ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ελληνικά Καλώδια

«Μάχη» έξι κατασκευαστικών εταιρειών για τα αντιπλημμυρικά στη Ραφήνα

Για την τελική φάση του διαγωνισμού για το έργο των 86 εκατ. ευρώ προκρίθηκαν οι προσφορές των ΑΒΑΞ, Intrakat, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος και Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης. Ποια άλλα έργα της ίδιας κατηγορίας «τρέχουν».

Έξι προσφορές πέρασαν στον τελικό για ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα των τελευταίων ετών, τη «Διευθέτηση / Οριοθέτηση Ρέματος Ραφήνας», προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ που προωθεί το υπουργείο Υποδομών. Ειδικότερα, προκρίθηκαν οι προσφορές των ΑΒΑΞ, Intrakat, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος και Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης.

Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν μήκος 15 χιλιομέτρων, από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων, και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής.

Το υπουργείο Υποδομών προωθεί και άλλα τέσσερα μεγάλα αντιπλημμυρικά. Το πρώτο είναι η «Αποχέτευση Ομβρίων στην Περιοχή της Λαχαναγοράς του Ν. Θεσσαλονίκης» που έχει προϋπολογισμό 31 εκατομμύρια ευρώ. Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς (Δενδροπόταμος, Τάφρος Διαβατών, Στρατόπεδο Γκόνου, Οικισμός Καλοχωρίου) για την αποτελεσματικότερη και καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία της.

Το δεύτερο είναι τα «Έργα Ομβρίων Καλαμαριάς - Β' Φάση» στην Καλαμαριά έχει προϋπολογισμό 10,5 εκατομμύρια ευρώ για τη διόδευση των ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της οδού Πόντου έως την Περιφερειακή Τάφρο του Δήμου Καλαμαριάς με τελικό αποδέκτη τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Το τρίτο έργο, τα «Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ευρύτερης Περιοχής Λουτρακίου», έχει προϋπολογισμό 20,7 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει τη διευθέτηση των ρεμάτων Κατουνίστρα, Πράθι και Καρέλη στον Νομό Κορινθίας, καθώς και κάποιες πρόσθετες εργασίες εντός αυτών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. 

Στον Νομό Φλώρινας δημοπρατείται το τέταρτο έργο, τα «Αρδευτικά Δίκτυα Τριανταφυλλιάς», με προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έργα προσαγωγής και στα απαραίτητα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα για την εξυπηρέτηση περίπου 18.000 στρεμμάτων έκτασης των αγροκτημάτων εντός της αρδευτικής περιμέτρου.

Ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Καραγιάννης είχε δηλώσει πως «τα τέσσερα αντιπλημμυρικά και το αρδευτικό έργο, που δημοπρατούνται, εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων ύψους 13 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιούμε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας, κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και σε άλλες ανάλογες δημοπρατήσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λεφτά για νέα έργα, όχι για το χρέος: Τι προτείνουν οι κατασκευαστικές

Τα μισά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από τις συμβάσεις παραχώρησης να κατευθυνθούν σε νέα έργα και όχι στην αποπληρωμή δημόσιου χρέους, προτείνει ο σύνδεσμος των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών στο υπουργείο Υποδομών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχες κατασκευαστικών τον Φεβρουάριο για τέσσερα μεγάλα οδικά έργα

Προσφορές για το οδικό έργο Μπράλος - Άμφισσα στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ ακολουθούν, στις 22 Φεβρουαρίου, τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί μέσα σε μία ημέρα. Διαγωνισμοί για έργα 8 δισ. ευρώ τα τελευταία 2,5 χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένουν στα χαρτιά τα έργα στην Αττική, δυσφορία των τεχνικών εταιρειών

Δεν περιμένει άλλα δέκα χρόνια η Αττική για να τελειώσουν οι διαγωνισμοί για τα νέα έργα, τονίζουν προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιρειών. Μέσα στις γιορτές ο διαγωνισμός για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσά» δημόσια κτήρια 1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν ιδιώτες

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μπαίνουν στη «μάχη» για την ανάληψη των εξαιρετικά αποδοτικών συμβάσεων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ποιοι διαγωνισμοί προχωρούν, ποιοι μπαίνουν στην τελική φάση.
traino-sididromos-erga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητούνται ισχυρά σχήματα εταιρειών και... λεφτά για σιδηροδρομικά έργα

Οι μεγάλες προκλήσεις στα έργα των 4 δισ. ευρώ που εξαγγέλθηκαν χθες: σχηματισμός κοινοπραξιών που θα μπορούν να τα εκτελέσουν, εξεύρεση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.
kalliergeies-agrotes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώθηση στη γεωργία με αρδευτικά έργα 750 εκατ. ευρώ από ιδιώτες

Συμβάσεις παραχώρησης έως και 30 ετών για τα νέα αρδευτικά έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Οι πληρωμές των ιδιωτών θα γίνουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες.