ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επαρκή τα κεφάλαια των μη συστημικών τραπεζών

Ολοκληρώθηκε το stress test από την Τράπεζα της Ελλάδος με θετικά, σε γενικές γραμμές, αποτελέσματα. Δεν θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίων, οι πρόσθετες ανάγκες ορισμένων τραπεζών θα καλυφθούν με τα capital plans.

Δεν θα χρειασθούν αυξήσεις κεφαλαίου οι μη συστημικές τράπεζες της χώρας, που πέρασαν με αρκετά καλές επιδόσεις, σε γενικές γραμμές, το stress test (άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων) από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος, που διενεργήθηκε στις μη συστημικές τράπεζες ένα χρόνο μετά τον αντίστοιχο έλεγχο στις συστημικές, έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Προέκυψε, ειδικότερα ότι σχεδόν όλες οι μικρές τράπεζες πληρούν το κριτήριο κεφαλαιακής επάρκειας και μόνο σε ορισμένες τράπεζες εντοπίζονται μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω των σχεδίων τους για κεφαλαιακή ενίσχυση (capital plans), χωρίς να απαιτηθεί να προσφύγουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η άσκηση άρχισε τον Απρίλιο και την «έτρεξε» η Τράπεζα της Ελλάδος με την επίβλεψη της ΕΚΤ, καθώς οι μη συστημικές τράπεζες δεν εποπτεύονται απευθείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Βάση αναφοράς αποτέλεσαν τα οικονομικά στοιχεία στο τέλος της χρήσης 2018. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ελέγχθηκε σε δύο σενάρια, βασικό και δυσμενές, για τη χρονική περίοδο 2019 - 2021.

Στο stress test συμμετείχαν οι τράπεζες Attica Bank, Praxia, η Optima (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αισιοδοξία ότι θα βρεθεί χρυσή τομή για το σχέδιο «Ηρακλής»

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του BusinessDaily για σοβαρή εμπλοκή. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται διαβουλεύσεις για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του SSM με κρίσιμη συμβολή Σταϊκούρα, Πατέλη.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσά» δημόσια κτήρια 1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν ιδιώτες

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μπαίνουν στη «μάχη» για την ανάληψη των εξαιρετικά αποδοτικών συμβάσεων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ποιοι διαγωνισμοί προχωρούν, ποιοι μπαίνουν στην τελική φάση.
traino-sididromos-erga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητούνται ισχυρά σχήματα εταιρειών και... λεφτά για σιδηροδρομικά έργα

Οι μεγάλες προκλήσεις στα έργα των 4 δισ. ευρώ που εξαγγέλθηκαν χθες: σχηματισμός κοινοπραξιών που θα μπορούν να τα εκτελέσουν, εξεύρεση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.