ΓΔ: 1480.91 -1.03% Τζίρος: 97.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η μάχη ισχυρών για το λιμάνι Ηρακλείου και το παιχνίδι των παρατάσεων

Στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η διαδικασία παίρνει χαρακτήρα τεστ για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Κρίνεται αν θα σταματήσουν οι συνεχείς παρατάσεις σε διαγωνισμούς.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υπό τους κ.κ. Δημ. Πολίτη (διευθύνων σύμβουλος) και Θαν. Ζηλιασκόπουλο (πρόεδρος) ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς παρατάσεις σε κρίσιμους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων.

Στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται, μετά την πρόσφατη παράταση, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι όμιλοι που θα διεκδικήσουν το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.). Ο συνωστισμός που ακούγεται πως θα υπάρξει σε αυτό το διαγωνισμό αποτελεί δοκιμασία για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς σίγουρα κάποιος υποψήφιος θα ζητήσει παράταση, με κάποια δικαιολογία. Στην αγορά περιμένουν να δουν αν η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα δώσει ή όχι δεύτερη παράταση στη διαδικασία.

Ενδιαφέρον για το 67% του Ο.Λ.Η. αναμένεται να εκδηλώσουν σειρά ισχυρών ομίλων από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi που ελέγχει τις Μινωϊκές Γραμμές μέχρι την ΑΒΙΑΡΕΠΣ του κρητικού επιχειρηματία Γ. Γρύλου, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες όπως η Attica και πιθανώς ξένοι όμιλοι από το χώρο των επενδύσεων. 

Με άγνωστο χρονοδιάγραμμα υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών προχωρούν, πάντως, οι τρεις πρώτοι διαγωνισμοί για περιφερειακά λιμάνια και συγκεκριμένα για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Για τα δύο πρώτα λιμάνια σοβαρό ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Quintana Infrastructure & Development, αν και θα είναι η πρώτη φορά που η επενδυτική εταιρεία τοποθετείται εκτός αμερικανικής ηπείρου. 

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) έχουν περάσει και η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με τον όμιλο Goldair και τον γαλλικό όμιλο Bollore, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική Black Summit Financial Group, την Euroports και την EFA Group.

Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του λιμανιού «Φίλιππος Β» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας έχουν εκδηλώσει η κοινοπραξία της Imerys με τον όμιλο Goldair, η Quintana, ο ΟΛΘ και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Black Summit Financial Group και την EFA Group. 

Οι δεσμευτικές προσφορές στους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ αναμένονται πιθανώς μέσα στο φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα έχουν κλείσει τα ανοικτά μέτωπα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Θα έχουν οριστεί οι τιμές της απαλλοτρίωσης για τους ιδιώτες που κατέχουν περίπου 200 στρέμματα εντός Ο.Λ.Α. που περνούν στον έλεγχο του οργανισμού, αλλά και οι τιμές με τις οποίες θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τις οποίες θα περνάει ο οδικός άξονας σύνδεσης του λιμανιού με την Εγνατία Οδό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα «κονταροχτυπηθούν» για τα τρία περιφερειακά λιμάνια

Οι προσφορές για την πώληση των οργανισμών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας καθώς και για την 40ετή παραχώρηση του εμπορευματικού προβλήτα του λιμανιού της Καβάλας θα κατατεθούν στις 2 Οκτωβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνά σε ιδιώτες το λιμάνι του Λαυρίου, ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

Αποφάσεις για πώληση του 51% ή 67% των μετοχών θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η MSC Cruises. Προχωρά η σύμβαση ΣΔΙΤ για τις φυλακές Κορυδαλλού, εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ.
volos_limani
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνωστισμός... επενδυτών στα λιμάνια, ποιοι διαγωνισμοί ετοιμάζονται

Ο Βόλος και η Κέρκυρα θα είναι τα επόμενα λιμάνια για τα οποία θα αναζητήσει επενδυτές το ΤΑΙΠΕΔ. Εννέα προσφορές για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και επτά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνια: Κλείνουν οι εκκρεμότητες για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

Προχωρά η διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό και η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής προς το λιμάνι της Καβάλας. Το φθινόπωρο οι προσφορές στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.