ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΔΕΠΑ Υποδομών: Εντός της εβδομάδας το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εξετάσει τις οικονομικές προσφορές το ΤΑΙΠΕΔ. Οι προσδοκίες για το τίμημα και τα επόμενη βήματα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς εντός της εβδομάδας το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο «άνοιγμα» των δεσμευτικών προσφορών που έχουν υποβάλει η ιταλική Italgas, διαχειρίστρια του δικτύου φυσικού αερίου της Ιταλίας, και η τσέχικη επενδυτική εταιρεία EP Investment Advisors.

Οι προσδοκίες για το τίμημα είναι μεγάλες ενώ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης είχε υποστηρίξει ότι η λογιστική αξία για το 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Υποδομών κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ. Με βάση την εκτίμηση αυτή η αποτίμηση της ΔΕΠΑ Υποδομών υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δυο προσφορών των επενδυτών είναι μέχρι και 15% το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ζητήσει από τους επενδυτές την κατάθεση βελτιωμένων προσφορών, ενώ, στην περίπτωση που η διαφορά ξεπερνάει το 15% τότε το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ζητήσει βελτιωμένη προσφορά από τον επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά. 

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το.65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και η Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35%. Η ΔΕΠΑ Υποδομών δημιουργήθηκε από την διάσπαση του κλάδου υποδομών της ΔΕΠΑ ενώ στη νέα εταιρία περιλαμβάνονται:

  • 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ - ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ), 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ - ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ) και 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου  λοιπής Ελλάδας (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕ - ΔΕΔΑ ΑΕ),
  • η κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. επί των παγίων των δικτύων διανομής,
  • το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε.,
  • ​τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, που κατέληξε σε δύο τελικά δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα εταιρείες, που αργότερα μειώθηκαν σε έξι. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Υποδομών: Βελτιωμένη προσφορά από την Italgas ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ

Η ιταλική Italgas κατέθεσε σημαντικά υψηλότερη προσφορά και συνεχίζει μόνη στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ιταλική εταιρία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε συζητήσεις τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ

Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ, που διασπάται σε εταιρείες υποδομών και εμπορίας. Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ αφορά την εταιρεία εμπορίας, με δεδομένη την απόφαση του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου.