ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Intralot

Intralot: Φεύγει ο «βραχνάς» του χρέους, αρχίζει η ανταλλαγή ομολόγων

Απόφαση - κλειδί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης επιτρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του δυσβάστακτου χρέους των 750 εκατ. ευρώ.

Κανονικά άρχισε χθες η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων της Intralot, καθώς τη Δευτέρα απορρίφθηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης η αίτηση που είχαν καταθέσει επενδυτικά κεφάλαια για προσωρινή διαταγή απαγόρευσης αναφορικά με τις ανταλλαγές ομολογιών.

Τα επενδυτικά κεφάλαια κατέχουν 3,4% έως 4% των ομολογιών, ενώ η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την απαλλαγή της ελληνικής εταιρείας από τον βραχνά του υπερβολικού χρέους, μέσα από μια αναδιάρθρωση που απασχολεί την εταιρεία την τελευταία διετία. Μετά από αυτή την απόφαση, προχωρά κανονικά η υλοποίηση της συμφωνίας με τους υπόλοιπους ομολογιούχους και καθίσταται πλέον υποχρεωτική για όλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή χθες ανταποκρίθηκε με εντυπωσιακό ράλι +19,50% και κλείσιμο στα 0,38 ευρώ που είναι νέα υψηλά ενάμιση έτους, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 13 Φεβρουαρίου 2020. Παράλληλα, διακινήθηκε όγκος 1,9 εκατ. τεμαχίων μέσω τζίρου άνω των 700.000 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται πλέον στα 58 εκατ. ευρώ. Μόνο το τελευταίο 7ήμερο, η μετοχή της Intralot έχει άνοδο 48,44%, ενώ από την 1η Ιουνίου όπου είχε βρεθεί στα 0,1460 ευρώ, καταγράφει ράλι +160%. Συνάμα, από το ιστορικό χαμηλό των 0,1040 ευρώ που η μετοχή είχε κυλήσει στις 6 Οκτωβρίου 2020, ενισχύεται σε ποσοστό 236%.

Καταλύτης για τη θεαματική κίνηση της μετοχής όλο το τελευταίο διάστημα είναι οι θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται για την εταιρεία, μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των ομολογιακών δανείων της με «κούρεμα» και επιμήκυνση υποχρεώσεων.

Όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, στις 2 Αυγούστου 2021 απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης (US District Court for the Southern District of New York) η από 29 Ιουλίου 2021 αίτηση που κατέθεσαν κάποια επενδυτικά κεφάλαια που ισχυρίζονται ότι κατέχουν Ομολογίες 2024 ύψους περίπου 3,5%-4% περί εκδόσεως προσωρινής διαταγής απαγόρευσης αναφορικά με τις Ανταλλαγές Ομολογιών. Κατόπιν της απορρίψεως, η αναμενόμενη ημερομηνία διακανονισμού των Ανταλλαγών Ομολογιών παραμένει η 3η Αυγούστου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Intralοt έχει δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ομολογιακό ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75%, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ το δεύτερο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,25%, λήγει τρία χρόνια αργότερα.

Τα σχέδια για εισαγωγή της θυγατρικής στο Nasdaq

Πολλά περιμένει η Intralot από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ, Intralot Inc, η οποία ξεχωρίζει με έμφαση σ’ ό,τι αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου. Η εν λόγω θυγατρική αποδεικνύεται το πιο δυνατό χαρτί του ομίλου, τόσο από πλευράς αποτελεσμάτων και περιθωρίων ανάπτυξης, όσο και από πλευράς υπεραξιών που μπορούν να προκύψουν, αν ευοδωθεί το σχέδιο του ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου Σωκράτη Κόκκαλη, για είσοδο στο Nasdaq.

Αν επιτευχθεί η είσοδος στο τεχνολογικό «άντρο» της Wall Street, ασφαλώς αυτό θα γίνει με αναβαθμισμένες αξίες και νούμερα (σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης) που καμιά σχέση δεν έχουν με το ελληνικό εκτόπισμα του εδώ ομίλου.
Στη γενική συνέλευση στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο κ. Σ. Κόκκαλης είχε επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σχέδιο για είσοδο της αμερικανικής θυγατρικής στο Nasdaq.

Σημειώνεται ότι η Intralot Inc παρουσιάζει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2020 εισέφερε το 37% των εσόδων και το 79% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), στην ελληνική εισηγμένη. Το 2020 η Intralοt Inc. είχε κύκλο εργασιών 132,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 22,3% συγκριτικά με το 2019, ενώ τα EBITDA εκτοξεύθηκαν στα 51,4 εκατ. από 31,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Intralot Inc πέτυχε αύξηση τζίρου κατά 81% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ εξαιρετικά πήγε και το 2ο τρίμηνο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, οι ομολογιούχοι θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Intralοt Inc. Στη γενική συνέλευση της 28ης Ιουνίου, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αποκαλύψει πως η συμμετοχή αυτή φτάνει προς το παρόν το 18%-19%, ενώ μπορεί να διπλασιαστεί, όμως δε θα ξεπεράσει το 49%.

