ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
volos_limani
Το λιμάνι του Βόλου. Πηγή: Shutterstock.

Συνωστισμός... επενδυτών στα λιμάνια, ποιοι διαγωνισμοί ετοιμάζονται

Ο Βόλος και η Κέρκυρα θα είναι τα επόμενα λιμάνια για τα οποία θα αναζητήσει επενδυτές το ΤΑΙΠΕΔ. Εννέα προσφορές για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και επτά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Από την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η συμφωνία με το Πολεμικό Ναυτικό για τη δημιουργία μικρού ναυστάθμου σε χώρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου εξαρτάται η εκκίνηση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του λιμανιού. Ο Βόλος και η Κέρκυρα θα είναι τα επόμενα λιμάνια για τα οποία θα αναζητήσει επενδυτές το ΤΑΙΠΕΔ μετά την υποβολή εννέα προσφορών για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.) και τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Νέας Καρβάλης Καβάλας και Ηγουμενίτσας.

Στον Βόλο βρίσκεται εδώ και μήνες σε εξέλιξη η συζήτηση με το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η αμερικανική πλευρά. Στην Κέρκυρα έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων και δύο ξεχωριστές παραχωρήσεις. Ο τοπικός οργανισμός λιμένος διαχειρίζεται τις μαρίνες Σπηλιάς και Ημερολιάς καθώς και το λιμάνι της Λευκίμμης μέσω του οποίου συνδέεται η νότια Κέρκυρα με την Ηγουμενίτσα. Πιο πίσω πάει η υπόθεση της Πάτρας, καθώς οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι από το χώρο της ακτοπλοίας θέλουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι διαγωνισμοί για Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο προκειμένου να κινηθούν αναλόγως.

Τόσο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και του Ηρακλείου δίνεται μεγάλη μάχη. Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την Ηγουμενίτσα έχουν περάσει επτά όμιλοι και συγκεκριμένα οι Attica Συμμετοχών, Portek International (Σιγκαπούρη), Quintana Infrastructure & Development (ΗΠΑ), Aegean Oil, κοινοπραξία Archirodon – ΑΝΕΚ – Όμιλος Trident Hellas, κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωϊκές Γραμμές και ο ΟΛΘ. 

Εννέα όμιλοι εκδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ενδιαφέρον και συγκεκριμένα η κοινοπραξία Καράτζη – FHL Η. Κυριακίδης Μάρμαρα Γρανίτες, η κοινοπραξία της Grimaldi Euromed με τη θυγατρική Μινωϊκές Γραμμές, η κοινοπραξία της Portek με τον τουρκικό όμιλο Global Ports, η κοινοπραξία Attica Συμμετοχών με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Aviareps Ελλάς του κρητικού επιχειρηματία Γ. Γρύλλου, η κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ (συμφερόντων της οικογένειας Ι. Σ. Βαρδινογιάννη) με την Goldenstep Shipping του ομίλου Seajets, ο ΟΛΘ, η τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ και η αγνώστων λοιπών στοιχείων OLETE Limited.

Στο ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνονται να βιάζονται για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο. Ούτως ή άλλως τα τιμήματα θα είναι πολύ μικρά και το παιχνίδι θα κριθεί στις επενδύσεις που θέλει να κάνει κάθε υποψήφιος, όπως λένε τα στελέχη που ασχολούνται με τους διαγωνισμούς. Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α) και την παραχώρηση του εμπορευματικού λιμένα «Φίλιππος Β» στην Καβάλα αναμένονται προς το τέλος του έτους. 

Στην Αλεξανδρούπολη μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται τον Οκτώβριο δύο δικαστικές αποφάσεις για τις τιμές με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι απαλλοτριώσεις τόσο των 200 στρεμμάτων εντός του Ο.Λ.Α. που κατείχαν ιδιώτες, αλλά και για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού που θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό. Ο διαγωνισμός για την ανατολική περιφερειακή οδό Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού κοντά στα 55 εκατ. ευρώ και μήκους 5,8 χιλιομέτρων βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης. Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο καθώς ήδη οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τμήμα του λιμανιού. 

Ο τοπικός οργανισμός διαχειρίζεται και δύο λιμάνια στη Σαμοθράκη και το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης. Στο δεύτερο στάδιο, οι η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου (μέσω της Cameron) με τον όμιλο Goldair και τον γαλλικό κολοσσό Bollore, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική Black Summit Financial Group, την Euroports και την EFA Group.

Σοβαρό ενδιαφέρον για την παραχώρηση του «Φίλιππος Β» έχει η κοινοπραξία της Imerys (θυγατρικές της οποίας χρησιμοποιούν σήμερα το λιμάνι) με τον όμιλο Goldair, ενώ στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού βρίσκονται η Quintana, ο ΟΛΘ και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Black Summit Financial Group και την EFA Group.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαγωνισμοί για τέσσερις μαρίνες και δύο λιμάνια εντός εξαμήνου

Παραμονή Χριστουγέννων η υποβολή προσφορών από έξι ισχυρούς υποψηφίους για τη μαρίνα Αρετσούς. Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μάχη ισχυρών για το λιμάνι Ηρακλείου και το παιχνίδι των παρατάσεων

Στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η διαδικασία παίρνει χαρακτήρα τεστ για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Κρίνεται αν θα σταματήσουν οι συνεχείς παρατάσεις σε διαγωνισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα «κονταροχτυπηθούν» για τα τρία περιφερειακά λιμάνια

Οι προσφορές για την πώληση των οργανισμών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας καθώς και για την 40ετή παραχώρηση του εμπορευματικού προβλήτα του λιμανιού της Καβάλας θα κατατεθούν στις 2 Οκτωβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνά σε ιδιώτες το λιμάνι του Λαυρίου, ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

Αποφάσεις για πώληση του 51% ή 67% των μετοχών θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η MSC Cruises. Προχωρά η σύμβαση ΣΔΙΤ για τις φυλακές Κορυδαλλού, εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ.