ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης «SEleNe CC»

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Ενέργειας «SEleNe CC» από την 1η Ιουλίου 2021, που θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο την αρμονική λειτουργία των Συστημάτων Μεταφοράς της ΝΑ Ευρώπης.

Την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης «SEleNe CC» ανακοίνωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Από την 1η Ιουλίου 2021, το SEleNe CC παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους Διαχειριστές-μετόχους του με στόχο τον συντονισμό και την αρμονική λειτουργία των Συστημάτων Μεταφοράς της περιοχής.

Το νέο Περιφερειακό Κέντρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη παρέχει υπηρεσίες με στόχο:

  • Την ανάπτυξη κοινού μοντέλου δικτύου 
  • Τον συντονισμό της Επιχειρησιακής Ασφάλειας 
  • Τον συντονισμένο υπολογισμό της δυναμικότητας των διασυνδέσεων
  • Τον συντονισμό του προγραμματισμού συντηρήσεων
  • Την αξιολόγηση της βραχυχρόνιας επάρκειας του Συστήματος Μεταφοράς της περιοχής

Το SEleNe CC συστήθηκε το περυσινό καλοκαίρι από τους Διαχειριστές των Συστημάτων της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Bουλγαρίας (ESO-EAD), της Iταλίας (Terna) και της Ρουμανίας (Transelectrica) και αποτελεί έναν από τους έξι Περιφερειακούς Συντονιστές Ασφάλειας που λειτουργούν σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η λειτουργία του συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την εναρμόνιση της περιοχής με το 3ο πακέτο πολιτικής της ΕΕ. Στο πλαίσιο του Πακέτου Καθαρής Ενέργειας (ΠΚΕ), τον Ιούλιο 2022 το SEleNe CC θα μετεξελιχθεί σε «Περιφερειακό Κέντρο Συντονισμού» (Regional Coordination Center - RCC) με  αυξημένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες. Οι αναγκαίες προετοιμασίες για τη μετάβαση αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Πρόεδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Με την ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ενέργειας στη Θεσσαλονίκη επιτυγχάνουμε βελτιστοποίηση της ασφάλειας δικτύων στη ΝΑ Ευρώπη, ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Διαχειριστών για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τεχνικών προκλήσεων και εναρμόνιση των γειτονικών χωρών εκτός ΕΕ με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Το SEleNe CC θα ενισχύσει την αποδοτικότητα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή και θα συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ενοποίησή της σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύζευξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με Ιταλία - Σλοβενία

Η συζευγμένη λειτουργία της ενδοημερήσιας αγοράς είναι το αποτέλεσμα της εντατικής συνεργασίας ανάμεσα στους Διαχειριστές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας, καθώς και τα χρηματιστήρια ενέργειας των εν λόγω κρατών, σε εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ΟΤΕ και ΝΟΚΙΑ η ψηφιακοποίηση υποδομών διαχείρισης ενέργειας ΑΔΜΗΕ

Το έργο εντάσσεται στη στρατηγική του Διαχειριστή για εκσυγχρονισμό και ψηφιακοποίηση των υποδομών του με στόχο τη διασφάλιση ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ανθεκτικού Συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. 
ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Hellenic Cables ανάδοχος για τη διασύνδεση Σαντορίνης - Νάξου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Εν μέσω έκτακτων συνθηκών, ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σημαντική διαγωνιστική διαδικασία για την ενεργειακή θωράκιση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων».
reyma-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επανέρχονται τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ που είχαν τεθεί εκτός λόγω πυρκαγιάς

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας . Ωστόσο και σήμερα το σύστημα ενέργειας αναμένεται να πιεστεί λόγω της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων από τις πυρκαγιές.
reyma-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επανήλθαν τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, σε επιφυλακή ο ΑΔΜΗΕ

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς και έχουν επανέλθει σε λειτουργία τα κυκλώματα που είχαν τεθεί νωρίτερα εκτός λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυπόμπη.