ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
Πηγή: Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ υπογράμμισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο μέτωπο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων. «Η Εθνική είναι πανέτοιμη να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο».

Τους στόχους της Εθνικής Τράπεζας για το 2022 αλλά και το πρόγραμμά της για τη στήριξη επιχειρήσεων και πραγματικής οικονομίας παρουσίασε στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της ΔΕΘ, η διοίκηση της τράπεζας. 

Σε μία σειρά συναντήσεων που είχαν ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκαν εκτενώς στη μέχρι σήμερα πορεία της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στο γεγονός ότι θέτει αρκετά υψηλά τον πήχη για την κερδοφορία της και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων εντός του επόμενου έτους. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μυλωνάς η Εθνική Τράπεζα, μείωσε τα «κόκκινα δάνεια» από 15,4 δισ. ευρώ το 2018 σε 4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωσής τους εντός του επόμενου έτους. Παράλληλα τόνισε ότι η Εθνική έχει στόχο να φθάσει στο τέλος του 2022 τα 500 εκατ. λειτουργικά κέρδη, σημειώνοντας 9% απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων.

O διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς τόνισε ότι «όλες οι μεγάλες αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα έγιναν σε μία ιδανική συγκυρία, τη σωστή στιγμή. Τη στιγμή που η χώρα, όπως και τράπεζα, περνάει σε μια επόμενη μέρα. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μία μεγάλη ευκαιρία. Μία ευκαιρία που παρουσιάζεται κάθε 20 χρόνια. Η χώρα προχωρεί και συνεχίζει με όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Συνεχίζει να γίνεται πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής. Επιπλέον, υπάρχει και το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αλλαγή της οικονομίας μας.

Η Εθνική είναι πανέτοιμη να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο και να στηρίξει σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια τόσο τη χώρα όσο και τους πελάτες της. Θα είμαστε εφεξής ο καλύτερος σύμβουλος των επιχειρήσεων, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχουμε στήσει ήδη μία εξειδικευμένη ομάδα, η οποία: 

  • παρέχει διαρκή υποστήριξη σε RMs και πελάτες για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο
  • διαμορφώνει εξειδικευμένες υπηρεσίες τόσο για υποψήφιους επενδυτές όσο και για προμηθευτές ή αναδόχους έργων και
  • θα παρακολουθεί την άμεση υλοποίηση των σχετικών αιτημάτων, λύνοντας όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εντός και εκτός της Τράπεζας

Τα εξειδικευμένα στελέχη της Εθνικής (RMs και υποστηρικτικές ομάδες) σε θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι έτοιμα σήμερα να  καθοδηγήσουν την επιχειρηματική μας κοινότητα, πώς μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι «τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία φαίνεται να τελειώνουν. Ξεπερνάμε τα χειρότερα της πανδημίας και αφήνουμε πίσω την εποχή της κρίσης. Γυρίζουμε σελίδα. Και δεν είμαστε μόνοι. Η έξοδος από την πανδημική κρίση αποτελεί κοινό στόχο όλων των χωρών του πλανήτη.  Στην Ευρώπη προσφέρεται άφθονη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η χώρα μας έχει εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο από το Ταμείο αυτό. Σήμερα η χώρα μας έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, που θα την απεγκλωβίσει από τα δεσμά της πολυετούς κρίσης. Και αυτό χάρις στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τον ψηφιακό και παραγωγικό μετασχηματισμό που πραγματοποιείται στην οικονομία, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Η συγκυρία είναι εξαιρετική για την Ελλάδα, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν εταιρείες όπως η Pfizer».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια

Επανήλθαν σε θετική πορεία τα έσοδα από τόκους, συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+23%). Νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το α' εξάμηνο. Στο 15% ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Project Marina στη Bain Capital

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.