ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

«Τρέχει» το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Alpha Bank, επιτάχυνση συναλλαγών

Tο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Sky στην Κύπρο, επιταχύνει την επίτευξη του στόχου για τη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την ταχύτατη υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού του Ομίλου υπογραμμίζουν πηγές της Alpha Bank με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου τα οποία ενσωματώνουν τη ζημιά ύψους από την συναλλαγήGalaxy.

Όπως επισημαίνουν πηγές της τράπεζας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Sky στην Κύπρο, επιταχύνει την επίτευξη του στόχου για τη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής εντός του έτους, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων αναμένεται να διαμορφώνεται στο 13%, βελτιωμένο ήδη κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με τις ανακοινώσεις του Μαΐου.

Στα αποτελέσματα εξαμήνου 2021, περιλαμβάνεται και η, αναμενόμενη, ζημία ύψους δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής Galaxy, που αφορά την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Με την κίνηση η τράπεζα επιτυγχάνει την δραστική μείωση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων.

Ελεγχόμενα τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας η δημιουργία νέων προβληματικών δανείων κινείται καλύτερα από τα προβλεπόμενα, όπως και το μέγεθος των προβλέψεων, αν και η διοίκηση προς το παρόν δεν έχει αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις συντηρητικές εκτιμήσεις της για το έτος.

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο τέλος του δευτέρου τριμήνου στο 17,4%, σημαντικά υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις, επιβεβαιώνοντας την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha Bank.

Παράλληλα και σταθερά πάνω από τους στόχους κινείται και το πλάνο της διοίκησης της τράπεζας αναφορικά με την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς παίκτες σε καίριους οικονομικούς τομείς. Η συμφωνία με την Nexi αναμένεται να προσθέσει άλλες 60 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της τράπεζας, σε σύνολο 140 μονάδων βάσης αντισταθμίζοντας πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο 100 μ.β. από την περαιτέρω απομείωση και πώληση προβληματικών δανείων.

Σε ότι αφορά την πορεία της τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ.

Με γρήγορους ρυθμούς υλοποιείται και ο σχεδιασμός για την αύξηση των επιχειρηματικών δανείων με τις πρόσφατες συμφωνίες με ΔΕΗ και Blackstone να ξεχωρίζουν και να δημιουργούν αισιοδοξία στην τράπεζα ότι θα επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε:

«Τον Μάιο πραγματοποιήσαμε μία συναλλαγή που άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, καθώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από το 2008. Με πολύ ισχυρή υποστήριξη από τους Μετόχους μας, ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία αυτό το εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 800 εκατ. και τοποθετήσαμε την Τράπεζά μας στη θέση του σημαντικού εταίρου των Πελατών μας, προκειμένου, με την υποστήριξή μας, να επωφεληθούν από την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική που θα προκύψει από την επερχόμενη διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πλέον, επικεντρώνουμε πλήρως την προσοχή μας στην υλοποίηση του Project Tomorrow. Μετά την ολοκλήρωση τον Ιούνιο της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη (Project Galaxy), έχουμε ήδη σημειώσει εξαιρετική πρόοδο όσον αφορά το σχέδιό μας για περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ, δρομολογώντας πολλαπλές συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των Ευρώ 8 δισ. στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ταχύτερα από το αρχικό μας χρονοδιάγραμμα, με στόχο τη διαμόρφωση του Δείκτη ΜΕΑ Ομίλου σε 7% το 2022.

Η ισχυρή ανάκαμψη των μεγεθών του τουρισμού και η έγκαιρη εισροή των πρώτων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μας ενισχύουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης. Η Alpha Bank βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης των φιλόδοξων στόχων της και η Διοίκηση έχει επικεντρώσει πλήρως την προσοχή και τον ενθουσιασμό της στο να αδράξει όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή τη νέα φάση επέκτασης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητούν λύση οι επιχειρήσεις μετά την έξοδο της Alpha Bank από Αλβανία

Να ανασταλεί για δύο χρόνια η απόφαση της τράπεζας για πώληση της θυγατρικής της και να εξετάσουν άλλες ελληνικές τράπεζες την εξαγορά της ζητούν από το Μαξίμου οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Αλβανία.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβληματίζει την κυβέρνηση η έξοδος της Alpha Bank από την Αλβανία

Επαφές από το ΥΠΕΞ και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη με τη διοίκηση της τράπεζας. Αντιδρούν και επιχειρήσεις με παρουσία στη γειτονική χώρα. Πώς εξηγούν την απόφαση τα στελέχη της Alpha.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.