ΓΔ: 895.05 0.24% Τζίρος: 22.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:44:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
admie
Φώτο: Τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ κατά την διάρκεια της βράβευσης

Βραβεύθηκε ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Μάιο βραβεύθηκε ως το «Έργο της Χρονιάς 2020». Το βραβείο απένειμε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών «ITC 2021», παρέλαβε εκ μέρους του Διαχειριστή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, καθώς και ανώτατα στελέχη των ανάδοχων εταιρειών  Hellenic Cables, Prysmian Powerlink και ΤΕΡΝΑ. 

Το συνολικό κόστος του εμβληματικού έργου, το οποίο ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Με την  πρώτη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 του μέγιστου θερινού φορτίου του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των ακριβών και ρυπογόνων τοπικών μονάδων.

Τα οικονομικά οφέλη του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς από το 2022 (πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας) όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως 380 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ. Μετά την ολοκλήρωση και της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023, η μείωση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2030.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σχετικά: «Η βράβευση των συντελεστών ενός τόσο εμβληματικού έργου, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα, είναι μια πολύ μεγάλη αναγνώριση για όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα -φυσικά και στον ΑΔΜΗΕ που καθοδηγεί την πορεία του ενεργειακού εκσυγχρονισμού της χώρας. Σήμερα βραβεύουμε, επίσης, μια επένδυση με πολύ μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με πολύ μεγάλο όφελος για όλους τους Έλληνες καταναλωτές. Όταν ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τους εργαζομένους του ΑΔΜΗΕ που κατόρθωσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες να φέρουν σε πέρας την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους αναδόχους για την εξαιρετική συνεργασία μας παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την υλοποίηση έργων τέτοιας εμβέλειας. Χάρη στο όραμα, τη σκληρή δουλειά αλλά και τη διαχρονική στήριξη που είχαμε από την πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια, κερδίσαμε το κρίσιμο στοίχημα της έγκαιρης ολοκλήρωσής του εμβληματικού έργου».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειωμένα κατά 18,4% τα κέρδη προ φόρων του ΑΔΜΗΕ για το εννεάμηνο

Ο όμιλος συνέχισε και για το εννεάμηνο του 2021 την σταθερή πρόοδο των σημαντικών του έργων με τις επενδύσεις να καταγράφουν αύξηση κατά 4,3% στα 241,8 εκατ. ευρώ έναντι 231,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Μανουσάκης: Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί σημαντικές υπερβάσεις

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης και υπό αυτήν την έννοια «ο Διαχειριστής πρέπει να είναι ο enabler αυτής της προσπάθειας».
Aurora
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινά η πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ηράκλειο- Αττική

Οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. τη χρονιά της πλήρους λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.
Manousakis - ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Επενδύουμε σε ισχυρά δίκτυα για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι την τελευταία 4ετία, ο Διαχειριστής χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.