Η αναδιάρθρωση και το γενικό συμμάζεμα στο εξωτερικό

Η Intralot ιδρύθηκε το 1992 και αρχικά δραστηριοποιήθηκε αμιγώς στην τεχνική υποστήριξη τυχερών παιχνιδιών, με εστίαση κυρίως στην Πληροφορική, ενώ την τελευταία 15ετία προσπάθησε να μετεξελιχθεί σ' έναν καθετοποιημένο διαχειριστή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.

Μέσω διαρκών εξαγορών, επεκτάσεων και στόχευσης συμβολαίων στις απανταχού αγορές που άνοιγαν σταδιακά ανά τον κόσμο, η Intralot έφτασε να έχει ιδιαίτερα μεγάλο «άπλωμα» και να θεωρείται από τις μεγάλες εταιρείες στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Έφτασε να έχει παρουσία σε πάνω από 30 χώρες, διαθέτοντας 76 συμβόλαια και απασχολώντας 5.200 εργαζομένους (άμεσα και έμμεσα σε θυγατρικές και συνεργαζόμενες), ενώ έχει θέσει περίπου 300.000 τερματικά σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο.

Όμως, κέρδη από το εξωτερικό δύσκολα έφερνε, πλην της θυγατρικής στη Βόρια Αμερική, ενώ μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ, τα προβλήματα βγήκαν περαιτέρω στην επιφάνεια. Έτσι, την τελευταία πενταετία βρίσκεται σε φάση ολικού μετασχηματισμού, τόσο σε ότι αφορά το οργανόγραμμα λειτουργίας της όσο και τη στρατηγική της διάρθρωση, ενώ πολλαπλές ήταν και οι αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης. Το γενικό πρόσταγμα της εταιρείας έχει αναλάβει ξανά ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντική βελτίωση σε πολλά επίπεδα.

Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει και ευρύτερο συμμάζεμα και φυγή από αγορές που είτε δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα στον όμιλο, είτε φέρνουν ζημιές. Στις αρχές του 2021, η Intralot ολοκλήρωσε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της 20% στην Intralot de Peru SA έναντι 16,2 εκατ. δολαρίων Η.Π.Α., όμως παράλληλα υπέγραψε επέκταση του ισχύοντος συμβολαίου έως το 2024 με την ίδια εταιρεία για να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας και υποστήριξης.

Παράλληλα, τροποποιήθηκε η σύμβαση της Intralot Maroc, θυγατρικής του ομίλου και διαχειρίστριας του αθλητικού στοιχήματος και άλλων τυχερών παιχνιδιών στο Μαρόκο. Η αρχική σύμβαση ήταν οκτώ έτη, ενώ πλέον ορίστηκε έως το τέλος του 2022.

Επίσης, τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε δεσμευτική συμφωνία με την SAGA στην Βραζιλία, για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Intralot do Brasil, που αντιπροσωπεύει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το τίμημα είναι μικρό, 700 χιλιάδες, όμως η συμφωνία προβλέπει ότι η Intralot θα συνεχίσει να παρέχει τεχνολογία τυχερών παιχνιδιών στην Intralot do Brasi. Η εν λόγω θυγατρική συνεισέφερε πέρυσι το 0,5% στα συνολικά EBITDA του ομίλου Intralot.

Ισχυρό ήταν το «χτύπημα» στις διεθνείς δραστηριότητες της ελληνικής εταιρείας στη Βουλγαρία, από την οποία υποχρεώθηκε να αποχωρήσει στις αρχές του 2020 μετά την αλλαγή του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό πιέσεων η Intralot από ζημιές - χρέη, δυστοκία με τα ομόλογα

Καθυστερούν οι ανακοινώσεις συμφωνίας με τους πιστωτές για το ομόλογο που λήγει τον Σεπτέμβριο, ενώ η εταιρεία συνέχισε και το 2020 να εγγράφει μεγάλες ζημιές και αύξηση σημαντικά τον δανεισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 80% της Intralot do Brazil

Η SAGA είναι ο μοναδικός έτερος μέτοχος της “Intralοt do Brasil” συμμετέχοντας με το υπόλοιπο 20%. Η Intralοt θα συνεχίσει να παρέχει τεχνολογία τυχερών παιχνιδιών στην “Intralοt do Brasil” μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξημένα τα έσοδα και τα κέρδη προ φόρων της Intralot το α΄ τρίμηνο

Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου κατά το Α’ τρίμηνο του 2021 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. «Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε στρατηγικές αγορές με υψηλότερα περιθώρια» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.