBS Europe SE και την Société Générale και ως μοναδικό νομικό σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία «Kyriakides Georgopoulos».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TXS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλήρης στήριξη από το ΤΧΣ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΧΣ «η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ενώ θα τοποθετηθεί συνολικά μόλις ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της ΑΜΚ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νομικές ενέργειες κατά του ΕΦΚΑ από τον σύλλογο εργαζομένων της Alpha Bank

Ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank αναφέρει στην ανακοίνωση του πως ο ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 παρακρατούσε παράνομα μέχρι το 2020 ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου υγείας (ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίως αντί 0,40%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεσμευτική συμφωνία Alpha Bank - Davidson Kempner για την πώληση NPEs 3,4 δισ.

Με την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Alpha Bank θα έχει επιτύχει μείωση των «κόκκινων δανείων» από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 18 δισ. σε όρους μικτής λογιστικής αξίας. Στόχος δείκτης NPE 7% στο άμεσο μέλλον.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Στόχος η στήριξη και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Κατά την επίσκεψη κλιμακίου στελεχών της τράπεζας στη Ρόδο, ο διευθύνων σύμβουλός της Alpha Bank, υπογράμμισε την πρόθεση του ομίλου να παράσχει κεφάλαια κίνησης αλλά και επενδυτικά δάνεια στις επιχειρήσεις.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Κεφάλαιο κίνησης με προνομιακούς όρους σε κατασκευαστικές ΜμΕ

Σύμφωνα με την τράπεζα τα δάνεια θα είναι ύψους έως 200.000 ευρώ, με προνομιακό επιτόκιο και αποπληρωμή έως πέντε έτη για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ - ΤΜΕΔΕ».