ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σιάμισιης: Ωφέλιμη συνολικά για την οικονομία η συμφωνία με Italgas

Ο CEO των ΕΛΠΕ, αναφερόμενος στο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW, που ο όμιλος δημιουργεί στην Κοζάνη, επανέλαβε ότι η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021.

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα αποδειχθεί ωφέλιμη συνολικά για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο για τα συναλλασσόμενα μέρη, διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο υβριδικό 5ο Southeast Europe Energy Forum.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Κώστα Ανδριοσόπουλο και ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για ανακήρυξη της Italgas ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο CEO των ΕΛΠΕ τόνισε: «Είναι πράγματι καλά νέα. Είμαστε ευτυχείς για τη συναλλαγή και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την πολύ καλή συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Καταφέραμε να πετύχουμε δίκαιη τιμή (σ.σ. Η δεσμευτική προσφορά των Ιταλών ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στα ταμεία των ΕΛΠΕ αναμένεται να μπουν 256,5 εκατ. για το ποσοστό 35%, που κατέχουν στην εταιρεία)».

Ο κ.Σιάμισιης επισήμανε ακόμα πως βλέπει τρία θετικά στοιχεία στη συναλλαγή: το γεγονός ότι και τα δύο μέρη αισθάνονται ικανοποιημένα, από το τίμημα και τη συμφωνία SPA (Sales and Purchase Agreement), το ότι επετεύχθη η αποδοτική ενοποίηση των δικτύων αγωγών μέσης προς χαμηλή πίεσης, κάτι σημαντικό για μια σχετικά μικρή αγορά όπως η ελληνική και το ότι στον διαγωνισμό επικράτησε μια εταιρεία που πληροί τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, είναι καλά τοποθετημένη διεθνώς και διαθέτει γνώση της ελληνικής αγοράς.

«Out of business» όσες εταιρείες αγνοήσουν τα σημάδια των καιρών

Ερωτηθείς για την ανάγκη μετασχηματισμού και των ΕΛΠΕ, ώστε να γίνει η μετάβαση στην πιο «πράσινη» εποχή της ενέργειας, ο κ.Σιάμισιης επισήμανε ότι «αν οι ενεργειακές εταιρείες αγνοήσουν τα σημάδια των καιρών, θα βρεθούν εκτός αγοράς ("out of business")». Όπως είπε, τα ΕΛΠΕ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την πρόκληση. «Πιστεύουμε ότι, αν δεν δράσουμε σήμερα, θα βρεθούμε σε κατάσταση που το επιχειρηματικό μας μοντέλο θα αμφισβητηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο όμιλος ανέπτυξε ολιστικό πλάνο δράσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με «καθαρούς, συγκεκριμένους και επιτεύξιμους στόχους». Βάσει αυτού, ο όμιλος σχεδιάζει να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα κατά 50% ως το 2030, υπενθύμισε και προσέθεσε πως ταυτόχρονα έγινε τροποποίηση της γενικότερης επιχειρηματικής στρατηγικής και της διαδικασίας τοποθέτησης κεφαλαίων, με τον πυλώνα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να οικοδομείται δίπλα σε εκείνον των υδρογονανθράκων. «Θέλουμε να προετοιμάσουμε τον όμιλο για μια παρατεταμένη περίοδο μετάβασης, κατά την οποία δεν βλέπουμε τους υδρογονάνθρακες να βγαίνουν από το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, αλλά βλέπουμε νέους τύπους προμηθευτών ενέργειας να μπαίνουν μέσα σε αυτό» υπογράμμισε.

Στις αρχές του 2022 η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη

Αναφερόμενος στο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW, που ο όμιλος δημιουργεί στην Κοζάνη, ο κ.Σιάμισιης επανέλαβε ότι η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021, με την έναρξη της λειτουργίας του να τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2022. Διατύπωσε δε την εκτίμηση, ότι παρότι το πάρκο των ΕΛΠΕ είναι σήμερα το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, στο κοντινό μέλλον θα δημιουργηθούν στην Κοζάνη πάρκα φωτοβολταϊκών, που θα υπερβαίνουν το μέγεθός του. Ο κ.Σιάμισιης επισήμανε ακόμα ότι ο όμιλος διερευνά και στους επόμενους μήνες πιθανώς να είναι σε θέση να κάνει σχετικές ανακοινώσεις, τα πρότζεκτ «πράσινου» και «μπλε» υδρογόνου στα διυλιστήριά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΠΑ Υποδομών παρουσιάζει νέα τεχνολογία ελέγχου δικτύων φυσικού αερίου

Πρόκειται για την τεχνολογία του Picarro Surveyor που παρουσιάστηκε σήμερα από εκπροσώπους της ΔΕΠΑ Υποδομών - η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στον Όμιλο της Italgas, - στα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HELLENiQ ENERGY: «Πράσινο φως» για τη νέα εταιρική ταυτότητα των ΕΛΠΕ

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιαμίσιης, η συνεισφορά των ΕΛΠΕ στην οικονομία αντανακλάται στο 1% του ΑΕΠ και το 12% των ελληνικών εξαγωγών καθώς και το 5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, επενδύσεις 1,9 δισ.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών περνά στην Italgas. Η εταιρεία συμμετέχει στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας καθώς και στην ΔΕΔΑ που αναπτύσσει τα δίκτυα στην υπόλοιπη χώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανδρ. Σιάμισιης: Η ενεργειακή κρίση δεν θα λήξει τον επόμενο μήνα

«Η δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά των εταιριών είναι περιορισμένη καθώς το περιθώριο που έχουμε σε εμπορικό επίπεδο είναι κάτω από το 5% της τιμής στην αντλία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των ΕΛΠΕ.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποφασίζει για διανομή μερίσματος η ΓΣ των ΕΛΠΕ στις 9 Ιουνίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, οι μέτοχοι θα κληθούν στη ΓΣ να εγκρίνουν επίσης και τη διανομή μέρους των καθαρών κερδών του 2021 ως bonus στους εργαζόμενους της εταιρείας και των θυγατρικών της.